V piatok 17. júna, počas vystúpenia skupiny IMT Smile na Dobrom Festivale v Prešove, si skupina prevzala platinový album za minuloročný počin Srdce Rozum Boulevard. Album, ktorý zohral veľmi dôležitú úlohu vo fungovaní celej skupiny. Prešovčania tiež pokrstili špeciálny box s názvom 30x30, ktorý vydali pri príležitosti osláv 30. výročia na hudobnej scéne.

Headlinerom prvého večera obľúbeného festivalu bola práve úspešná prešovská skupina IMT Smile. Táslerovci začali skladbou Opri sa o mňa a po nej nasledovali hity Budeme to stále my, Nepoznám, Len tebe, Kapela, Niekto ako kráľ, Exotika, Ľudia nie sú zlí, Hej sokoly, Vyvedený z miery či Cesty II. triedy. Spev zboru fanúšikov pred pódiom ku koncertom skupiny už dlhoročne patrí a Prešov sa nedal zahanbiť.

"Rád tu chodím každý rok a tento ročník bol výnimočný aj kvôli tomu, že bol po určitej pauze a tŕpli sme aj kvôli počasiu, vyzerá to tak, že sa na nás usmialo šťastie v rámci počasia. Tí, ktorí poznajú tento festival, vedia, že tu dosť často pršalo. Sme vďační, že to funguje. Cítime, že je tu skvelá atmosféra, skvelí ľudia, ľudia, ktorí majú radi rôzne žánre," uviedol pre TASR líder Ivan Tásler.

Kapela si spolu s plným hľadiskom fanúšikov vychutnala počas koncertu aj da špeciálne momenty. "Máme 30 rokov. V roku 1992 sme sa s mojim bratom, niekde pri Tomášikovej ulici, ešte Maťo Migaš spolu s nami, rozhodli, že vymyslíme túto kapelu. To bol nápad!" prihovoril sa s úsmevom po odohratí piesne Kapela, Ivan Tásler. Vzápätí pozval na pódium Petra Riavu - managing directora vydavateľstva Universal Music Slovakia. "S Petrom a firmou Universal Music spolupracujeme už od roku 1998, nepretržite."

IMT Smile, platinový album Srdce Rozum Boulevard Zdroj: Peter Ivan
"Toto je naozaj výnimočná chvíľa. Práve tu na Dobrom festivale, a v meste kde za posledných 30 rokov, si dovolím tvrdiť vznikla, tá najlepšia slovenská hudba, kapela IMT Smile, rád by som odovzdal Ivanovi a celej kapele platinový album za predaj albumu Srdce Rozum Boulevard," povedal Peter Riava, ktorý skupine IMT Smile odovzdal platinový album.

"Ďakujem, že sa vám naša muzika páči už toľké roky," poďakoval Ivan nielen fanúšikom na festivale v Prešove. Následne bol pokrstený aj exkluzívny box s názvom 30x30, ktorý obsahuje nielen výberovku 30 hitov IMT Smile, ale tiež spevník pre gitaru a spev, trsátko a knihu fotografií 30 rokov IMT Smile.

Spolu s bratom Mirom, Petrom Riavom, tak uviedli túto novinku do života. "V rámci nášho oslavného roka sme si pripravili rôzne zaujímavé veci, a jednou z nich je takýto špeciálny box. Neviem či sme to niekedy vôbec robili, ale len v Prešove to môžeme urobiť." Ako povedal Ivan, že v rámci oslavného roka majú pripravených veľa rôznych zaujímavých vecí. Tou ďalšou budú určite nové piesne, ktoré skupina nahráva a tvorí popri svojom Summer Tour 2022.

Multižánrová sobota s Nocadeň a Heľeninými očami

O tom, že Dobrý festival je multižánorvým poduajtím, sa presvedčili aj návštevníci počas druhého dňa, ktorý priniesol kapely OBD, Nocadeň, Heľenine oči, Orkrist aj Eluveitie. Večerný program na pódiu Dobrá hudba rozbiehala známa formácia Nocadeň bratov Kopinovcov. Košičania sú na scéne od roku 1997, na svojom konte majú sedem vydaných štúdiových albumov, ktorým dominuje ten ostatný Auróra.

Vydali ho v októbri 2019 a o rok neskôr zaň získali ocenenie českej hudobnej akadémie Anděl v kategórii Slovenský album. V decembri 2021 vyšiel aj na vinylovej LP platni. Z neho vybrali do playlistu piesne Svitanie, Domino, Auróra či Architekti šťastia, pridali aj skladby z predchádzajúcich platní V nás, Možno, Papierové kone, Havran, Nestrieľajte do labutí, Slová už nevravia nič, Steny a Skúsme.
      
"Cítime sa výborne, pretože sme opäť s fanúšikmi, sme opäť na festivale, ktorý máme radi, na ktorom sa radi zúčastňujeme, už ani neviem, koľkýkrát tu hráme. Tie dva roky boli aj pre nás utrpením, pretože sme hrali veľmi málo, a keď sa nejaké okienka vyskytli, tak sme narýchlo spichli koncerty, nie je to plnohodnotné, čo by sme chceli. Ale teraz sa cítim fakt výborne. My sa tento rok budeme trocha vŕtať v minulosti, pretože tento rok oslávime 25. výročie, chystáme pre fanúšikov prekvapenie, ktoré bude istou spomienkou na minulosť," povedal pre TASR spevák Rasťo Kopina.  
      
Na svoje si prišli aj fanúšikovia hardrocku a metalu. Zaujala bratislavská formácia Orkrist, ktorá ponúkla skladby z ostatného albumu Artifacts of Life aj songy staršieho dáta. Zo švajčiarskeho Zurichu prišla do Prešova folk metalová kapela Eluveitie, ktorú v roku 2002 založil Chrigel Glanzmann. Vydali osem albumov, na scéne zazneli skladby z predchádzajúcich rokov aj z ich ostatného albumu Ategnatos.
      
Záver na hlavnom pódiu Dobrá hudba patril úspešnej domácej formácii Heľenine oči na čele s lídrom Martinom Mihalčinom. Fanúšikovia boli pripravení na zborový spev aj tanec od prvej skladby Hoja hop, ďalšími boli Profesionál, Uhorčík, Plavčík Milan, Dobrú chuť milá smrť, Dovolenka, Obchádzka aj hit Marianna. Pred niekoľkými dňami vydali nový album s názvom Cirkus 22, z ktorého pridali pieseň Naka.  

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Tomáš Karpel z vydavateľstva Universal Music. Text správy sme doplnili a upravili.

Súvisiaci interpreti: IMT Smile