Do poslednej chvíle organizátori medzinárodného festivalu komornej hudby Konvergencie nevedeli, či sa podujatie venované tvorbe a odkazu Astora Piazzollu, ktoré bolo presunuté z februára 2021 na mesiace máj a jún, uskutoční aj s publikom. Dnes je jasné, že áno, a skvelá správa je, že na Slovensku vystúpi aj svetoznámy bandoneonista Marcelo Nisinman.

Vďaka pozitívnemu vývoju pandemickej situácie na Slovensku budú môcť organizátori spoločne s interpretmi a návštevníkmi festivalu Konvergencie osláviť 100. výročie narodenia génia argentínskeho tanga tak, ako sa patrí. Fanúšikovia si pritom môžu vybrať medzi osobnou účasťou na podujatiach a ich sledovaním online. Na prelome mája a júna sa uskutoční šesť koncertov a čítanie o hudbe z Piazzollových memoárov.

Koncerty, na ktorých sa predstavia dve desiatky slovenských interpretov, sa uskutočnia v rôznych priestoroch Bratislavy, konkrétne Nádvorie Primaciálneho paláca, Štúdio L+S, Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava, Slovenský rozhlas a Záhrada Domu Albrechtovcov. Zahraničným hosťom festivalu bude medzinárodné zoskupenie ChamberJam Quintet - kvinteto bandeonistu Marcela Nisinmana, priateľa a žiaka Astora Piazzollu.

Tango na počúvanie a snívanie

Argentínsky skladateľ a virtuóz v hre na bandoneóne Astor Piazzolla (1921–1992) navždy zmenil podobu tradičného tanca, ktorého temperament a vášeň spojil s bezprostrednosťou jazzu a sofistikovanosťou klasickej hudby. Jeho pričinením, tak vzniklo nové tango (nuevo tango) – tango na počúvanie a snívanie.

"Keď sme sa rozhodovali, kto bude ďalšou z výnimočných skladateľských osobností, ktorej sa budeme tento rok na festivale Konvergencie venovať, rozhodli sme sa pre Astora Piazzollu. Som presvedčený, že po Šostakovičovi, Bartókovi, Beethovenovi, Stravinskom a Bachovi ide o správne rozhodnutie. Astor Piazzolla bol nielen skvelý skladateľ, ale tiež fenomenálny interpret," hovorí riaditeľ festivalu Konvergencie Jozef Lupták.

"Navyše si dokázal v 20. storočí nájsť svoj vlastný hudobný jazyk, s ktorým sa mu podarilo niečo, čo mnohým skladateľom vážnej hudby chýbalo, resp. mnohým stále chýba. Jeho hudba sa nezrieka emócií, nerezignuje na komunikáciu, vďaka čomu dokázala zarezonovať nielen u hudobníkov, venujúcich sa tangu, jazzu, klasike či rocku, ale oslovila tiež široké publikum," dodáva organizátor a hudobník.


Boris Lenko a Piazzolla

Vo viacerých festivalových koncertoch sa objaví meno Borisa Lenka, ktorý bol jeden z prvých propagátorov Piazzollovej hudby na Slovensku.

"Keď som niekedy v roku 1990 prvýkrát počul hudbu Astora Piazzollu, bol som ohromený. V tom čase som sa dosť intenzívne začal venovať zvuku a farbe akordeónu a hľadal som spojivo medzi akordeónom a inými nástrojmi. Cítil som, že akordeón v kombinácii s husľami, violončelom, klarinetom či flautou mi nesedí a farebne som ho v spoločnosti iných nástrojov vnímal skôr nesúrodo. Piazzollov bandoneón znie pritom s týmito nástrojmi priam ideálne, s klavírom, husľami, kontrabasom, gitarou, s čímkoľvek.... Piazzolla zmenil oveľa viac, než tušil. Ovplyvnil akordeón, bandoneón, aj iné nástroje. Tango dostal do koncertnej sály, dal mu šat noblesy. Jeho skladby otvárajú nový priestor, ukazujú, kam sa treba v súčasnej hudbe uberať, a zároveň kam sa neuberať," hovorí známy slovenský hudobník o svojom vzťahu k Piazzollovej hudbe. 

Slovenský akoredonista a bandoneonista sa na Konvergenciách predstaví na čítaní z memoárov Astora Piazzollu spoločne s Robom Rothom (26. mája, Nádvorie Primaciálneho paláca). Okrem toho spoločne s ďalšími vynikajúcimi hudobníkmi (Martin Chovanec, Ladislav Fančovič, Stanislav Palúch, Jozef Lupták, Juraj Griglák), ktorí sa dlhé roky pohybujú vo svete jazzu i klasiky, vystúpi aj na nočnom koncete Hora cero (5. júna, Štúdio L + S).

Na Konvergenciách nesmie chýbať ani vystúpenie súboru ALEA, ktorého zakladateľom je práve Boris Lenko.  V programe vytvorenom špeciálne pre festival Konvergencie (11. júna, Divadlo P. O. Hviezdoslava) zaznejú v pôvodnej kvintetovej verzii slávne Štyri ročné obdobia v Buenos Aires, pocta mestu Buenos Aires i géniovi talianskeho baroka Antoniovi Vivaldimu. Súčasťou dramaturgie bude tiež slovenská premiéra Piazzollovho Koncertu pre kvinteto (1971), skladateľove piesne so speváčkou Adrienou Bartošovou, vrátane titulnej piesne z Piazzollovej opery María de Buenos Aires, a diela slovenských skladateľov Petra Zagara a Stanislava Palúcha. 


