Vystúpenie amerického herca Johna Malkovicha v Bratislave, ktoré sa malo pôvodne konať 6. júla ako otvárací koncert Viva Musica! festivalu 2018, museli organizátori preložiť na neskorší termín. Dôvodom sú Malkovichove neodkladné pracovné povinnosti.

"John Malkovich mal festival otvárať, ale pred pár dňami nám prišla správa, že sa mu natiahlo nakrúcanie trojdielnej série o slávnom fiktívnom detektívovi Herculovi Poirotovi, takže sme museli zmenu akceptovať. Čakáme momentálne na potvrdenie nového termínu. Tým, ktorí majú už zakúpenú vstupenku a nebudú sa môcť jeho vystúpenia zúčastniť, budú, samozrejme, peniaze vrátené," povedal v utorok na tlačovej konferencii riaditeľ Viva Musica! festivalu Matej Drlička. Nový termín Malkovichovho vystúpenia organizátori oznámia čoskoro, malo by to však byť až ku koncu festivalu - v druhej polovici augusta.

Hollywoodska hviezda sa predstaví v Starej tržnici v exkluzívnej slovenskej premiére s projektom Rozprava o slepcoch (Report on the Blind). Dielo, ktoré spája hudbu a hovorené slovo, vzniklo na motívy románu argentínskeho spisovateľa Ernesta Sabata O hrdinoch a hroboch.

"Zo psychedelického literárneho diela vybral určité state a spojil ich do sugestívneho textu, ktorý podporí hudba ruského skladateľa Alfreda Schnittkeho," priblížil Drlička vystúpenie Malkovicha. Na pódiu ho budú sprevádzať klaviristka Anastasya Terenkova a taliansky orchester I Solisti Aquilani pod taktovkou Alvisa Casellatiho. Okrem projektu Rozprava o slepcoch zaznejú v prvej polovici koncertu aj Šostakovičova Komorná symfónia op. 110 a a Contrafactus pre flautu a sláčikový orchester Giovanniho Sollimu.


Návraty aj premiéry

Úvod festivalu sa kvôli tejto nečakanej zmene termínu posúva na 12. júla. "Otváracím koncertom 14. ročníka festivalu bude vystúpenie Janoska Ensemble," informoval Drlička. Svetovo uznávaný slovenský súbor, ktorý spája klasick&uacute hudbu, improvizáciu a jazz, vystúpil na Viva Musica! festivale už v roku 2015. V aktuálnom ročníku uvedie v Starej tržnici nový projekt From Bratislava to Hollywood. "Predstavia najslávnejšie hollywoodske melódie, od Morriconeho cez Johna Williamsa až po prekvapenie zasahujúce do regiónu Československa," prezradil šéf podujatia.

Na festivale si účasť zopakuje aj francúzsky čembalista Jean Rondeau. "Na Viva Musica! sa predstavil v roku 2016 a zaznamenal neočakávaný úspech. Baroková hudba sa teší veľkému záujmu veľmi špecifickej komunity v rámci hudobného sveta, no Jean Rondeau narušil tieto stereotypy a jeho koncert vzbudil aj záujem širokej verejnosti," uviedol na tlačovej konferencii Matej Drlička. Rondeau do Bratislavy tentokrát zavíta spolu s kolegami Keyvanom Chemiranim (perkusie) a Thomasom Dunfordom (lutna). Trio vystúpi 15. júla vo Veľkom evanjelickom kostole. "Spolu pripravili projekt Jasmin Toccata, ktorý unikátnym spôsobom fúzuje orientálnu iránsku hudbu s veľkými barokovými majstrami," dodal Drlička.

Extravagantný americký organista Cameron Carpenter - prvý organista na svete, ktorý bol za svoj sólový album nominovaný na ocenenie Grammy - bude mať 26. júla slovenskú premiéru. "Interpretuje veľké diela organovej literatúry, ale píše si aj vlastné skladby a často fúzuje s rôznymi umelcami z oblasti klasickej hudby, ale aj popu," predstavil organizátor organistu, ktorý príde do Bratislavy s kamiónom. "Donesie si vlastný organ, ktorý bol preňho špeciálne vytvorený," prezradil na margo hudobného nástroja s hmotnosťou štyri a pol tony s tým, že monumentálny prenosný digitálny organ s názvom International Touring Organ (ITO) bude prenesený do Veľkého koncertného štúdia Slovenského rozhlasu, kde umelec odohrá klasický repertoár.


