Česká skupina Oceán a slovenský spevák, hudobník a producent Marek Rakovický s projektom Rakovicky pokrstia v stredu 20. marca na špeciálnom dvojkoncerte v bratislavskom Hopkirku svoje albumy z minulého roka, Femme Fatale a Cicero.

Kapela Oceán, ktorá na Slovensku zahrá po vyše polroku, sa na bratislavský koncert už nesmierne teší. "V Bratislave sme naposledy hrali minulý rok v lete, v porovnaní s niekdajšími časmi, keď sme mali na Slovensku pomaly väčšie zázemie ako v Čechách, je to teda teraz bieda. Hrať na Slovensku je však pre nás vždy sviatok, pretože slovenské publikum je výrazne iné, než v južných Čechách. Tam sú ľudia trošku rázovitejší a konzervatívnejší, trvá im, kým sa rozhýbu, sú váhavejší. Morava a Slovensko, tam to žije, tam zakaždým dostanete od publika kopec energie. Na Bratislavu sa teda veľmi tešíme," uviedol v rozhovore pre agentúru SITA klavirista skupiny Oceán Petr Kučera.

Desať piesní na albume Femme Fatale, ktorý uzrel svetlo sveta v decembri minulého roka, je podľa členov skupiny "pretkaných animálnosťou a nehou". O nadčasový zvuk štúdiovky sa postaral producent Armin Effenberger, texty jednotlivých piesní napísal Petr Hons. "Viac ľudí si všimlo, že ten album je naplnený, čo sa týka textov, väčšou pohodou... Petrovi Honsovi, ktorý nám ich píše, sa totiž narodil potomok, to starší páni radi uvítajú... Veľmi si to užíva a prežíva krásne obdobie, takže sa to prejavilo aj na jeho textoch. Súvisia totiž práve so ženskosťou a so spätosťou muža a ženy," priblížil Kučera.

"Tento album je zároveň kompaktnejší a komornejší, predošlé veci vznikali na rôznych platformách, tento sme robili v užšom kruhu, čo je na ňom tiež veľmi cítiť," dodal hudobník.


Nový Oceán aj Rakovicky pokrstí Dan Bárta

Debutový album Cicero projektu Rakovicky je zas progresívno-popovou nahrávkou "vyvolávajúcou zasnené emócie s ambientovými prvkami". Štúdiovka vznikala počas troch rokov na rôznych miestach sveta, čo sa odráža i v jej názve - Cicero je štvrť v Chicagu, kde Rakovický pre album vytvoril viacero skladieb.

Líder skupiny Lavagance a projektu Rakovicky je zo spojenia so skupinou Oceán nadšený. "Oceán ma za sebou históriu, ktorá na mne zanechala svoj depešácky odtlačok a ja si veľmi vážim, že budeme na spoločnom koncerte krstiť naše albumy a opäť sa stretneme," podotkol producent a spevák.

"S Petrom a Lavagance sme sa už párkrát stretli a dobre sme si rozumeli. Ešte síce nemáme spoločný song, ale už krstíme, tak som si istá, že spoločná pieseň je len otázka budúcnosti,” poznamenala speváčka kapely Oceán Jitka Charvátová.


Albumy počas večera pokrstí český spevák Dan Bárta. "S Danom sme sa stretli na začiatku jeho kariéry, keď ešte spieval s kapelou Alice. Vtedy bol taký bigbíťák a s nami romantikmi nechcel mať nič spoločné. Ale fascinuje ma na ňom, ako dokáže priznať svoje premeny, že sa vyvíja a prizná to. Nechá sa inšpirovať napríklad elektronickým jazzom a je to dobré. Dan si svoju cestu vyšliapal, nenechal sa zakliať. Inak sa ale veľmi nepoznáme, takže som zvedavý a teším sa na stretnutie s novou dušou," uzavrel Kučera.

Dvojitý krst výnimočných albumov sa koná už dnes v klube Hopkirk na Karpatskej 2 (budova YMCA) v Bratislave. Lístky sú dostupné v sieti Predpredaj.sk.


Vstupenky na dvojkoncert:  

Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/rakovicky / Roman Černý (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Oceán