Brazílska thrashmetalová skupina Sepultura sa vracia na Slovensko. V januári vydala vysoko cenený album Machine Messiah a v rámci aktuálneho turné ho predstaví naživo aj v Prešove. Jubilejný desiaty ročník Dobrého festivalu, za ktorým stojí Miro Tásler zo skupiny IMT Smile tak získava do programu ďalšieho svetového interpreta.

Žánrovo pestré podujatie, na ktorom majú každoročne svoje zastúpenie v programe aj metalové kapely, poteší tento rok fanúšikov tvrdej gitarovej hudby skutočnou lahôdkou. Legendárna brazílska kapela Sepultura sa navyše na Slovensko vráti po tom, ako s novým albumom Machine Messiah umlčala aj tých najväčších kritikov.

Ich predošlý štúdiový počin mnoho fanúšikov rozladil. Štrnásty album celkovo a ôsmy v poradí z éry so spevákom Derreckom Greenom si však získal vysoké hodnotenia odbornej metalovej kritiky. Album je ovplyvnený thrashmetalovou scénou 80-tych a 90-tych rokov. Sepultura vždy obohacovala svoju tvorbu o rôzne štýly a v tomto trende pokračuje aj na novinke. "Po dlhej dobe majú vo svojej diskografii ozajstný klenot," pochvaľuje novinku Brazílčanov Edo Kopček z organizačného tímu Dobrého festivalu. 


Nový album podporí kapela masívnym turné, ktoré momentálne počíta s 57 zastávkami v USA, Kanade a Brazílii. V júni sa presunie do Európy. Hudobníci odohrajú klubové aj festivalové vystúpenia. Do Prešova zavíta Sepultura v aktuálnej zostave s gitaristom Andreasom Kisserom, spevákom Derrickom Greenom, basgitaristom Paulom Jr. a svojím najmladším členom, bubeníkom Eloyom Casagrandem.  

"Z novinky odznejú s najväčšou pravdepodobnosťou skladby I Am the Enemy, Phantom Self, Alethea, Sworn OathResistant Parasites. Kapela hráva aj veci z obdobia bratov Cavalerovcov, ktoré sú žiadané, a preto sa môžeme tešiť na také kusy ako Ratamahata či Roots Bloody Roots. Bude to nezabudnuteľný večer," dodáva Kopček.

V programe Dobrého festivalu patrilo metalovým fanúšikom každoročne jedno celé pódium, na ktorom hrali slovenské a české metalové stálice aj menej známe kapely. Tento rok metalová časť programu už síce samostatné pódium mať nebude, organizátori však fanúšikov utvrdzujú, že metal má svoje nezastupiteľné miesto na festivale aj naďalej. Okrem Sepultury potvrdil svoje vystúpenie aj heavymetalový gitarista a spevák Kai Hansen, ktorý sa preslávil najmä v kultových kapelách Gamma Ray a Helloween. Hudobník, ktorý sa na hudobnej scéne pohybuje už viac ako 30 rokov, je považovaný za krstného otca power metalu, keďže sa pričinil o vznik zásadných kapiel tohto žánru. Kai Hansen sa exkluzívne predstaví v doprovode známej košickej metalovej kapely RavenClaw.  

Prečítajte si: Dobrý festival hlási prvé mená: Prídu Čechomor, Xindl X aj Horkýže Slíže

Na festivale tiež vystúpi aj legendárna česká kapela Root, ktorá tento rok oslavuje svoje tridsiate výročie. Dobrý festival sa uskutoční 16. až 18. júna na prešovskom prírodnom kúpalisku Delňa.


Redakciu Hudba.sk informoval Edo Kopček z organizačného tímu Dobrého festivalu.

Foto: archív skupiny Sepultura

Súvisiaci interpreti: Sepultura