V predposlednom kole tretej série The Voice Česko Slovensko mali speváčky nad spevákmi výraznú prevahu, no vo finále bude ich pomer vyrovnaný. Po víkende totiž napriek slabším výkonom zostali v hre obaja mužskí súťažiaci. Naopak, až štyri talentované speváčky vypadli. Medzi nimi aj 16-ročná Diana Kalashová, ktorú mnohí považovali za najvážnejšiu adeptku na výhru.

Súťaž The Voice Česko Slovensko sa rozbiehala pomaly, no skončí už po troch živých prenosoch a v sobotu 25. mája spoznáme víťaza či víťazku. Ako sme už spomenuli aj v predošlom článku, tento formát (v prvých dvoch sériách známy ako Hlas Česko Slovenska) v našich končinách nikdy nebol taký populárny u divákov ako napríklad SuperStar. Dnes už je viac než isté, že po katastrofálnej sledovanosti, umocnenej prekrývaním finálových prenosov so zápasmi hokejových majstrovstiev (a túto sobotu aj s Eurovíziou), pôjde zrejme na dlhú dobu o poslednú sériu tejto šou v našich končinách. 

Do posledného finálového večera sa prebojovala štvorica súťažiacich, pričom každý kouč má vo finále jedného súťažiaceho. Druhé živé kolo, ktoré možno označiť za semifinálové, prinieslo v sobotu vystúpenia osmičky finalistov, ktorí sa na javisku ukázali aj v spoločných vystúpeniach so skupinou IMT Smile, Máriou Čírovou, skupinou Olympic či Ondřejom Rumlom. (Videá z týchto vystúpení nájdete na konci článku.)

Valentína Vlková - I Say A Little Prayer

Ako prvá sa v sobotu večer na javisku ukázala Valentína Vlková. Kým minulý týždeň patrilo jej vystúpenie medzi tie najlepšie, tentokrát neoslnila a celé to bolo síce príjemné, ale trochu fádne. Výkonu súťažiacej za tím Jany Kirschner síce nie je veľmi čo vytknúť, no myslím si, že výber skladby nebol práve najlepší.


Eliška Urbanová - Careless Whisper

Ukázať sa na javisku s hudobným nástrojom, dobre naň zahrať a ešte aj zaspievať skutočne nie je jednoduché ani pre ostrieľaných muzikantov. O to viac sympatické to je, ak sa to podarí nejakému súťažiacemu v talentovej šou. Eliška Urbanová z tímu Vojtu Dyka v skladbe Careless Whisper od Georgea Michaela samú seba sprevádzala hrou na saxofón, za čo si vyslúžila patričný potlesk prítomného publika.


Jakub Moulis - Personal Jesus

Ak by bolo živých kôl v tohtoročnej sérii The Voice o niečo viac, tak práve Jakub Moulis by sa zrejme stal tým "zlým chlapcom", ktorý si získa srdcia všetkých násťročných dievčat. Mladý rocker nemohol skončiť v lepších rukách ako u Josefa Vojteka. V prípade skladby Personal Jesus sa však snažil až príliš, čo bolo v tomto prípade skôr na škodu a väčšina fanúšikov originálu Depeche Mode a Marilyna Mansona, ktorý nahral známu coververziu, by mu to asi "nezožrala".


Annamária d'Almeida - Halo

Síce trochu tuctový, no v prípade exotickej krásky, ktorá má korene v africkom Benine, nepochybne skvelý výber piesne. Skladbu Halo od Beyoncé dnes pozná takmer každý a zaspievať ju bez chýb je obrovská výzva. Talentovaná Annamária ju zvládla celkom dobre a nemusela by sa hanbiť ani pred samotnou Beyoncé. Neviem síce, či sa 27-ročná speváčka bude po súťaži uberať práve touto cestou, no ak bude mať šťastie na správnych ľudí, môže byť príjemným oživením našej hudobnej scény. 


Peter Juhás - Cigaretka na dva ťahy

Spievať v talentovej šou slovenskú alebo českú pieseň je vždy veľký risk minimálne z toho dôvodu, že ak zabudnete text, tak si to aj menej pozorný divák okamžite všimne. Tak, ako som minulý týždeň Janu Kirschner chválil za výber skladieb pre jej zverencov, tak tentokrát musím povedať presný opak. Peter Juhás o postup do veľkého finále zabojoval s hitom Cigaretka na dva ťahy od Richarda Müllera, ktorý má síce skvelý text a príjemnú hudbu, no v prípade talentovej šou, kde majú speváci ukázať čo najviac zo svojho hlasového fondu, jej spievanie nedáva veľký zmysel. Navyše Petrovi sa v polovici piesne stalo presne to, čo spomínam vyššie - vypadol mu text a chvíľku trvalo, kým sa do pesničky vrátil.


