Americký gitarista James Iha sa nezúčastní na tohtoročnom turné kapely A Perfect Circle. 49-ročný muzikant totiž vyrazí na koncertnú šnúru so skupinou The Smashing Pumpkins. Zástupca A Perfect Circle potvrdil informáciu pre portál Loudwire.

"Ako ste s veľkou pravdepodobnosťou už počuli, pôvodná kapela Jamesa Ihu, The Smashing Pumpkins, ohlásila letné turné, na ktorom sa zúčastní aj James. Nebude teda môcť hrať na našich koncertoch. Na jeho miesto sme dočasne zobrali nášho dlhoročného kamaráta a jedného z našich obľúbených gitaristov Grega Edwardsa (Failure/Autolux). Opakujeme, že je to len dočasné riešenie a James je naďalej členom A Perfect Circle," ozrejmil zástupca formácie, ktorá sa v rámci turné zastaví napríklad aj v Nemecku, Švajčiarsku, Švédsku, Nórsku, Fínsku, Dánsku, Taliansku alebo Francúzsku.

The Smashing Pumpkins nedávno informovali o reunione troch pôvodných členov, ktorými sú Billy Corgan (spev, gitara), James Iha (gitara) a Jimmy Chamberlin (bicie). Trojica vyrazí spolu s gitaristom Jeffom Schroederom, ktorý pôsobí v skupine od roku 2007, na turné po USA a Kanade. Pôvodná basgitaristka formácie D'arcy Wretzky sa reunionu nezúčastní.

A Perfect Circle vznikli v roku 1999 v Los Angeles, no v období 2004 až 2010 mali prestávku. V zostave v súčasnosti pôsobia aj spevák Maynard James Keenan, známy z kapely Tool, gitarista Billy Howerdel, basgitarista Matt McJunkins a bubeník Jeff Friedl. S formáciou už spolupracovalo aj viacero ďalších muzikantov ako Troy Van Leeuwen, Danny Lohner, Twiggy Ramirez, Tim Alexander, Josh Freese či basgitaristka Paz Lenchantin.

Kapela v roku 2000 vydala debutový album Mer de Noms, s ktorým sa v Billboarde 200 dostala na štvrté miesto. Nasledoval druhý počin Thirteenth Step, ktorý sa rovnako ako jeho nasledovník Emotive (2004), umiestnil na druhej priečke. Skupina vydá 20. apríla novinku Eat the Elephant, z ktorej už predstavila single The Doomed, Disillusioned a TalkTalk.


Zdroj: SITA (Teamrock.com, archív)
Foto: AP Photo/Nam Y. Huh

Súvisiaci interpreti: Perfect Circle A, The Smashing Pumpkins