Niekdajšia princezná R&B vo svojej novinke Level Up krúti zadkom rovnako dobre, ako desať rokov dozadu. Niekdajšia megastar síce už pár rokov žiaden veľký hit nenahrala a venovala sa predovšetkým materstvu, to však neznamená, že by na hudbu úplne zanevrela.

Ciara svoju kariéru začínala v dobe, kedy v hudobnom svete nemala tak silnú konkurenciu, akou sú dnes Rihanna, Nicki Minaj, Katy Perry a iné, dnes oveľa úspešnejšie speváčky. Preto azda nikoho neprekvapí, že z jej debutového albumu Goodies (2004) sa predalo viac než tri a pol milióna kusov. Svoj šiesty a zatiaľ posledný štúdiový album Jackie vydala v roku 2015. V tom čase už bola matkou dnes štvorročného syna Future Zahira, ktorého má z neúspešného vzťahu s raperom Future. Po rozchode s ním sa dala dokopy s hráčom amerického futbalu Russellom Wilsonom, s ktorým má ročnú dcérku Siennu Princess.

Napriek tomu, že na nahrávke Jackie bolo niekoľko chytľavých piesní, nedočkal sa takého úspechu, ako sa od neho očakávalo. Ciara sa tak pri ťažkom návrate na scénu po narodení dieťaťa musela popasovať s najväčším neúspechom svojej kariéry a predčasne ukončeným turné. V rebríčku Billboard 200 sa rodáčke z texaského Austinu podarilo dostať najvyššie na 17. priečku, čo bol oproti druhému miestu eponymného albumu z roku 2013 ťažko stráviteľný prepad.



Predzvesť siedmeho albumu

Niet preto divu, že opäť nasledovala dlhšia pauza. Do ďalšieho "levelu" svojho profesného života sa Ciara posúva nahrávkou s príznačným názvom Level Up. Novú pieseň vydáva 32-ročná speváčka viac než tri roky od svojho posledného singla Dance Like We're Making Love. Za tú dobu sa objavila len ako hostka v nevýraznej piesni Get Up od dídžeja R3haba. Autorkou novinky je samotná Ciara, ktorej pomohol Theron Thomas z amerického hudobného dua Rock City. Produkciu nahrávky mal na starosti kanadský muzikant Jonathan Reuven Rotem, ktorý stojí aj za hitom SOS od  Rihanny, Whatcha Say od Jasona Derula či Better in Time od Leony Lewis.

Videoklip k novému singlu síce neprináša nič prevratné, a neponúka žiaden výpravný dej, to však neznamená, že by sa nebolo na čo pozerať. Ciara je stále v rovnako dobrej forme, ako v roku 2006, kedy po celom svete bodovala s hitom Like A Boy. Zaujímavosťou je, že Ciara si pre premiéru svojho nového videoklipu vybrala v Európe pomerne neznámu aplikáciu Trace Me, za ktorou stojí jej manžel Russell Wilson. V klipe sa okrem americkej speváčky objaví zástup tanečníčok z Nového Zélandu zo skupiny ReQuest Dance Crew. Aj choreografiu a celkovú réžiu vizuálu Ciara zverila do rúk novozélandskej tanečníčky Parris Goebel.


Ženská tanečná hymna

Na prvé počutie by sa mohlo zdať, že ide o bezduchú diskotékovú skladbu, no toto nie je ten prípad. Ciara chce chytľavou novinkou apelovať na všetky ženy, ktoré potrebujú dodať silu, pretože aj ona sama si prešla obdobím, kedy bola na dne. Pieseň odkazuje na príspevok z úvodu tohto roka, ktorý Ciara zverejnila na svojich sociálnych sieťach. Zaspomínala si v ňom na to, že aj ona sama sa po rozchode s otcom svojho syna ocitla vo veľmi zlej životnej situácii.

"Kedysi som bola tým dievčaťom, ktoré chcelo byť zamilované, ale neskôr sa to ukázalo ako zlé rozhodnutie. Samu seba som našla až na úplnom dne. Bola som slobodná matka, ktorá sedela doma a vtedy som si uvedomila, že tá perfektná láska, ktorú som hľadala, bol spôsob akým ma miluje Boh. On chce, aby som bola matkou a ženou, bez ohľadu na to, či som ženatá alebo nie. Potrebujem milovať samu seba." Podobne motivačné slová napokon odznejú z úst Ciary aj v samotnom singli Level Up. "Buďte si šéfom, milujte sa, vstaňte a tancujte. Posuňte úroven!" spieva v novinke, ktorá by jej mohla pomôcť vrátiť sa na vrchol, sa jej podarí "posunúť úroveň" aj s ďalšou novou tvorbou.

Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/ciaramusic

Súvisiaci interpreti: Ciara