Drasticky na plasty je názov kampane, pod ktorú sa podpísalo vyše 60 britských letných hudobných festivalov. Dávajú tým najavo svoj postoj, že problematika životného prostredia, vrátane znečistenia morí a oceánov plastami, sa týka nás všetkých. Cieľom kampane je postupne minimalizovať a nakoniec úplne vylúčiť používanie plastov.

Ako informuje BBC, ku kampani Drastic on Plastic (Drasticky na plasty) sa pripojilo všetkých 61 členských festivalov britského Združenia nezávislých festivalov (AIF), teda okrem iných aj festivaly ako Bestival, Shambala alebo Boardmasters. Britské festivaly sa zaviazali, že už na tomto ročníku nebudú používať plastové slamky v nápojoch a postupne plánujú obmedziť aj plastové poháre, taniere či príbory. 

Väčšie festivaly ako Reading, Leeds alebo Download, ktoré nie sú členmi AIF, síce súčasťou kampane nie sú, no ako tvrdia, proti plastom bojujú po vlastnej línii, napríklad tým, že predajcom občerstvenia zakazujú servírovať pokrmy na plastových podnosoch či s plastovými príbormi na jedno použitie.

Ekologizácia festivalov prebieha aj na Slovensku

Kompostovateľné riady aj solárne LED lampy prispeli k tomu, aby sa Pohoda mohla pýšiť puncom najekologickejšieho európskeho festivalu za rok 2017. Z holandského Groningenu si začiatkom roka odniesla ocenenie Green Operations Award.

Trenčiansky festival sa stále snaží aj v tomto smere zlepšovať a aj tento rok plánuje zaviesť niekoľko zmien. Okrem navýšenia počtu stanovíšť so smetnými nádobami pribudnú zberné miesta, v ktorých bude odpad triediť vyškolený personál. Bio odpad vrátane riadov a príborov z rozložiteľných materiálov sa bude následne kompostovať priamo na mieste. Ide o jednoduché riešenie, od ktorého si organizátori sľubujú ďalší výrazný posun v čistote areálu, pričom veria, že ľudia toto opatrenie aktívne podporia.

Čo sa týka plastov, na Pohode sa už niekoľko rokov používajú praktické zálohované poháre, ktoré začali využívať aj ďalšie slovenské festivaly. Aj vďala tomu sa množstvo odpadu na hudobných podujatiach výrazne znížilo.

Zdroj: SITA (bbc.com) + Hudba.sk
Foto: Martina Mlčúchová