Včera sa stal čerstvým sedemdesiatnikom Brian May, dnes sa rovnakého veku dožíva aj ďalší výnimočný gitarista Carlos Santana. Narodil sa 20. júla 1947 v mexickom meste Autlan de Navarro a stal sa jedným z najúspešnejších hudobníkov pochádzajúcich z tejto najväčšej stredoamerickej krajiny. Väčšinu života však prežil v Kalifornii.

Vyrastal v mexickej Tijuane, o latinsko-americkej hudbe toho v mladosti vraj veľa nevedel. Jeho prvý kontakt s hudbou bol v rodine, otec hrával na husliach mexické ľudovky, známe ako mariachi. Aj Carlos začínal s husličkami už v piatich, viac sa mu však už od mala páčila gitara. Na začiatku 60. rokov sa rodina presťahovala do San Francisca. Tam chodil Carlos na strednú školu a krátko po maturite, v roku 1966, založil svoju prvú formáciu. Dostala názov The Santana Blues Band a účinkovala v kluboch a parkoch v San Franciscu.

V roku 1968 si skupina skrátila názov na Santana. Pod týmto názvom debutovala 16. júna 1968 na koncerte v sále Fillmore West Theater v San Franciscu. Tri mesiace nato dostala pozvanie na vystúpenie na festivale Sky River Rock a 15. augusta 1969 hrala na slávnom festivale Woodstock.


V auguste 1969 zároveň skupina vydala aj debutový eponymný album. Nasledovali ďalšie koncertné míľniky - 6. decembra 1969 hrala kapela v Kalifornii s Rolling Stones a 18. apríla 1970 vystúpila prvýkrát v Anglicku, v londýnskej Royal Albert Hall.

Druhý album Abraxas vyšiel v septembri 1970 a priniesol hity Black Magic Woman/Gypsy Queen a Oye Como Va. Nahrávka bola v Spojených štátoch šesť týždňov na čele rebríčka albumov. Na veľký úspech nadviazala formácia o rok neskôr s albumom Santana III (1971). Ten viedol americký rebríček päť týždňov.


V nasledujúcich rokoch na koncerty kapely Santana chodili desaťtisíce fanúšikov a väčšina albumov, ktoré vychádzali s maximálne trojročnými odstupmi, dosiahla platinový alebo zlatý status. V marci 1978 skupina hrala pred 250-tisíc divákmi na festivale California Jam po boku skupiny Aerosmith. V septembri 1982 zase koncertovala pred 400-tisícovým obecenstvom na US festivale v San Bernardino a hrala aj 13. júla 1985 vo Filadelfii na známom koncerte Live Aid.

V júni 1999 po dlhšej, až sedemročnej odmlke vyšiel vysokooceňovaný album Supernatural. Ten mal jedenásť nominácií na cenu Grammy a deväť z nich aj získal. Veľkými hitmi z neho boli skladby Corazón Espinado (feat. Maná), Maria Maria (featuring The Product G&B and Wyclef Jean) a Smooth (feat. Rob Thomas). Posledná menovaná dokonca získala cenu Gramy ako Skladba roka. V októbri 2002 vydal Santana ďalší úspešný album Shaman, na ktorom sa nachádzala aj skladba The Game of Love (feat. Michelle Branch). V marci 2007 vyšiel koncertný album Carlos Santana & Wayne Shorter - Live at the Montreux Jazz Festival 1988.


Skupina Santana má dnes na svojom konte 25 štúdiových albumov, najnovší Highlights of Santana vyšiel v januári 2017. K diskografii kapely patrí aj sedem koncertných a 23 kompilačných albumov. Ako sólista vydal Carlos Santana sedem albumov. Podľa amerického hudobného časopisu Rolling Stone patrí medzi 15 najlepších svetových gitaristov všetkých čias. Je držiteľom trinástich cien Grammy.

Je druhýkrát ženatý, druhou manželkou je hudobníčka Cindy Blackman, a má tri deti, syna Salvadora, dcéry Stellu a Angelicu. Slovenskí fanúšikovia ho mali možnosť vidieť a počuť aj v Bratislave, na futbalovom štadióne Interu koncertoval so svojou skupinou 29. júna 2008.


Zdroj: TASR
Foto: AP Photo/Chiang Ying-ying

Súvisiaci interpreti: Carlos Santana