Vo veku 50 rokov zomrel francúzsky dídžej, producent a člen elektronického dua Cassius, Philippe Cerboneschi, známy pod pseudonymom Philippe Zdar. Informuje o tom spravodajský portál BBC, ktorému to potvrdil jeho hovorca Sebastien Farran.

Ako pre BBC uviedol Farran, hudobník zomrel v stredu, keď nešťastnou náhodou "vypadol z okna na vysokom poschodí parížskej budovy". Polícia informovala, že nešťastný incident vyšetrujú, tak ako je pri podobných prípadoch bežné.

Na jeho nečakané úmrtie už zareagovalo viacero osobností z hudobného priemyslu, napríklad Alex Kapranos z kapely Franz Ferdinand, Calvin Harris, Pete Tong, Gilles Peterson, Plastician alebo Rostam Batmanglij, ktorý pôsobil v kapele Vampire Weekend.


Philippe Cerboneschi začínal ako spevák v punkovej kapele aj ako speed metalový bubeník. V 80-tych rokoch pracoval s producentom Dominiqueom Blanc-Francardom, ktorý ho zoznámil s jeho synom Hubertom, v súčasnosti známym aj ako Boom Bass. Práve s ním neskôr v roku 1996 založil spomínané duo Cassius.

Dvojica ešte pred vznikom formácie tvorila beaty pre francúzskeho rapera MC Solaara. V spolupráci s Bobom Sinclairom a DJom Camom vydali v roku 1995 ako La Funk Mob nahrávku The Mighty Bop Meets DJ Cam Et La Funk Mob.

Ako Cassius prerazili o štyri roky neskôr, keď im vyšiel debutový album 1999, ktorý sa dostal aj do britského albumového rebríčka. Na nahrávke sa nachádzajú známe skladby Cassius 1999 či Feeling For You. Tú môžete poznať aj vďaka remixu s názvom My Feelings For You, ktorý v roku 2010 vydali Avicii a Sebastien Drums.


Nasledoval album Au Reve (2002), z ktorého pochádza napríklad skladba The Sound of Violence. V roku 2004 Philippe Zdar a Boom Bass ako súčasť projektu La Funk Mob uviedli na trh nahrávku The Bad Seeds 1993–1997. O dva roky neskôr ponúkli ďalší album s názvom 15 Again, na ktorom sa nachádza aj singel Toop Toop. V auguste vydali ako Cassius štvrtý album Ibifornia (2016) a v piatok im vyjde nová štúdiovka Dreems, z ktorej nedávno vydali singel Don't Let Me Be (feat. Owlle).

Cassius produkovali albumy kapiel ako Phoenix, Beastie Boys či Franz Ferdinand. Za mix a produkciu albumu Wolfgang Amadeus Phoenix (2009) od Phoenixu získal Cerboneschi v roku 2010 cenu Grammy. Cerboneschi tiež spolupracoval s Etiennom de Crécy na projekte Motorbass. Duo vydalo album Pansoul (1996).


Zdroj: SITA (bbc.com, archív)
Foto: Facebook.com/zdarphilippe

Súvisiaci interpreti: Cassius