Filip Jánošík hrá so svojou kapelou Hotoví Umelci "zbojnícky rock'n'roll" a cimbalový punk. Ich nový singel Veronika je však iný a prináša prekvapivo osobný text o láske. Pozrite si intímny videoklip bez farebných filtrov a špeciálnych efektov, v ktorom sa hudobník predstavil spolu so svojou skutočnou priateľkou, modelkou Lenkou Luptákovou.

"Zadanie bolo, nech to vyzerá, ako keby porno natočila Nivea," smeje sa spevák a autor skladby Filip Jánošík. "Žiadne umelé prísady, nech je to čisté a jemné. S režisérom Robom Bošeľom som sa kvôli tomu na záver musel trochu hádať, lebo to je vraj surové, ale ukecal som ho na tento experiment."

Robo Bošeľa z Môlča records je mladý filmár, ktorý nakrútil videoklipy pre IMT Smile, Karmen Pál-Baláž, Štefana Šteca a ďalších. V skladbe Veronika dokonca hrá na bicie, ktoré dopĺňa akordeón, cimbal, kontrabas a gitara. Skupina tak aj v tejto romantickej skladbe zostáva verná svojmu zvuku, ktorý presahuje moderné žánre a experimentuje s pôvodnými slovenskými nástrojmi.


Ako partnerku do videoklipu oslovil Filip svoju priateľku, modelku Lenku Luptákovú. Dvojica sa vzájomne vzďaľuje a zbližuje na obrovskej posteli z 10 plachiet, 12 perín a 20 vankúšov. "Na nakrúcanie prišlo veľa kamarátov, lebo sa každý cítil byť potrebný a držať svetlo, parostroj, šálku kávy, cukorničku, lyžičku, muffin, očné tiene, uterák, hocičo... Posteľové scény sú improvizáciou, v tých sme predsa všetci profíci," spomína spevák s úsmevom.

Samotná skladba, ktorú okrem Youtube nájdete aj na všetkých streamingových službách, je sympatickou aj keď textovo i spevácky dosť neuhladenou osobnou výpoveďou. Ako nám Filip prezradil, skladba je už dva roky stará, no napriek tomu, že si bol vedomý jej rytmickej "kostrbatosti", nechcel ju prerábať, aby nestratila na autenticite. Okrem toho sa nám hneď pri prvom vypočutí zdal jej refrén akýsi povedomý. Melódiou aj frázovaním pripomína refrén najúspešnejšej piesne skupiny U2 z minulej dekády, Ordinary Love, ktorú Bono a spol. nahrali pre film Mandela: Dlhá cesta k slobode (2013). Podľa speváka ide o náhodnú podobnosť, ktorú okomentoval slovami: "V skutočnosti je každá skladba o láske od U2, len niektoré sú viac a niektoré menej."

Pri tejto príležitosti tiež pripomenul, že s Hotovými Umelcami radi hrajú zahraničné hity s vlastnými odľahčenými textami. "Anglicky spievané skladby dávame do foklórno-rock'n'rollového šatu a pretextovávam ich do slovenčiny, ako kedysi Česi za komunizmu. Robím to ale trochu inak. Náš cover Eda Sheerana je prosbou panica o orálny sex, Gorillaz je o samovražde rockovej hviezdy, Bob Marley o vidieckom alkoholizme a White Stripes sa snažia o mierový dohovor medzi Slovákmi, ktorí naleteli extrémistom," dodáva Filip Jánošík.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Filip Jánošík Lehotský. Tlačovú správu sme upravilia doplnili (posledné dva odstavce).