Britský hudobník Benjamin Clementine sa už v stredu 22. mája opäť ukáže na Slovensku. Po necelých dvoch rokoch od slovenskej premiéry na festivale Pohoda sa tentokrát predstaví po prvý raz na sólovom koncerte. V bratislavskom Majestic Music Clube (MMC) ho bude na pódiu sprevádzať parížske sláčikové kvinteto.

"Vždy som si hovoril, že by som rád šiel na turné iba s kvintetom. Bude to stale tá istá hudba, no s nádychom klasiky," povedal 30-ročný rodák z Crystal Palace na margo turné v rozhovore pre Rádio_FM.

Predskokanom Benjamina Clementinea bude americký muzikant Beaven Waller. Tohto pomerne neznámeho Texasana si nevybral len pre bratislavský koncert, ale pre celú europsku šnúru. Tá odštartovala 6. mája v belgických Antverpách a skončí 10. júna v portugalskom Porte. Niektoré vystúpenia vrátane toho vo Viedni sú už dávno vypredané. 

Vstupenky na sedenie na bratislavské predstavenie stihol rovnaký osud, no k dispozícii sú ešte stále lístky na státie. V predpredaji ich kúpite za 35 eur, na mieste budú o päť eur drahšie.


Anglický hudobník s charakteristickým chvejúcim sa hlasom na koncerte predstaví oba štúdiové albumy - debut At Least For Now, za ktorý získal Mercury Prize za rok 2015, keď porazil aj štúdiovky od Aphexa Twina, Jamieho XX či Florence + The Machine, ako aj druhý album I Tell a Fly (2017), ktorým potvrdil povesť nekompromisného súčasného predstaviteľa experimentálneho avantgardného popu. 

Vystúpenie Benjamina Clementinea bude súčasťou novej koncertnej série s názvom Dobrý výber, ktorú z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia a SOZA. Ďalším podujatím z tejto série bude vystúpenie berlínskeho hudobníka Apparata, a to v prvý letný deň - v piatok 21. júna v MMC. (viac info

Harmonogram večera:

19:00 - otvorenie MMC
20:10 - 20:40 - Beaven Waller
21:00 - 22:45 - Benjamin Clementine and Parisian String Quintet


Z ulice na svetové pódiá

Ak ste niekedy počuli o Benjaminovi Clementineovi, zrejme ste sa stretli so spojeniami "príbeh ako z knihy" či "život, ktorý by mal byť sfilmovaný". A je to skutočne tak. Rodák z Londýna mal ťažké detstvo, bol terčom šikanovania a v škole prepadol zo všetkých predmetov okrem literatúry. Zo sveta, ktorý nebol pre neho, unikal neustálym čítaním, počúvaním klasickej hudby či pesničkárov a hrou na klavír, s ktorou začal ako 11-ročný. Problémy v škole a v rodine vyústili do momentu, kedy ako 16-ročný utiekol z domu a skončil ako bezdomovec.

Po tom, čo prekročil prah dospelosti, sa presťahoval do Paríža, kde sa živil hraním v baroch a hoteloch a keď mal lepšie obdobia, život na ulici vymenil za prespávanie v hosteloch. Zlom v jeho živote nastal, keď sa zvesti o jeho talente dostali k Matthieuovi Gazierovi, ktorý sa stal jeho agentom. Dostal ho aj na slávny filmový festival v Cannes, kde ho zase objavil milionár Lionel Bensemoun a ponúkol mu, že sa postará, aby sa dostal do nahrávacieho štúdia.


V roku 2013 tak nahral svoje prvé EP Cornerstone a na jeseň toho istého roku ho predstavil v programe Later with Jools Holland. Práve vystúpenie v tejto relácii, za ktoré ho pochválil aj Paul McCartney, bolo pre jeho ďalšiu kariéru kľúčové. Po ďalšom EP Glorious You (2014) už nasledoval debutový štúdiový album At Least For Now a oslava kritikov aj fanúšikov na celom svete. Asi najlepším krátkym opisom jeho tvorby je označenie "ako keby Nina Simone spievala Leonarda Cohena". Na Metacritic má tento album 75 bodov zo 100, ešte o päť bodov viac dosiahol s nasledujúcou koncepčnou nahrávkou I Tell a Fly (2017). 

Benjamine Clementine má za sebou už aj spoluprácu s Gorillaz (na singli Hallelujah Money) či vystúpenia na najväčších festivaloch a v televíznych programoch (okrem Joolsa Hollanda ho pozvali aj James Corden a Jimmy Fallon). Vo veku 30 rokov však má zároveň ešte stále veľa času na to, aby ukázal svoj ďalší potenciál - nielen v štúdiu, ale aj na pódiách, kde je jeho osobitý, teatrálny prejav so striedaním nízkych a vysokých polôh (nielen hlasovo, ale najmä emocionálne) ešte viac podčiarknutý. Dokázal to napríklad aj na českom festivale Colours of Ostrava, kde sme boli svedkami práce s publikom, aká nemá obdoby.

 
Benjamin Clementine & His Parisian String Quintet - Facebook event

Vstupenky:  

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér koncertu Ján Papač.