Už v piatok 6. apríla sa bratislavskému publiku naživo predstaví kapela Bashavel, ktorá na Radio_Head Awards získala ocenenie nahrávka roka v kategórii Jazzová hudba. Podujatie sa uskutoční v rámci nového koncertného cyklu Mozaika hudby sveta, ktorý odštartovala koncom februára strhujúca poľsko-ukrajinská formácia Dagadana.

Tentokrát organizátori prinášajú koncert slovenskej vývoznej kapely Bashavel, ktorej debutovú nahrávku Hoorhay len niekoľko týždňov po vydaní ocenila porota Radio_Heads Awards ako najlepší jazzový album roka 2017. Aktuálne je nahrávka nominovaná aj na jazzovú cenu Esprit, ktorej víťazov sa dozvieme na konci apríla. Skupina s dlho očakávaným albumom boduje aj na medzinárodnom poli - v najnovšom vydaní významného world music rebríčka World Music Charts Europe sa umiestnil na výbornom 14. mieste.

Hoorhay je zmesou ôsmich autorských kompozícií a prearanžovaných ľudových piesní pod taktovkou zohratej zostavy špičkových muzikantov v zložení: Marcel Comendant (cimbal), Stanislav Palúch (husle), Klaudius Kováč (klavír, klávesy), Róbert Ragan (kontrabas) a Peter Solárik (bicie). Album vyšiel na konci minulého roka na podnet Hudobného fondu. Ako znie naživo sa môžete presvedčiť v piatok 6. apríla v priestoroch bratislavskej Malej scény STU.

Okrem výrazných jazzových vplyvov je hudba Bashavelu pevne zakorenená aj vo folklóre, resp. world music. "Album je určite zaujímavejší pre milovníkov gypsy jazzu, než moderného jazzu, ale kvalita muzikantského remesla udrží vašu pozornosť," uviedol o multižánrovosti albumu známy britský publicista Peter Slavid. "Ide o hudobníkov, ktorí sú zárukou veľmi vysokej umeleckej úrovne. Bolo mi teda jasné, že hudba bude excelentná," napísal o nahrávke redaktor portálu Jazz.sk Dávid Oláh.


Bashavel vznikol ako projekt ostrieľaných slovenských hudobníkov, ktorí sa na domácej scéne stretávajú dlhodobo, v rôznych jazzových i multižánrových projektoch. Na jar v roku 2006 ich spolupráca vyústila do spoločného projektu, ktorý začal žať koncertné úspechy nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Kapela absolvovala vystúpenia vo francúzskom Théâtre Axel Toursky v Marseille, v poľskom Rádiu Katowice, na festivale CinEast v Luxembursku a objavila sa aj v Čechách na festivaloch Jazzfest Brno, Folkových prázdninách Náměšť nad Oslavou a ďalších.

Mozaika hudby sveta je cyklus koncertov, predstavujúci špičkové hudobné projekty z oblasti tradičnej hudby sveta, world music, ethno jazzu a ich rôznych fúzií. Séria koncertov spadá pod platformu WOMUSK (World Music from Slovakia), ktorá od roku 2015 spája predstaviteľov slovenskej scény v žánri world music, ľudovej hudby aj jazzu so zámerom efektívnejšej komunikácie medzi hudobníkmi, vydavateľstvami a inštitúciami. "Platforma WOMUSK chce aj touto formou domácemu publiku predstaviť najnovšie unikátne projekty zo Slovenska aj zahraničia," približuje aktivity platformy jej zakladateľka a hudobná promotérka Jarmila Vlčková.

Vstupenky na koncert skupiny Bashavel:  Predpredaj.sk

Facebook event

Koncert z verejných prostriedkov podporil Fond na podporu umenia. Partnerom podujatia je Malá scéna STU a Hudobný Fond.

Bashavel odohrá 6. apríla koncert v Bratislave Zdroj: PR

Redakciu Hudba.sk informovala Ľubica Zajacová Záborská z platformy World Music from Slovakia. Tlačovú správu, ktorej autorkou je Júlia Šimková, sme upravili. Viac sa o kapele Bashavel dozviete na oficiálnej stránke bashavel.com.

Foto: Facebook.com/Bashavel