Na natáčaní dokumentu režiséra Petra Kováčika Slnko stúpa o skupine Longital a jej živote s hudbou, sa pred šiestimi rokmi podieľali aj dvaja študenti: Michal Baláž a Timotej Križka. Vtedy ešte kapela netušila, akú dôležitú úlohu obaja zohrajú v súvislosti s jej budúcou tvorbou vrátane očakávaného albumu, ktorý vyjde už o tri týždne.

Aktuálne aktivity kapely Longital sprevádza hneď niekoľko návratov, zaujímavo prepojených osudov a až neuveriteľných náhod. Ako sme už informovali, akustický album A to je všetko? začal vznikať po tom, ako sa po 12 rokoch k dvojici Shina a Dano Salontay vrátil bubeník Marián Slávka. Šesť rokov zase kapelu delí od prvej spolupráce s dvoma talentovanými filmármi počas prípravy dokumentu Slnko stúpa (2010). Ten vznikol na spoločných cestách s kapelou v priebehu koncertného turné v roku 2009.

"Najlepšie myšlienky prichádzajú počas cestovania, a preto sme chceli natočiť čo najviac situácií na turné, ktorého sa režisér nemohol zúčastniť. Vyslal s nami vtedy na cestu dvoch študentov filmu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave - Michala Baláža a Timoteja Križku," spomína gitarista a spevák Dano Salontay. Prvý menovaný momentálne natáča film s hudbou Longital, druhý kapele poskytol fotku na obal nového albumu. Fotografia navyše pochádza z miesta, kde Shina a Dano pred pätnástimi rokmi, vtedy ešte ako Dlhé diely, s muzikou začínali. Kruh sa uzatvára.


Hudba vo filme o Štúrovi a fotka, ktorá vyzerá ako obraz

Michal Baláž je po šiestich rokoch už skúseným scenáristom a režisérom, ktorá aktuálne pripravuje vlastný celovečerný film True Štúr s hudbou Longital o záhadnej smrti Ľudovíta Štúra. Tento čiastočne animovaný film bude mať na jeseň premiéru v Slovenskej televízii a hlavnú úlohu si v ňom zahrá kapele blízky Robo Roth.

Timotej Križka sa za rovnaký čas vypracoval na vynikajúceho filmového kameramana, ktorý spolupracoval napríklad s režisérom Jurajom Lehotským na filme Zázrak (2013). Do sveta Longitalu sa však vrátil ako fotograf ocenený v Slovak Press Photo 2014. Práve jeho fotku si totiž Longital vybrali na obal nového albumu. "Tá fotografia je čistý analóg, čiže presne to, k čomu sme sa aj my po rokoch dopracovali, keď sme odložili elektroniku. Napriek hustej textúre a rôznym zvukom, ktoré môžu znieť záhadne, všetka hudba vychádza z našich rúk a hlasov. Tá fotka vyvoláva dojem, že je digitálne spracovaná - ale nie je. Je to výsledok vrstvenia záberov na film. Skoro by sa dalo povedať, že to vyzerá ako obraz," komentuje fotku pre nový album basgitaristka a speváčka Shina.

Longital objavili paralelný vesmír Križkových fotografií až na nedávnom stretnutí v kaviarni. Jeho originálna tvorba pozostáva z desiatok záberov vyfotených pod rôznymi uhlami na ten istý negatív, čím vzniká neuveriteľná hĺbka detailu. "Ten záber stromu pripomína plameň alebo tornádo, no pritom má vnútorný pokoj. Do oka nám padol ihneď a až dodatočne sme zistili, že sa jedná o strom pod oknami nášho bytu v Bratislave na Bezručovej ulici, kde sme pred pätnástimi rokmi zachytávali prvé tóny a slová, ktoré sme naplno rozvinuli po presťahovaní sa na Dlhé diely," uzatvára Salontay.

Longital - A to je všetko? Zdroj: artwork - Timotej Križka

Longital sa na novom albume so staronovým spoluhráčom Mariánom Slávkom vrátili k akustickému zvuku a nanovo nahrali vybrané skladby z longitalskej trilógie Výprava (2006), Gloria (2008) a Teraz (2010) a debutovej nahrávky Dlhých dielov - September (2001). Nový zvuk je výsledkom posledných troch rokov hrania, počas ktorých hudobníci hľadali svoju novú tvár. Vydanie albumu, z ktorého Longital už zverejnili tri skladby, je naplánované na 14. mája na značke Slnko Records.

Už čoskoro prinesieme exkluzívny rozhovor s kapelou nielen o novom albume. Viac informácií nájdete na oficiálnych stránkach longital.com a facebook.com/Longital.

Najbližšie koncerty kapely Longital:

20. 5. - Bratislava, Berlinka SNG
28. 5. - Žilina, Staromestské slávnosti 
12. 6. - Martin, Námestie 
13. 6. - Vráble, Jazz Fest


Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Článok bol upravený redakciou.

Foto: Ivana Šataník

Súvisiaci interpreti: Longital