Ivana Vereša si určite mnohí pamätajú najmä z čias jeho pôsobenia v kultovej skupine Made 2 Mate, ktorej hity ako Sexy Lady či nezabudnuteľný letný singel Fönky nálada vyšli pred viac ako 20 rokmi. Teraz sa spevák, vystupujúci pod pseudonymom King Ivan, vracia na scénu s piesňou Neboj sa, ktorú začiatkom júla predstavil spolu s videoklipom.

Skladba Neboj sa síce vznikla už pred troma rokmi, oficiálne ju však King Ivan vydáva až teraz. Svetlo sveta uzrela najmä vďaka Rolandovi Kubinovi"Napriek tomu, že Ivan pesničku nahral už pred troma rokmi, vychádza až teraz. Nedávno som ju totiž celkom náhodou našiel na USB kľúči a veľmi sa mi zapáčila. Povedal som si, že to určite bude letný hit. Zavolal som Ivanovi a dohodli sme sa, že s tým niečo spravíme" prezradil Kubina, ktorý je producentom videoklipu.

Tomu dominuje výrazný zjav speváka, všadeprítomný optimizmus a dobrá nálada patriaca k slnečným letným dňom - atribúty, ktoré z novinky robia akési voľné pokračovanie spomínaného hitu Fönky nálada
King Ivan a jeho tím pri nakrúcaní zostali verní Slovensku - videoklip vznikal na Dunaji v Hamuliakove pod režisérskou taktovkou Michala Nemtudu. Napriek tomu pôsobí zahranične, akoby sa dej odohrával niekde v prímorskej destinácii.


Autorom hudby aj textu je samotný spevák a skladbu s ním nahrali talentovaní slovenskí hudobníci. Bubeník Dávid Hodek a basgitarista Richard Csino sú spoluhráčmi v kapele Opoštaris band, známa z viacerých spoluprác s Rytmusom alebo Anitou Soul. Pri nahrávaní singla sa k nim pridal aj hráč na klávesy Martin Wittgruber a gitarista Markus Daniel. Postprodukcia a konečné úpravy prebiehali v bratislavskom Pulp Studiu.
 
Ivan Vereš je hudobník, producent, spevák a multiinštrumentalista, ktorého možno považovať za zakladateľa funky štýlu v Česko-Slovensku a tento žáner mu dodnes sedí najviac. Jeho život bol úzko spätý s hudbou už od útleho detstva. Matka bola speváčka v Lúčnici a otec spoluzakladateľ a profesor na konzervatóriu. Už ako šesťročný spieval spamäti Mozarta, pričom ho doprevádzala Slovenská filharmónia. Pôsobil v rôznych kapelách a hudbe sa venuje celý život.

Pätnásť rokov žil v Amerike, po návrate na Slovensko vystupoval s umelcami ako Oskar Rózsa, Marián Čekovský, Martin Valihora a inými. Nezanevrel ani na hudobníkov zo svojich starých kapiel a dokonca znovu uvažuje o obnovení Made 2 Mate. Viacerí z členov legendárnej skupiny sa stretli na pódiu minulý rok vo februári v rámci krstu debutového sólového albumu speváčky Kataríny Korček (rozhovor).

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Luba Svatá z vydavateľstva Universal Music. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Michal Nemtuda