Česká skupina Zrní sa aj na Slovensku stáva čoraz populárnejšou a získava si stále viac fanúšikov. Aj preto sa rozhodla, že počas turné na podporu nového albumu Jiskřící navštívi okrem Bratislavy aj ďalšie slovenské mestá. Nakoniec sa tak ale stane až na začiatku budúceho roka. Jeden z členov kapely sa totiž musí liečiť z boreliózy.

Jediným zo slovenských koncertov, ktorý sa uskutoční v pôvodne ohlásenom septembrovom termíne, zostáva bratislavský. V klube Ateliér Babylon uskutoční už dnes večer (20.9.), kapela Zrní však do Bratislavy prišla o deň skôr, aby stihla aj ranné hranie v Rádiu_FM. Zvyšné tri koncerty v Brezne, Prešove a Novom Meste nad Váhom však skupina až na začiatok budúceho roka. Dôvodom ich zrušenia a hľadania nových termínov je borelióza gitaristu Jana Juklíka.

"Taká fyzická záťaž, akú predstavujú štyri koncerty po sebe, by bola príliš riskantná, a tak sa kapela rozhodla, že sa na Slovensko vráti po jeho vyliečení. Predstaví sa tak v plnej sile niekedy začiatkom roku 2018," uvádza organizátor slovenskej časti turné Michal Očovan z agentúry ProMusic. O tom, že si chce kapela slovenské publikum užiť naplno, svedčia aj slová jej lídra Honzu Ungera.

"Slovenské koncerty, to je fenomén. To je predstava mnoho a mnoho hodín v dodávke. Akustické hranie v Rádiu_FM. Veľa vykladania a nakladania nástrojov, sranda, rozhovory, čítanie, mlčanie, spanie v dodávke, hľadanie obeda. Rokenrol. Raňajky na hoteloch, kopce, rieky, kostolíky, koliby, salaše, tá dlhá kľukatá cesta naprieč Slovenskom popri Váhu, keď ideš tam, Tatry vľavo, keď ideš naspäť, Tatry vpravo. Výlety, zbieranie síl osamote, spomienky na to, keď sme tu boli v zime a popri ceste boli tie veľké cencúle. A potom tie večery s fanúšikmi a snaha nepiť a neponocovať, aby si koncerty vždy zvládol, ale zároveň vždy skvelá atmosféra v kluboch, takže je to veľmi ťažké," vyznal sa spevák.

Aj nový album Jiskřící, ktorý vyšiel na jar tohto roka, má slovenskú pečať. Podieľal sa na ňom totiž aj známy hudobník, producent a experimentátor Jonatán Pastirčák alias Pjoni. Okrem neho je pod nahrávkou podpísaný aj jeden z najrešpektovanejších českých producentov Ondřej Ježek. Skupina pod jeho dohľadom album nahrávala v španielskom Madride.

Viac sa o albume dočítate v našej recenzii:

Excelentná novinka od Zrní očarí progresívnymi nápadmi a podmanivými textami


Dokument o nahrávaní v Madride:


Redakciu Hudba.sk informoval Michal Očovan z agentúry ProMusic. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Barbora Johansson

Súvisiaci interpreti: Zrní