Zakladajúci člen americkej beatovej skupiny The Kingsmen, gitarista Mike Mitchell, zomrel vo veku 77 rokov. S odvolaním sa na vyhlásenie formácie o tom v pondelok informoval denník The Guardian.

Mike Mitchell bol posledným žijúcim pôvodným členom tejto skupiny, ktorá vznikla v roku 1959 v oregonskom meste Portland. The Kingsmen v roku 1963 vydali skladbu Louie Louie, coververziu R&B piesne od Richarda Berryho z roku 1957. Skupina túto skladbu nahrala v energickom, surovom štýle, ktorý sa nazýva garage rock, a stala sa jednou z jej najväčších hitov.

Mitchell v skladbe nahral gitarové sólo, všeobecne považované za jedno z najslávnejších v rock'n'rolle. Pieseň, ktorú nahralo aj ďalších vyše 1000 interpretov, sa v podaní skupiny The Kingsmen dostala do Rock'n'rollovej siene slávy, Siene slávy Grammy a časopis Rolling Stone ju zaradil medzi 500 najväčších piesní všetkých čias.

The Kingsmen mali aj niekoľko ďalších úspešných singlov ako Money (That's What I Want) či The Jolly Green Giant. Skupina vydala šesť štúdiových albumov - posledný v roku 1966, ale v koncertnej činnosti napriek zmenám v zostave pokračovala aj v ďalších dekádach. Po smrti posledného zakladajúceho člena je budúcnosť skupiny otázna.


Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: Scandore/Shayne