Populárna speváčka Zuzana Smatanová tento rok oslavuje 10 rokov na hudobnej scéne a pri tejto príležitosti vyrazí v apríli na sériu špeciálnych akustických koncertov po celom Slovensku. Komornejšie verzie svojich skladieb predstaví v novom programe v spolupráci s jazzovým saxofonistom Milom Suchomelom.

Speváčka a skladateľka Zuzana Smatanová počas desiatich úspešných rokov na slovenskej scéne získala šesť ocenení Zlatý slávik, dve ceny OTO a množstvo nominácií na ďalšie ceny. Skladby zo svojich piatoch štúdiových albumov predstaví už čoskoro v špeciálnej akustickej polohe.

"Robiť akustické koncerty u nás nie je žiadna novinka. Myslím, že niektorí muzikanti radi obmenia svoj klasický koncertný zvuk za niečo komornejšie, aby mal ich fanúšik možnosť počuť obľúbené pesničky aj v inej verzii. K tomu som sa dopracovala aj ja. Tieto však budú špecifické tým, že si s nami zahrá výborný jazzman a saxofonista Milo Suchomel, ktorý je naozaj hráčom európskeho formátu," hovorí Zuzana.

Speváčka tiež priblížila, ako došlo k neobvyklému spojeniu. "Naša spolupráca vznikla bezprostredne po galavečeri Krištáľové krídlo. Tu som si s jeho orchestrom zaspievala svoju pesničku Dnes sa mi nechce nič, ktorú mi prearanžoval. Mne sa to veľmi páčilo, iný zvuk, iné harmonické postupy, iné tempo. Zrazu z toho bola akoby nová pesnička. Na druhý deň nás spojil telefonát a spolupráca bola na svete," dodala s úsmevom.

So Smatanovou a Suchomelom vyčaria na pódiu intímnu atmosféru aj členovia kapely, s ktorými speváčka spolupracuje prakticky od začiatku svojej veľkej kariéry - Maroš Kachút, Palo Smolka, Braňo Jelen a Dušan Kulich, ku ktorým sa pridá aj mladý hráč na klávesové nástroje Peter Kunzo. V netradičnej podobe odznejú skladby, ktoré fanúšikovia dobre poznajú z klasických koncertov, ale aj také, ktoré vždy veľmi túžili počuť, ale v playliste doteraz nefigurovali.

Termíny turné Zuzany Smatanovej s Milom Suchomelom:

4. 4. - Nové Mesto nad Váhom, Blue Note
5. 4. - Vranov nad Topľou, Dom kultúry
6. 4. - Trebišove, Dom kultúry
19. 4. - Bardejov, Kino
25. 4. - Modra, Elesko Wine Park
27. 4. - Liptovský Mikuláš, Route 66.

Zuzana plánuje aj jesenné pokračovanie akustických koncertov, ktoré bude nasledovať po náročnom festivalovom lete. Vstupenky sú v predaji v miestnych pokladniach.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Súvisiaci interpreti: Zuzana Smatanová