11. marca 2020 Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila pandémiu ochorenia Covid-19. V ten istý deň český hudobník David Pomahač odohral koncert v pražskej kaviarni Café v lese. Len pár hodín pred prvým lockdownom v Českej republike tak stihol pokrstiť svoj prvý sólový album Do tmy je daleko.

Po roku sa rozhodol záznam z koncertu s výnimočným dátumom konania, po ktorom sa svet hudby úplne zmenil, vydať na svojom Bandcampe. Okrem spomínaného albumového debutu David Pomahač počas vystúpenia v Café v lese zahral so svojím synom Jáchymom aj niekoľko doteraz nevydaných piesní.

"Mysleli sme si, že mesiac po vydaní albumu, teda už na jar, to krásne oslávime a urobíme si to pekné. 11. marec sa nám páčil. Od 12. bol lockdown a všetko je od tej doby inak. Platňa Do tmy je daleko o hľadaní svetla v temnote dostala úplne iný rozmer," spomína hudobník.


David Pomahač prešiel kapelami Bez peří, Houpací koně, sprievodnou kapelou Xaviera Baumaxu a v roku 2010 založil oceňované urban-folkové duo Kieslowski. Jeho sólový debut Do tmy je daleko sa umiestnil v prvej dvadsiatke celoročnej hitparády Veľká Sedma Radia 1, v rebríčku najlepších albumov roka 2020 časopisu Full Moon, v prvej desiatke najlepších albumov roka podľa servera Musicserver.cz aj výberu najlepších platní rádia Expres FM.

V súčasnosti pracuje na druhom štúdiovom albume. 20. marca vystúpi v livestreame z Music clube Kotolňa v Litomyšli. Spolu s Jáchymom Pomahačom odohrajú set zložený z piesní z Do tmy je daleko, éry Kieslowski aj novinky z pripravovanej dosky. Podporiť kapelu môžete nákupom virtuálneho vstupné na www.donio.cz/DavidPomahac.


Redakciu Hudba.sk informovala Anna Mašátová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa o umelcovi dozviete na www.facebook.com/davidpomahacmusic.

Foto: Kateřina Fialová