Druhá Doba je nová kapela na slovenskej hudobnej scéne, ktorú založil Dominik Gajdošech - spevák a gitarista skupiny The Cellmates. Pridal sa k nemu aj kolega z tohto populárneho rockabilly tria, kontrabasista Tomáš Čopík, a tretím členom je bubeník Vojtech Geleta.

Okrem toho, že rozdiel v zostave je len za bicími, ani samotná tvorba tejto "bokovky" sa od The Cellmates hudobne až tak nelíši. Zásadným rozdielom je však slovenčina. Idea, s ktorou Dominik Gajdošech založil nový projekt, bolo práve robiť pesničky vo svojich obľúbených štýloch rockabilly, country alebo blues v rodnom jazyku, čo u nás nie je úplne bežné.

Počiatky kapely Druhá Doba siahajú do roku 2016, o rok neskôr trio začalo s nahrávaním vlastných piesní. Tie si môžete vypočuť na debutovom EP Rock a Billy, ktoré oficiálne vyšlo 18. júna. Prvé dva single kapela už predtým zverejnila na svojich stránkach. Pieseň Nový deň je na Youtube vo forme lyric videa a titulná pesnička s textom Daniela Heviera dostala vizuál v podobe videoklipu z nahrávania. "Vážim si, že sa pán Hevier rozhodol napísať pre nás text Rock a Billy. Je to príbeh dvoch kamarátov a zároveň slovná hračka. Veľmi sa z toho teším," hovorí líder skupiny.


EP ďalej obsahuje pieseň Sen a uzatvára ho akusticky znejúca pieseň Miesta. Nahrávanie prebiehalo v štúdiu Cobra Sound u Martina Čemu a o mix a mastering sa postaral Igor Baar. "Samotné piesne boli nahrané za pár dní. Čo nám zabralo viac času, bolo hľadanie zvuku a mixáž. Nakoľko nie je veľa takýchto piesní v slovenčine, snažili sme sa nájsť ten správny recept, aby to znelo rytmicky, s jasným frázovaním, a zároveň prirodzene so slovenským textom. Ako sa nám to podarilo, necháme na samotných poslucháčov," dodáva Dominik. 

EP Rock a Billy je momentálne dostupné v digitálnej distribúcii, na streamingových službách, a taktiež na CD, ktoré sa dá zakúpiť priamo na stránkach kapely druhadoba.skwww.facebook.com/druhadoba.


Vypočujte si celú nahrávku na Deezeri:



Redakciu Hudba.sk informoval za skupinu Druhá Doba spevák Dominik Gajdošech. Text sme upravili a doplnili.

Foto: archív skupiny

Súvisiaci interpreti: The Cellmates