Minulý víkend, v sobotu 14. mája, sa v talianskom Turíne uskutočnilo finále 66. ročníka piesňovej súťaže Eurovision Song Contest. Podľa očakávania ho ovládli ukrajinskí Kalush Orchestra, ale úlohu spolufavorita potvrdil aj britský spevák Sam Ryder, ktorý s piesňou Space Man skončil druhý. Úspešná skladba zaznie v lete aj na najväčšom českom hudobnom festivale Colours of Ostrava.

Veľká Británia sa doposiaľ v súťaži dočkala piatich víťazstiev, naposledy v roku 1997 zvíťazila formácia Katrina and the Waves s piesňou Love Shine a Light. Žiadny jej zástupca v histórii však nemal tak vysoké bodové ohodnotenie ako Sam Ryder. Jeho singel sa vďaka tomu okamžite stal najprehrávanejšou skladbou na britskom Spotify a v singlovom UK Charte tento týždeň útočí na najvyššiu priečku.

Britskej hitparáde už šesť týždňov po sebe kraľuje Harry Styles s hitom As It Was. Nové vydanie rebríčka bude zverejnené dnes večer. "Je to skvelý pocit, Harry je legenda. Ako fanúšik jeho hudby si myslím, že Harry s jeho hudbou reprezentuje to isté, čo oslavuje Eurovízia: slobodu vyjadrenia a inkluzívnosť. Je to oslava hudby, radosti a spolupatričnosti. Nemyslím si, že by sa hneval, ak by som mu zobral No. 1," cituje Sama Rydera stránka Officialcharts.com.

Ak by sa mu rebríček podarilo ovládnuť, bol by to prvý eurovízny No. 1 singel vo Veľkej Británii po 26 rokoch odkedy bola No. 1 singlom skladba Ooh Aah...Just a Little Bit, ktorá naspievala austrálska speváčka Gina G. 


Zaujímavosťou je, že Sam Ryder začínal ako člen metalovej skupiny, čo by ste doňho zrejme nepovedali, aj keď účes na to má. Niekoľko rokov vlastnil vegánsku kaviareň, kde si príležitostne aj zaspieval, ale skutočnú popularitu mu priniesol až prvý lockdown. Vtedy sa osmelil a na TikToku publikoval prerábky svojich obľúbených pesničiek. Dnes tam má milióny fanúšikov.

Viking s anjelským hlasom, ako hovoria rodákovi z Essexu, sa o niekoľko týždňov predstaví aj ostravskému publiku na festivale Colours of Ostrava.

Prečítajte si tiež: Eurovíziu vyhrali ukrajinskí Kalush Orchestra. Bude ďalší ročník v Mariupole?


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová z vydavateľstva Warner Music. Správu sme upravili a doplnili.