V lete 2002 nahrala prievidzská formácia Chill On The Sun svoj debutový album U babky, vďaka ktorému získala nomináciu na cenu Aurel v kategórii Objav roka. Hoci sa dnes skupina pohybuje v iných hudobných vodách, k svojmu debutu sa hrdo hlási. Vypočujte si, ako znie album, z ktorého na začiatku minulej dekády vzišlo viacero rádiových hitov.

"Krstnou babkou" albumu U babky sa stala Katarína Kolníková z Radošinského naivného divadla. Do slovenského éteru sa vtedy dostali príjemné oddychové skladby ako Víkend u babky, Vzducholoď či Lesostep. Dnes si ich ako rádiové hity predstaviť ťažko, v tej dobe však ešte dramaturgovia neprvoplánovú slovenskú tvorbu podporovali aj bez kvót. Najmä ak ju zastrešila veľká vydavateľská značka. Ak máte chuť vypočuť si domáci pop, ktorý znel pred 15 rokmi zo slovenského éteru a bol by jeho osviežením aj teraz, navštívte stránku kapely na Bandzone.

Skupinu Chill On The Sun v tej dobe tvorili Anton Hájiček (gitara, spev), Marek Škvarenina (klávesy), Roman Mečiar (gitara), Štefan Dikan (basová gitara), Vlado Leškovský (bicie) a talentovaná speváčka Barbora Koláriková. Kým sympatická prvotina vyšla v nadnárodnom vydavateľstve, pokračovania sa dočkala na malej značke. Druhá nahrávka s názvom Bytosti vyšla po personálnej obmene skupiny až šesť rokov po debute, kedy už bola situácia v médiách omnoho menej priaznivá.

Dnes sa skupina pohybuje skôr vo vodách world music. O jej meniacom sa hudobnom smerovaní veľa napovedal už tretí album Polo My z roku 2012. V ostatnom období skupina boduje v austrálskych a amerických rebríčkoch world music so skladbami z ostatného EP Tree Trilogy (2016).

Text: Peter Lehotský
Foto: archív skupiny

Súvisiaci interpreti: Chill On The Sun