Populárna česká skupina Chinaski oslavuje dvadsať rokov od svojho založenia. Pri tejto príležitosti vydáva výberový album Best of s podtitulom 20 let v síti, obsahuje najväčšie hity aj dve nové pesničky – Hlavolam a Stížnost. K druhej menovanej dnes kapela predstavila vtipný videoklip.

Na novinkách StížnostHlavolam Chinaski spolupracovali aj s anglickým producentom Gregom Haverom, ktorý sa podieľal na nahrávkach interpretov ako napríklad Manic Street Preachers, Mel C či Bullet For My Valentine. "Spolupráca bola pre nás naozaj skoro až vzrušujúca. Jeho postrehy k aranžmánom, spôsob práce v štúdiu, to všetko na nás pôsobilo veľmi sviežo a príjemne. Po takmer 140 nahraných piesňach a ôsmich albumoch to bolo, akoby sme sa vrátili na začiatok a pociťovali to vzrušenie, keď človek príde do štúdia a splní sa mu jeho sen," vyjadril sa spevák skupiny Michal Malátný.

Nové piesne následne vo Veľkej Británii mixoval Clint Murphy a mastrovalo sa v slávnom Sterling Sound Studio v New Yorku. Klip Stížnost kapela nakrúcala na streche pražského domu a tiež aj v lese, kde si na záver klipu hudobníci opekajú mobilné telefóny. Režisér videoklipu Jaroslav Kašík pri jeho nakrúcaní využil aj diaľkovo riadenú leteckú kameru a členovia kapely si pri natáčaní užili nielen veľa zábavy, ale aj nefalšovaný policajný zásah.


Výberovka, kniha a najväčší koncert

CD Best Of - 20 let v síti, na ktorom nebudú chýbať hity ako 1. signální, Tabáček, Zadarmo či Klára, však nie je jediným narodeninovým darčekom - koncom októbra totiž vychádza aj knižná história skupiny s názvom Chinaski poprvé. Oslavy vyvrcholia 6. februára 2014 koncertom v pražskej O2 aréne. Ten fanúšikom ponúkne viac než dvojhodinový hudobný výlet, ktorý bude to doposiaľ najväčším koncertom skupiny.

"Koncert pripravujeme viac než pol roka. Každý týždeň sa stretávame s tímom ľudí a vymýšľame, čím vás prekvapíme. Nemôžem zatiaľ nič prezradiť, ale bude to určite náš najväčší a najvýpravnejší koncert v histórii. Jednoducho taký, ako by mal k 20. výročiu vyzerať," hovorí člen skupiny František Táborský.

Chinaski je jednou z najpopulárnejších českých kapiel so širokou fanúšikovskou základňou aj na Slovensku. Skupina vydala napríklad albumy Chinaski (1995), Dlouhej kouř (1997), Nanana a jiné popjevky (2000), Originál (2002), Music bar (2005) či Není na co čekat (2010). Kapela má na konte dve ceny Anděl a minulý rok skončili v ankete Český slávik medzi skupinami na treťom mieste. V roku 2005 sa v tejto ankete dostali dokonca na prvé miesto. Zostavu kapely momentálne tvoria spomínaný Michal Malátný, Petr Kužvart, František Táborský, Ondřej Škoch, Štěpán Škoch a Otakar Petřina Jr.

Tracklist kompilácie Best of Chinaski – 20 let v síti:
(Universal, 2013)

CD 1:
Stížnost
Hlavolam
Zadarmo
Vedoucí
Duše z gumy
Stejně jako já
Pojď si lehnout
Moc toho nevim
Vo co de?
Podléhám
Punčocháče
Měsíc
Strojvůdce
Dlouhej kouř
Slovní pyrotechnika
Drobná paralela
Bylo nebylo
Vinohradská č. p. 90
Klára
Tabáček
Rádio Bubeneč – live  

CD 2:

Kutil
Jaxe
Láska a jiná násilí
Basama fousama
Láskopad
Dobrák od kosti
Možná
Spáč
Kompy
Kérka
Šatna
Hvězdy nad hlavou
Ententýky
1970
Můj svět
1. signální
Vakuum
Vrchlabí
Skončili jsme
Na, ná, náá – No Name & Chinaski
Vinárna U Valdštejna - live

Zdroj: Universal, SITA (idnes.cz, archív)
Foto: Universal

Súvisiaci interpreti: Chinaski