Už túto sobotu 22. apríla sa koná každoročný globálny sviatok milovníkov hudby, konkrétne jej fyzických formátov a najmä hudobných obchodov, Record Store Day. Aj na Slovensku sa fajnšmekri stretnú v predajni s platňami, kde sa okrem iného môžu tešiť aj na čerstvo vylisovaný vinyl s albumom, na ktorý sa čakalo dlhých 30 rokov.

"Keď ste si ma upiekli, tak si ma aj zjedzte" - táto hláška Juraja Jánošíka zľudovela nielen vo folklórnom prostredí, ale aj na rockovej a metalovej scéne. Postarala sa o to legendárna kapela Dereš, ktorá tento citát umiestnila v závere svojej slávnej pesničky Na Panské.  Rovnako sa volá aj minuloročný debutový album, na ktorý fanúšikovia skupiny čakali už od konca 80-tych rokov. Ešte o pár mesiacov dlhšie si museli počkať fanúšikovia vinylov, keďže LP platňa sa dostáva na trh až tento týždeň. Symbolicky si ju budete môcť prvýkrát zakúpiť práve počas Record Store Day.

Dvojalbum, ktorý sme vám nedávno priblížili v recenzii, rozpútal spomienky dobových účastníkov aj zvedavosť mladej generácie rockerov. Preto sa muzikanti rozhodli vydať výber skladieb z dvoch CD aj na platni. Limitovaná vinylová LP verzia Na Panské bude v sobotu 22. apríla dostupná v kamennej predajni hudobného obchodu www.vinyloveplatne.sk, ktorá sídli na Zámočníckej 11 v Bratislave. Tá je jediným oficiálnym Records Store Day obchodom na Slovensku.  Kapela Dereš bude v predajni od 11:00 do 13:00 osobne prítomná v plnej zostave a zakúpené platne podpíše všetkým záujemcom.

Vypočujte si album Na Panské na Deezeri:



O samotnej príprave vinylového albumu povedal viac za celú kapelu Dereš bubeník Martin Uherčík: "Po vydaní CD na jeseň sa vyskytol dopyt po jeho vinylovej verzii. Bol síce pomerne malý, ale opakoval sa. Urobili sme preto pokus s predobjednávkou a ten dopyt bol už celkom zaujímavý. Tak sme sa na to dali. Vinylový náklad som nechcel dávať do štandardnej CD distribúcie a v predstihu som sa dohodol s predajcom vinylov na distribúcii a logistike. Lisovňa dodala náklad v predstihu, hoci sme ho očakávali až začiatkom leta a predajca nás navigoval na Record Store Day, čo je ideálny čas na uvedenie albumu."

A čo teda môžete od LP nahrávky očakávať? Nakumulovanú energiu, zbesilé gitarové riffy, premyslené sóla, vyzretý spev a rockovú chémiu, ktorá prebehla v aktuálnej zostave Vojto Bohuš (spev), Ivan Horváth (gitara, vokály), Aty Béreš (basová gitara), Martin Uherčík (bicie nástroje) a Lukáš Horváth (gitara, klávesy). Kapela Dereš okrem nového albumu fanúšikov potešila aj oznámením o pokračovaní koncertnej činnosti. Účasť zatiaľ potvrdila na podujatí PáROCK v bratislavskej Mlynskej doline či festivaloch Topfest a Dobrý festival.

Prečítajte si: Comeback ako bič: Dereš zvoláva fanúšikov "na panské" výborným debutom 

Dereš - Na Panské, vinylové vydanie Zdroj: Facebook.com/deresband

Príbeh albumu Na Panské

Na konci osemdesiatych rokov sa nielen štrngalo kľúčmi, ale hlavne sa ladili elektrické gitary. Rockové podhubie tvorené napríklad skupinami Tublatanka, Grexabat, Demikát a formáciou Dereš nespalo. Skúšalo sa, tvorilo, koncertovalo, poniektorí aj vydávali. Napriek veľkému hitu Na Panské, ktorý spoznalo celé Slovensko v televíznom programe Triangel a ktorý následne oslovil celé generácie metalistov, rockerov a všetkých priaznivcov tvrdej muziky, sa skupine Dereš nepodarilo vydať regulárny album. Pritom k nemu nemali ďaleko. Ich popularita dosahovala vysokú úroveň, muzikanti mali mnoho nápadov, ale osud to zariadil inak.

Po mnohých rošádach z rôznych dôvodov, niekoľkých pauzách a predčasnej smrti jednej z najdôležitejších osobností kapely Vlada Šeseru sa Dereš rozpadol. Ale nie definitívne. Vydanie albumu zostalo medzitým visieť vo vzduchu. Spomienky na dávne časy rozprúdili opäť chuť do hrania.

Návrat na scénu prebiehal spočiatku v skúšobni, ale z nej čoskoro aktualizovaná zostava Dereša prenikla na motorkárske zrazy a festivaly. Organizátori si ich vybrali aj ako predskokanov k zahraničným koncertom skupín Slade, Sweet či Suzie Quatro. Ďalším impulzom sa stal projekt Bratislavský Nárez, ktorý zanalyzoval bratislavskú rockovú scénu osemdesiatych rokov. Napokon sa v roku 2016 dala dohromady kolekcia dvanástich nových a jedenástich archívnych nahrávok, ktoré pochádzajú z obdobia medzi rokmi 1988-2009.


Hudba.sk informoval Daniel Hevier ml. zo spoločnosti Music Press Production. Článok sme pred publikovaním upravili. Viac sa o skupine Dereš dozviete na oficiálnych stránkach deres.skwww.facebook.com/deresband.