Víťazstvo Donalda Trumpa v amerických voľbách poriadne zamávalo aj zábavným priemyslom. K aktuálnej vlne "zmysluplného popu", teda komerčných skladieb kritizujúcich stav spoločnosti, sa vracia aj Pink. Svoju dvojročnú hudobnú hibernáciu prerušuje, aby ľuďom pripomenula, že ich strach z menšín je neopodstatnený.

Zdá sa, že Pink na materskej dovolenke neobsedí. Po premiére projektu You+Me, kde sa v októbri 2014 spolčila s folkovým spevákom Dallasom Greenom, a pôrode svojho druhého dieťaťa Jamesona Moona, ohlasuje návrat k sólovej kariére. Svojim fanúšikom prinesie už 13. októbra siedmy album s názvom Beautiful Trauma. Jeho vydanie predznamenáva emotívnou výzvou What About Us (z angl. A čo my? v zmysle Čo bude s nami?).

Úvodnej úlohy videoklipu sa zhosťujú policajné svetlá a prejav Chrisa Christieho, guvernéra amerického štátu New Jersey, zo zjazdu republikánov pred tým, než sa Donald Trump dostal ako kandidát na pódium. Budujú tak napätie a rozcítenú túžbu po povstaní zasadzujú do zjavného spoločenského kontextu. V pokračovaní vizuálu môže divák vidieť metaforické zobrazenie súčasnej Ameriky. Napríklad, predstaviteľov jednotlivých menšín, ktorí sa musia pred ostatnými skrývať po parkoviskách či v iných záberoch tanečnú choreografiu dvoch mužov pravdepodobne predstavujúcich pár.


Napriek jasnému posolstvu novinky, skladateľ Johny McDaid (Ed Sheeran, James Blunt), ktorý hymnu o nezávislosti zložil spolu so speváčkou a producentom Stevom Macom, odmieta konkretizovať jej význam. "Vysvetľovať, o čom je pieseň, je pre mňa tak trochu nebezpečnou záležitosťou, pretože to každého poslucháča ochudobňuje o možnosť, aby sa pre neho stala niečim iným," povedal v rozhovore pre magazín Billboard.

Ak vám skladba nielen melodicky, ale aj vizuálne pripomína pieseň Try zo speváčkinej zatiaľ poslednej nahrávky The Truth About Love (2012), nie je to náhoda. Video režisérky Georgie Hudson (Ellie Goulding - Love Me Like You Do) obsahuje choreografiu z dielne dvojice Goldenboyz. Práve tandem RJ Durell a Nick Florez trénovali Pink k príznačnému tanečnému súboju spred piatich rokov.

videoklip What About Us Zdroj: Youtube

O tom, že sa Pink vracia na scénu naozaj vo veľkom svedčí nielen jej nový singel, či skvelý koncert na Szigete, ale aj skutočnosť, že dostane Michael Jackson Video Vanguard Award. Cenu za celoživotný prínos prevezme 37-ročná speváčka 27. augusta počas ceremoniálu MTV Video Music Awards v kalifornskej aréne The Forum. Zaradí sa tak k popovým ikonám ako Britney Spears, Justin Timberlake, Beyoncé, Kanye West či vlaňajšej laureátke Rihanne.

Pink, vlastným menom Alecia Beth Moore, odštartovala hudobnú kariéru v dievčenskej skupine Choice. Po jej rozpade sa dala na sólovú dráhu a začala pracovať na prvej sólovej štúdiovke Can't Take Me Home (2000). Nasledovali nahrávky Missundaztood (2001), Try This (2003), I'm Not Dead (2006), Funhouse (2008) a The Truth About Love (2012). Medzi jej najznámejšie hity patria skladby There You Go, Get The Party Started, Just Like A Pill, Who Knew, U + Ur Hand, So What, Raise Your Glass, Fuckin' Perfect či Just Give Me A Reason (feat. Nate Ruess). V rámci dua You+Me vydala album Rose Ave. (2014). Získala napríklad tri Grammy, jednu BRIT Award alebo šesť MTV Video Music Awards.

Autor: Marek Majzon, SITA
Foto: Dávid Hanko

Súvisiaci interpreti: Pink