Česká zlatá slávica Lucie Bílá v týchto dňoch predstavila novú pieseň s názvom Jsem to já. Skladba s česko-slovenským textom vznikla na podporu jej blížiaceho sa Černobílého turné a vyvolala zmiešané reakcie. Populárna speváčka sa totiž vo veku 47 rokov vybrala smerom súčasného popového mainstreamu á la Katy Perry.

Pieseň Jsem to já nahrala Lucie Bílá v hudobnej a produkčnej spolupráci so slovenským nahrávacím štúdiom Creative Music House, medzi ktorého referencie patria okrem iných aj albumy najpopulárnejších mien slovenskej scény ako sú Tina, Zuzana Smatanová, Zdenka Predná či Richard Müller. Konkrétne sa na modernom zvuku piesne podieľali Marián Kachút, Peter Graus a Tomáš Zubák. Text, ktorý obsahuje aj slovenské pasáže, napísal Václav Kopta. Skladbu je možné po dobu dvoch týždňov stiahnuť zdarma na webe vydavateľstva Supraphon.

Novinka je pre fanúšikov pomerne veľkým, a nie pre všetkých milým prekvapením. Vlani sa totiž Bílá prezentovala mimoriadne zrelým a v dobrom zmysle slova ukľudneným albumom Modi, ktorým potešila aj fanúšikov šansónu (prečítajte si viac v našej recenzii). Jsem to já tak predstavuje otočku o 180 stupňov, v porovnaní so spomínaným albumom ide o lacný pop s nezaujímavým textom. V diskusii pod nahrávkou na Youtube sa skloňuje aj meno o takmer 20 rokov mladšej Katy Perry, ktorej štýl sa podľa fanúšikov snažili tvorcovia napodobniť. Niežeby to Lucie Bílá neuspievala, naživo má určite pred americkou hviezdou navrch, ale je fakt, že jej v súčasnosti viac svedčí vyzretejšia tvorba.

Posúďte sami, takto znie "tínedžerský sen" Lucie Bílej:


Na svoje najväčšie turné chce prilákať aj mladých

Na druhej strane je však novinka v súlade s konceptom Černobílého turné, ktoré chce speváčka poňať vo veľkom štýle a tak, aby si na svoje prišli všetky vekové kategórie. Na doteraz najväčšom turné svojej kariéry speváčka zaspieva najväčšie hity, ponúkne remixové prekvapenia a veľkolepú pódiovú show s najväčšou scénickou výpravou v histórii česko-slovenského šoubiznisu. Na pódiu s desaťmetrovým mólom prispejú k vizuálnemu zážitku tanečníci, veľké LED obrazovky a množstvo svetelných a pyrotechnických efektov.

Len ťažko si predstaviť, že by gro takejto šou tvorili šansóny, v tomto smere je novinka Jsem to já ideálnym lákadlom na koncerty. Bude to však hudobne pestrejšie ako väčšina megakoncertov, priestor dostanú tanečné, rockové, muzikálové aj šansónové skladby. Hudobnú stránku turné má pod kontrolou český hudobník a skladateľ Petr Malásek. "Bavili sme o tom, čo bude spievať s kapelou a čo napríklad len s klavírom. Chceme, aby koncerty boli naozaj pestré a zaznejú aj piesne, ktoré by od Lucie nikto nečakal,"povedal.  

Podľa výberu ostatných spolupracovníkov sa však zdá, že keď chce Lucie Bílá robiť umenie, pracuje s hudobníkmi v Česku, no keď chce robiť šou, zamieri na Slovensko. Celú výpravnú šou totiž majú pod palcom Slováci, resp. profesionáli pôsobiaci na Slovensku - režisér Jeffo Minařík, choreograf a tanečník Miňo Kereš a spomínaní hudobní producenti Peter Graus, Tomáš Zubák a Marián Kachút, ktorí sa postarajú aj o nové remixové verzie starších pesničiek. "Malo by to byť rytmickejšie, veselšie a radostnejšie. Sama sa na to teším," uviedla na tlačovej konferencii k turné. Zároveň dodala, že hoci miluje šansón, pretože je to "spievanie srdcom", výzvu vidí najmä v tanečnej elektronike. 

"Nič v živote nie je len čierne alebo biele. Napríklad ja sa najčastejšie obliekam do čiernych farieb, hoci som Bílá. Čierna je len najtmavší odtieň bielej a biela je len najsvetlejší odtieň čiernej. Rovnako aj v živote ide len o uhol pohľadu a nič nie je jednotvárne, preto som sa rozhodla práve pre tento opozitný a zároveň jednoduchý názov pre svoje najväčšie turné," uviedla pre médiá úspešná speváčka. Tento jej postoj zároveň vysvetľuje aj výrazný hudobný obrat od intímnej tvorby k diskotékovému popu.

Turné, ktoré odštartuje 14. a 15. októbra v Prahe, bude mať aj charitatívny rozmer - speváčka sa rozhodla pomôcť nadácii Konto Bariéry, s ktorou dlhodobo spolupracuje. Hoci produkcia turné je takmer výlučne slovenská, z jedenástich koncertov sa len dva uskutočnia na Slovensku - 19. októbra v Bratislave (Zimný štadión Ondreja Nepelu) a 21. októbra v Košiciach (Steel aréna). Viac info o turné

V rámci spolupráce so slovenskými profesionálmi sa Lucie Bílá v súčasnosti veľmi často vyskytuje v Bratislave. Pri jednej z návštev nášho hlavného mesta si naplánovala aj stretnutie s fanúšikmi na autogramiáde, ktorá sa uskutoční 26. augusta 2013 o 17:00 v nákupnom centre Eurovea.

Text: Hudba.sk (zdroj: TASR, archív)
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Lucie Bílá