Projekt Do leta to dáme!, ktorým sme snáď prispeli k tomu, že bola jarná karanténa pre vás o niečo znesiteľnejšia a trochu aj prínosná, sa blíži ku koncu. V jednom z posledných dielov tejto série vás na vôňu prichádzajúceho leta navnadí jeden z najoriginálnejších slovenských pesničkárov Archívny Chlapec. Naučte sa s ním hrať pieseň Letná etuda.

Singel Letná etuda pochádza z albumu Tranzit, ktorý Archívny Chlapec, vlastným menom Richard Vávra, vydal pred troma rokmi. Ak ste nikdy neboli na jeho koncerte a poznáte túto skladbu iba z rádia, môže vás jej akustická gitarová verzia prekvapiť. Na albume má totiž úplne iný, kapelový a elektronickejší zvuk. Ide totiž o prvú zverejnenú pieseň, ktorou sa hudobník v roku 2017 výrazne odklonil od svojej predošlej pesničkárskej tvorby. Naživo ju však často hráva práve v tej podobe, v akej aj pôvodne vznikala a takto sa ju môžete naučiť aj vy.

Richard nám prezradil, prečo si zvolil práve túto skladbu: "Moje pesničky nie sú zložité, ale vo väčšine prípadov hrám metódou 'fingerpicking' a tá sa pomerne ťažko replikuje. Letná etuda patrí k tým jednoduchším a spevavejším a bola často hrávaná v rádiu, čiže je asi najviac pravdepodobné, že ju niekto bude poznať a bude si ju chcieť i zahrať."


Návrat ku koreňom

S nedávno vydaným tretím albumom Zapadákov sa Archívny Chlapec vrátil k tvorbe pripomínajúcu jeho začiatky. Len on a gitara je v jeho prípade kombinácia, ktorá funguje najlepšie. Väčšina fanúšikov, ktorí čakali, kam sa jeho tvorba posunie po tom, ako so spomínaným druhým albumom Tranzit zamieril k experimentálnejšiemu zvuku a elektronike, tak môže byť spokojná. Svedčia o tom aj veľmi pozitívne ohlasy na čerstvo vydanú štúdiovku.

"Ohlasy na nový album sú vynikajúce, čo ma veľmi teší. Album je veľmi svojský a rázovitý a nerobil som na ňom žiadne kompromisy. Preto som rád, že aj recenzie sú veľmi pozitívne a takmer denne dostávam kopu správ s pozitívnou spätnou väzbou od poslucháčov. Album vznikal vo veľmi príjemnej atmosfére a všetko išlo bez komplikácií, čo pripisujem ľudom, ktorých som si vybral na spoluprácu. Nahrával som u Jurka Stráskeho (hudobník JuSt) v jeho štúdiu Imagine v Žiline a s vokálmi mi pomáhala česká speváčka Lucka Krpalová alias Prune. Našou snahou bolo, aby album znel čo najautentickejšie."

Veľmi triezvo sa Richard pozerá aj na situáciu, ktorú priniesol koronavírus. "Mne sa podarilo vydať album presne v deň začiatku karantény, čiže som musel zrušiť celé naplánované turné aj krst. Neberiem to však nejak tragicky a spätne uvažujem aj nad tým, že je to možno dobré, lebo ľudia mali dosť času na to, aby si mohli album napočúvať. Všetky koncerty su presunuté na jeseň, na čo sa veľmi teším pretože koncertovanie a komunikácia s ľuďmi je prirodzeným vyvrcholením procesu tvorby albumu."

Vypočujte si album Zapadákov na Deezeri:



Posledné dva diely projektu Do leta to dáme! budú patriť pesničkárke Mirke Miškechovej a kapele Hex, ktorá nám celý seriál uzavrie. Napokon sa teda počet videí zastaví na čísle 13. Veríme, že to bude šťastná trinástka a že podobné obdobie, ako bol tohtoročný marec a apríl, sa už tak skoro nezopakuje.

Autor: Roman Kubovics
Foto: screenshot