Markéta Chladová - Get Lucky

Za jedno z najväčších prekvapení sobotného večera považujem vystúpenie Markéty Chladovej s megahitom Get Lucky od skupiny Daft Punk a Pharrella Williamsa. Paradoxne práve túto súťažiacu som v predošlom kole tipoval na vypadnutie a jej postup mi prišiel tak trochu neoprávnený. Tentokrát však na javisku pôsobila mimoriadne presvedčivo a akékoľvek chybičky v jej výkone zrejme každý prehliadol.


Aleksandra Nová - Nothing Else Matters

Nebyť podpory svojho kouča Pepu Vojteka, tak Aleksandra by už v predchádzajúcom kole vypadla. V úvode svojho "semifinálového" vystúpenia mala nejaký problém so zvukom, našťastie sa touto chybou nenechala rozhodiť a so skladbou Nothing Else Matters sa popasovala so cťou.


Diana Kalashová – Where Have You Been

Poslednou adeptkou na postup do veľkého finále bola najväčšia favoritka tohtoročnej série The Voice. V tomto prípade si dovolím vyzdvihnúť najmä odvahu, čo sa týka výberu piesne. S rozsahom, ktorým Diana Kalashová disponuje, mohla pokojne vsadiť na istotu a zaspievať nejakú silnú baladu, ktorá by jej zrejme zabezpečila postup do finále. Kali však pre svoju zverenkyňu vybral skladbu Where Have You Been, ktorá je v speváckych súťažiach relatívne netradičnou voľbou.

Vystúpenia Diany doplnila výborná vizuálna ale aj tanečná choreografia, s ktorou by sa zrejme pokojne stotožnila aj samotná Rihanna. Ani to však nestačilo na to, aby divákov presvedčila o tom, že si zaslúži miesto vo veľkom finále. Len 16-ročnej speváčke zrejme uškodilo to, že fanúšikovia brali jej postup do ďalšieho kola ako samozrejmosť, hoc už minulý týždeň skončila v sms hlasovaní "len" na druhom mieste. Mnohí jej tiež na Facebook stránke súťaže vyčítali namyslenosť, aj keď to by pri hodnotení v súťaži, ktorá je o hlase a talente, nemalo byť rozhodujúce.


Štyria koučovia, štyria finalisti 

Pozornému oku možno neušlo, že drvivá väčšina súťažiacich, koučovia ale aj moderátorky sa na obrazovkách ukázali v čiernej farbe. Akoby tým chceli dať najavo svoj smútok z toho, že šou sa blíži k svojmu koncu. Samotný večer priniesol solídne vystúpenia, no nikto zo súťažiacich neohúril a nedá sa povedať, že by súťaž nejak extrémne gradovala a prinášala čoraz viac napätia.

Najväčším prekvapením večera bolo zrejme pre všetkých to, že pred bránami finále ostala Diana Kalashová, ktorá patrila už od prvého odvysielaného výberu naslepo medzi najväčšie favoritky. Talentovaná brunetka si však nepochybne získala slušnú mediálnu pozornosť a ak ju správne využije, môže jej to pomôcť naplno rozbehnúť kariéru, ktorú naštartovala už pred súťažou. Bola by preto škoda, ak by ju tento neúspech demotivoval, veď talentové šou sú aj tak iba odrazovým mostíkom pre skutočnú prácu v hudobnom priemysle.

Do absolútneho finále napokon postúpili Peter Juhás z tímu Jany Kirschner, Eliška Urbanová z tímu Vojtu Dyka, Annamária d'Almeida z tímu Kaliho a Jakub Moulis z tímu Pepu Vojteka. Už o pár dní sa ukáže, ktorému z koučov sa podarí svojho zverenca doviesť až na pomyselný vrchol. Práve Pepa Vojtek zo skupiny Kabát, ktorý ako jediný sedí v porotcovskom kresle už po tretíkrát, v poslednej sérii vyhral s Lenkou Hrůzovou. O tom, či sa mu to podarí aj po druhýkrát, rozhodnú už túto sobotu večer hlasy televíznych divákov.

Pozrite si špeciálne vystúpenia semifinalistov so známymi kapelami/spevákmi:


Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/TheVoiceCeskoSlovensko