Po minuloročnom úspechu na Viva Musica! sa na Slovensko vracia nórska husľová virtuózka Mari Samuelsen s programom From Bach to Glass. V rámci neho vzdá 2. augusta vo Veľkom evanjelickom kostole hold dvom významným osobnostiam hudobných dejín - nemeckému barokovému majstrovi J. S. Bachovi a americkému minimalistovi Philipovi Glassovi.

Slovenská hudobníčka Katarína Kubošiová alias Katarzia bude mať premiéru na festivale 9. augusta v Starej tržnici. Pesničkárka a poetka sa predstaví spoločne so špeciálnym hosťom - Katarínou Málikovou. Uvedie svoje piesne v úplne nových aranžmánoch, ktorých autorom je český hudobný skladateľ a klavirista Michal Nejtek. Piesne z albumu Agnostika, ale aj úplne nové skladby zaznejú v experimentálnom nástrojovom obsadení, doplnenom o elektroniku v podaní ďalšieho českého hudobníka a skladateľa Ivana Achera.

"Hrozne sa na to teším a je pre mňa veľkou cťou, že môžem byť na tomto festivale. Som vďačná Matejovi, že to vymyslel a že ma sem pozval. Je to niečo, čo som nečakala, keďže pôsobím ako muzikantka iba päť rokov, a som nadšená, že sa nám podarilo získať súhlas Michala Nejteka a Ivana Achera, ktorí sú obaja pre mňa veľké osobnosti a som ich veľkým fanúšikom," povedala Katarzia pre agentúru SITA.

Návštevníkov festivalu čaká 16. augusta v Slovenskom rozhlase špičkový francúzsky súbor Ensemble intercontemporain. "V rámci sveta klasickej hudby je toto skutočný Rolls-Royce. Dotiahnuť tento súbor na Slovensko je pre nás veľkým úspechom a radosťou, že prijali pozvanie," priznal Drlička. Legendárny parížsky súbor uvedie v slovenskej premiére provokatívny projekt Dronocracy, inšpirovaným esejou Théorie du drone francúzskeho filozofa Grégoira Chamayoua. "V Paríži malo toto dielo premiéru 29. mája, je to umelecká kritika vojenských dronov v našom svete," dodal ku koncertu, ktorý v sebe spája hudbu, divadlo, autorské texty a video.


Záverečným koncertom festivalu bude projekt West Side Story, ktorý uvedie svetoznáme piesne z diel Leonarda Bernsteina. V roku 2018 uplynie 100 rokov od narodenia tohto amerického dirigenta, skladateľa, klaviristu, pedagóga, vizionára a popularizátora klasickej hudby. Festival si ho uctí koncertom v novej budove SND. Operných spevákov Adrianu Kučerovú a Pavla Bršlíka na pódiu doplní Symfonický orchester Viva Musica! pod taktovkou českého dirigenta Roberta Jindru. Koncert sa uskutoční 25. augusta, presne v deň Bernsteinovho narodenia, a bude zároveň súčasťou medzinárodného projektu Bernstein at 100, ktorý zastrešuje podujatia venované osobnosti a umeleckému odkazu Bernsteina po celom svete.

"Bernstein a West Side Story je také spojenie, že máloktorý spevák by tomu odolal. My s Paľkom Bršlíkom sa na to veľmi tešíme a verím, že to dobre dopadne a že naplníme očakávania divákov a poslucháčov a bude to aj pre nás krásny zážitok. Pre nás je to pre oboch nové, ani jeden z nás to ešte nespieval, ale tie árie a duetá sú všetkým dobre známe, takže to bude pre nás síce nové naštudovanie, ale nesmierne sa na to tešíme a dúfam, že si to veľmi užijeme," poznamenala pre agentúru SITA Adriana Kučerová.

Súčasťou podujatia bude po druhý raz i projekt Viva Ulica!, ktorý sa tento rok uskutoční nielen v uliciach Bratislavy, ale aj v ďalších slovenských mestách v regióne. Zoznam umelcov, ktorí sa v rámci projektu tento rok predstavia, zverejnia usporiadatelia Viva Ulica! budúci týždeň.

Zdroj: TASR + SITA (Hudba.sk edit)
Foto: PR Viva Musica!