Piazzollova hudba v záhrade 

Časť programu sa uskutoční v Záhrade Domu Albrechtovcov, kultovovom mieste bratislavského hudobného života, z ktorého sa vďaka o. z. Albrecht Forum opäť stáva centrum umenia. V nedeľu 30. mája na prvom koncerte so začiatkom o 18:00 vystúpi dvojica známych slovenských gitaristov, Ondrej Veselý a Martin Krajčo s projektom Milonga per tre, v ktorom ich dopĺňajú Peter Biely (husle), Boris Lenko (akordeón) a Jozef Lupták (violončelo). Tvorba argentínskeho skladateľa zaznie na koncerte v úpravách svetoznámeho brazílskeho gitaristu Sérgia Assada.

Na druhom koncerte so začiatkom o 19:30 zaznie suita Five Tango Sensations pre bandoneón a sláčikové kvarteto, ktorá vznikla v roku 1989 s venovaním pre známy americký súbor Kronos Quartet, s ktorým Piazzolla päť poetických hudobných esejí o smútku a láske o dva roky neskôr v New Yorku aj nahral. Kompozícia, ktorú kritika nazvala "dielom tragickej krásy", zaznie v interpretácii Borisa Lenka a zoskupenia Konvergencie Quartet. V prípade nepriaznivého počasia sa oba koncerty uskutočnia v Koncertnej sále Klarisky.

Extáza nového tanga v podaní Piazzollovho žiaka a jeho priateľov

V lete roku 1988 navštívil Astora Piazzollu mladý bandoneonista, ktorý sa zaujímal o štúdium kompozície. "Pamätám si, že býval v lese. Vystúpil som z auta a rodina ma počkala za rohom. Nemal zvonček, tak som zatlieskal, lebo potlesku nikdy nie je dosť a on si ho zaslúžil," spomínal neskôr Marcelo Nisinman na prvé stretnutie so svojím hudobným vzorom.

Nisinman, ktorý účinkoval s legendami tanga ako Roberto Goyenche, Susana Rinaldi či Amelita Baltar, ale tiež so svetoznámymi klasickými i jazzovými hudobníkmi - s Gidonom Kremerom, Sérgiom a Odairom Assadom alebo Garym Burtonom, rozpovie na Konvergenciách príbeh tanga prostredníctvom Piazzollovej hudby i svojich vlastných kompozícií. Spoločne s ďalšími vynikajúcimi zahraničnými hudobníkmi – Danielom Rowlandom (husle), Albertom Mesircom (gitara), Zoranom Markovićom (kontrabas), Natachou Kudritskaya (klavír) – vystúpi na koncerte 31. mája v Slovenskom rozhlase.


Na záver tango slovenské

Slovenské tango v originálnej podobe na záverečnom koncerte Konvergencií (12. jún, Slovenský rozhlas) predstaví orchester Bratislava Hot Serenaders pod vedením trúbkara Juraja Bartoša. Na koncerte, ktorého vzácnym hosťom bude aj pán Milan Lasica, zaznejú najkrajšie slovenské tangá od Ernsta Genersicha, Karola Elberta, Pavla Čádyho, Franka Zemplínskeho, Viktora Freyera, Dušana Pálku a, samozrejme, Gejzu Dusíka v pôvodných aranžmánoch tak, ako boli premierované v 30. a 40. rokoch minulého storočia.

Program festivalu Konvergencie 2021 - Piazzolla:

26. mája (19:00) - Nádvorie Primaciálneho paláca
Balada para un loco - čítanie z memoárov Astora Piazzollu
FB event 

30. mája (18:00) - Záhrada Domu Albrechtovcov /v prípade nepriaznivého počasia sa koncert uskutoční v Klariskách/
Milonga per tre - Piazzollova hudba v aranžmánoch Sérgia Assada
FB event


30. mája (19:30) - Záhrada Domu Albrechtovcov /v prípade nepriaznivého počasia sa koncert uskutoční v Klariskách/
Five Tango Sensations
FB event

31. mája (19:00) - Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu
ChamberJam Quintet Quintet / EXTASIS - New Tango Music / koncert kvinteta Marcela Nisinmana – Piazzollovho priateľa a žiaka 
FB event 

4. júna (19:00) - Štúdio L+S
Hora cero / nočný koncert z diel Astora Piazzollu 
FB event

11. júna (19:00) - Divadlo P. O. Hviezdoslava
Concierto para quinteto / cuatro estaciones porteñas v originálnej verzii; slovenská premiéra koncertu pre kvinteto; diela Piazzollu, P. Zagara a S. Palúcha 
FB event

12. júna (19:00) - Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu
Slovenské tango v podaní orchestra Bratislava Hot Serenaders a Milana Lasicu
FB event

Vstupenky sú v predaji v limitovanom počte v dôsledku zníženej kapacity priestorov. V ponuke je aj menšie množstvo permanentiek platiacich na všetky podujatia. Organizátori pripravili tiež možnosť zakúpenia vstupeniek na online streamy pre vybrané koncerty. Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnom webe festivalu www.konvergencie.sk.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

TIP: Podcast festivalu Konvergencie Continuo venovaný Astorovi Piazzollovi si môžete vypočuť TU. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu Konvergencie Ivana Schwarz. Tlačovú správu sme upravili.