Svet tento týždeň obehla nová, fantasticky znejúca osempesničková nahrávka skupiny Oasis. S tým problémom, že v skutočnosti nie je od stále rozhádaných bratov Gallagherovcov, ale od britskej kapely Breezer.

Tá sa namiesto netrpezlivého čakania na reunion svojich britpopových hrdinov rozhodla nahrať album, ktorý síce obsahuje jej vlastné autorské pesničky, ale zvukovo je na nerozoznanie od tvorby Oasis z 90. rokov. Brilantný vokál Liama Gallaghera dokonale nahradil spev vygenerovaný na počítači umelou inteligenciou. Inovatívny "tribute" projekt preto dostal vtipný názov AISIS (AI je anglická skratka pre umelú inteligenciu - Artificial Intelligence).

Nové skladby z najlepších rokov Oasis

Samotná nahrávka s obalom pripomínajúcim druhý album Oasis – (What's the Story) Morning Glory? – sa volá The Lost Tapes a kapela Breezer ju v popise na svojom Youtube prezentuje ako album stratených piesní Oasis z druhej polovice 90. rokov. Uviedla tiež, že má pripravenú ešte jednu podobnú kolekciu.

"Ide o konceptuálny album z alternatívnej reality, v ktorej zostava kapely (Oasis) z rokov 1995-1997 pokračovala v tvorbe hudby, alebo sa možno po rokoch spojila, aby napísala album podobný jej prvým trom albumom, no až teraz sa výsledok tohto nahrávania dostal na svetlo sveta," opisujú autori myšlienku projektu AISIS a vzápätí dodávajú, ako to bolo naozaj: "Už sme boli znudení čakaním na návrat Oasis, preto sme si zavolali umelou inteligenciou vymodelovaného Liama Gallaghera, aby nám pomohol s niekoľkými piesňami, ktoré sme napísali počas lockdownu v roku 2021 pre krátko fungujúcu ale milovanú kapelu Breezer."

Liam Gallagher: Je to lepšie než väčšina súčasnej produkcie

Na Youtube si nahrávku vypočulo už viac ako 200-tisíc ľudí a nadchla aj samotného frontmana Oasis. Na svojej obľúbenej sociálnej sieti Twitter mladší z bratov Gallagherovcov obratom reagoval, že nahrávka, z ktorej počul niekoľko pesničiek, sa mu páči obzvlášť po vokálnej stránke, a je rozhodne lepšia než väčšina súčasnej hudobnej produkcie.

Od neodmyslitelne sebavedomého Liama by sme ani nič iné čakať nemohli, "robot" v nahrávke napokon spieva prakticky jeho hlasom. Pod videom sa objavujú nadšené reakcie fanúšikov, pričom jeden z najvtipnejších tvrdí, že Breezer práve "objavili verziu Liama, s ktorou by Noel mohol spolupracovať". 

Prečítajte si tiež: Noel a Liam Gallagherovci sa naťahujú ako malé deti, s návratom Oasis je to naďalej nejasné

Fráza "nenapodobiteľný vokál" na smetisku dejín?

Novú nahrávku kapely Breezer s vokálom generovaným umelou inteligenciou som včera posielal trom kamošom, s ktorými Oasis počúvame prakticky odkedy vieme, čo je to hudba. Všetci zostali nadšení. Po zvukovej, kompozičnej a obzvlášť vokálnej stránke je album AISIS excelentný a Breezer sa vďaka tomuto priekopníckemu kroku pravdepodobne zapíšu do dejín populárnej hudby. 

Otázkou zostáva, nakoľko sa scenár umelo generovanej hudby zavedie do praxe v dobe, v ktorej vychádza približne 20 nových inteligentných chatovacích modelov denne, a či sa môže fráza "nenapodobiteľný vokál" v dohľadnej dobe stať absolútne zbytočnou a bezobsažnou.

Zhodou okolností práve v týchto dňoch čelí spoločnosť Universal problémom s autorskými právami spôsobenými skladbou Heart On My Sleeve, ktorá bola vyrobená umelou inteligenciou na základe tvorby kanadského rapera Drakea. Falošný singel, v ktorom "hosťuje" aj jedna z najväčších hviezd súčasnosti The Weeknd, sa vydavateľstvo v posledných dňoch úpenlivo snaží odstraňovať zo všetkých kanálov. Napriek tomu si ju len na TikToku stihlo vypočuť už viac ako 10 miliónov ľudí.

Autor: Matej Kráľ

Súvisiaci interpreti: Oasis