Prestížne ocenenie Esprit za najlepší slovenský jazzový album roka vstupuje do ďalšej fázy. Dvadsaťtri nominovaných albumov rezonovalo v ušiach porotcov, ktorí v týchto dňoch posielajú svoje hodnotenie. Čo ich tento rok zo slovenského jazzu zaujalo?


V rozličných súťažiach či anketách rozhoduje o víťazovi porota a práve prestíž a odbornosť jednotlivých porotcov mnoho prezrádza o hodnote samotného ocenenia. Býva zvykom, že porotcovia majú nielen "preskúmaný terén", ale aj množstvo väzieb či vzťahov s umelcami, ktorých diela posudzujú. Medzinárodnú porotu ocenenia Esprit tvoria poprední hudobní publicisti, pedagógovia, dramaturgovia a promotéri pôsobiaci v oblasti jazzu prevažne v iných krajinách. Jednotliví členovia tak zväčša nominované projekty ani samotných umelcov nepoznajú a jediným rozhodovacím kritériom pri počúvaní a hodnotení ich nahrávok zostáva kvalita.

Čestným predsedom aktuálneho ročníka je americký spevák a skladateľ JD Walter. V New Yorku pôsobiaci umelec je na domácej scéne aktívny aj ako pedagóg (pôsobil na University of the Arts v Philadelphii) a jeho albumy získali priaznivé hodnotenia magazínu DownBeat. JD Walter má viacero európskych väzieb: sám je absolventom vynikajúceho Conservatory for the Arts v holandskom Amsterdame a v posledných rokoch pôsobí ako hosťujúci profesor na The Prince Claus Conservatory v Groningene.

Prestížna hudobná vzdelávacia organizácia Herbie Hancock Institute of Jazz (kedysi známa ako Thelonious Monk Institute of Jazz) prevzala pred štyrmi rokmi do názvu meno svojho dlhoročného predsedu predstavenstva. V porote ocenenia Esprit ju zastupuje Leonard E. Brown, ktorý v inštitúcii pôsobí ako riaditeľ špeciálnych projektov a tiež stojí za organizovaním podujatia International Jazz Competition. Porotcov dopĺňajú David Torreblanca z tímu legendárneho švajčiarskeho Montreux Jazz festivalu, dramaturg a umelecký riaditeľ drážďanského Jazzclub Tonne Steffen Wilde či manažérka litovského festivalu Vilnius Mama Jazz Judita Bartoševičienė.

Stredoeurópsky región zastupuje Daniel Ryciak, umelecký riaditeľ a koordinátor viacerých poľských festivalov (JAZZtrzębie, Czwartek Jazzowy z Gwiazdą, Jazz w Ruinach / Jazz in Ruins), ktorý zároveň reprezentuje aj Śląski Jazz Club / Sliezsky jazzový klub, najstaršiu poľskú jazzovú organizáciu nepretržite fungujúcu od roku 1956. Český klavirista a skladateľ Jakub Zitko popri pôsobení v rôznorodých jazzových projektoch (avantgardný orchester NUO, elektrojazzové zoskupenie Muff, dlhoročná spolupráca s Davidom Kollerom či Anetou Langerovou) je od roku 2009 dramaturgom pražského klubu Jazz Dock. 

Hudobných redaktorov v porote ESPRIT zastupuje Johann Kneihs, známy poslucháčom verejnoprávneho rakúskeho rozhlasu ORF Ö1 z relácií ako Spielräume, Diagonal alebo Jazztime. Domácim zástupcom je Peter Motyčka, bývalý šéfredaktor časopisu Hudobný život a autor publikácií Dvadsať rokov Hevhetie a Jazz in Europe: New Music in the Old Continent, ktorá získala vysoké hodnotenie na stránkach magazínu DownBeat.

Albumy nominované na cenu Esprit za rok 2021:

Adam Hudec - Opus 0 (Sonata for Bass Guitar)
Alan & Stefan Bartus Trio - Connectivity
Altar Quartets - November
Branislav Dugovič - Bang Bang Boogie Boogie
Eugen Botos Project - Love For Real
Fats Jazz Band - The World is Wating for the Sunrise
František Báleš Ansámbel - Hviezdoslav Sonety
HANKA - Universal Ancestry
Ivan Dimitrov - And - So It Is
Juraj Schweigert & The Groove Time - Spin-Off
KIN - KIN
Lash & Grey - Blossoms Of Your World
Libertatem Ensemble - Hiawatha
Ľubomír Gašpar Cimbal Project - Ľubozvuk
Lukáš Oravec Quartet feat. Seamus Blake and Danny Grissett - Movin' Spirit
Martin Uherek - Príbehy jazzu vol. 3: Začiatky moderného jazzu
Peter Uher - New Reality
Sisa Feher - khi
Sisa Michalidesová - Commedia
Sisa Michalidesová - Majster Margaréta
Tryptych - Trypotheque
Vlčie Maky - Horehronie
Zorba Že Ja Buddha - Organ Chaos

Okrem odbornej poroty môže aj v tomto ročníku hlasovanie ovplyvniť i verejnosť. Do verejného hlasovania Ceny verejnosti Esprit za najlepší slovenský jazzový album vydaný v roku 2021 sa od utorka 19. apríla. do štvrtka 28. apríla môžete zapojiť na stránke www.jazz.sk/esprit/2021, kde nájdete aj profily všetkých nominovaných albumov.

Slávnostný večer s vyhlásením výsledkov a udelením ocenení Esprit prebehne dňa 30. apríla ako súčasť osláv Medzinárodného dňa jazzu (International Jazz Day) pod záštitou UNESCO. Súčasťou ceremoniálu v bratislavskom Divadle P. O. Hviezdoslava, ktorým bude sprevádzať Robo Roth, budú aj koncerty nominovaných umelcov a zoskupení. Vystúpia flautistka a skladateľka Sisa Michalidesová, František Báleš Ansámbel a Ľubomír Gašpar Cimbal Project s hosťujúcou vokalistkou Sisou Fehér. Live stream prenos z podujatia bude možné sledovať priamo na stránke jazz.sk a priamy prenos zo slávnostného večera si vypočujú aj poslucháči rádia Devín.

Ocenenie Esprit predstavuje pre priaznivcov jazzu jedinečnú možnosť získať prehľad o tom najlepšom, čo za posledný rok na Slovensku v tomto žánri vzniklo a svojím hlasovaním vyjadriť podporu a uznanie interpretom. Hlavným organizátorom a zakladateľom hudobnej ceny Esprit je hudobník a zakladateľ portálu Jazz.sk Boris Čellár. Generálnym partnerom podujatia Esprit je softvérová spoločnosť Espirit s. r. o. Umelecké plastiky ocenenia v tvare kontrabasu pre Cenu odbornej poroty vytvoril akademický sochár Juraj Čutek. Z jeho rúk pochádza aj grafika pre laureáta Ceny verejnosti Esprit.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Andrea Čurná. Tlačovú správu sme upravili.