Správa o smrti Milana Lasicu v nedeľu zarmútila celé Slovensko. Poslednýkrát sa divákom uklonil na koncerte s orchestrom Bratislava Hot Serenaders, s ktorým vystupoval viac ako 20 rokov. Predstavili sa spolu aj v júni na festivale Konvergencie, ktorého organizátori v pondelok zverejnili záznam z tohto vystúpenia.

Program jarno-letnej edície festivalu s názvom Piazzolla / Konvergencie 2021 bol venovaný legende argentínskej hudby, skladateľovi a hráčovi na bandoneóne Astorovi Piazzollovi. Tento rok v marci totiž ubehlo 100 rokov od jeho narodenia. Jeho nuevo tango v prvej polovici 20. storočia ovplyvnilo aj slovenskú hudbu, a tak bol súčasťou festivalu aj záverečný koncert s názvom Slovenské tango, ktorý sa uskutočnil 12. júna 2021 vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu.

Milan Lasica v sprievode orchestra Bratislava Hot Serenaders na čele s trubkárom Jurajom Bartošom odspieval skladby Skôr než odídeš, Prečo sa máme rozísťTak smutno mi je bez Teba a Tak nekonečne krásna, pomedzi ktoré divákov zabával svojím nenapodobiteľným šarmom a humorom.


"Nadčasový humor a životná múdrosť pána Milana Lasicu nás sprevádzala desiatky rokov. Aj počas posledného koncertu na Konvergenciách nás v zákulisí tešil svojím nadhľadom, láskavým humorom, ale aj nevtieravou múdrosťou a prehľadom o hudbe," hovorí hudobník a organizátor festivalu Konvergencie Jozef Lupták. 

"Na pódium išiel s radosťou a jeho náklonnosť k slovenskému tangu bola zjavná. Publikum ho privítalo vrúcnym potleskom a on sa mu vzápätí odmenil typickým bonmotom: 'Ďakujem veľmi pekne, je to veľmi ďaleko odtiaľ prísť sem. Človek aby si zobral niečo na jedenie...' Keď pred svojím vystúpením počúval v zákulisí prvé slovenské tangá, mal doslova zaľúbený výraz v tvári, z ktorého bolo jasné, aký mal k tejto hudbe vzťah. A, samozrejme, Bratislava Hot Serenaders bol jeho obľúbený orchester. Milý pán Lasica, ďakujeme vám," dodáva Lupták.

Jozef Lupták, Milan Lasica, Juraj Bartoš Zdroj: Ctibor BachratýJozef Lupták, Milan Lasica a Juraj Bartoš na festivale Piazzolla / Konvergencie 2021 - viac fotografií Ctibora Bachratého

Program vystúpenia:

1. Skôr než odídeš (autori: Jozef Frank Zemplínsky, Boris Boča)
2. Prečo sa máme rozísť? (autor: Dušan Pálka)
3. Tak smutno mi je bez Teba (autori: Gejza Dusík, Dr. Pavel Braxatoris)
4. Tak nekonečne krásna (autori: Gejza Dusík, Dr. Pavel Braxatoris)

Text: Hudba.sk (zdroj: Konvergencie)
Foto: Ctibor Bachratý