Takmer dva milióny prehratí a suverénne niekoľkodňové prvenstvo v slovenskom i českom rebríčku najpopulárnejších a najdiskutovanejších videí na Youtube. Taká je týždeň po zverejnení bilancia skladby Cizí zeď, ktorou spevácke hviezdy a raperi z oboch krajín vyjadrili svoj názor na nenávistné internetové komentáre.

Lucie Bílá, Tomáš Klus, Bára Basiková, Pepa Vojtek (Kabát), Ewa Farna, Jiří Macháček (Mig 21), Xindl X, Vojtěch Dyk, Ondřej Brzobohatý, Michal Malátný (Chinaski), Richard Krajčo (Kryštof), Jan Bendig, Adam Mišík, ale aj Majk Spirit,  Ego či Kato z Prago Union sa spojili v jednom z najväčších projektov typu "We Are The World", aké kedy v Česku a na Slovensku vznikli.

Celé to zastrešil známy český producent internetových virálov Kazma so svojím projektom One Man Show (skladba vyšla pod názvom ONEMANSHOW Foundation), ktorý skladbu otvára slovami: "Žijeme v dobe internetu. Vďaka sociálnym sieťam môže dnes ktokoľvek komentovať čokoľvek. V histórii ľudstva nebolo nikdy jednoduchšie niekomu ublížiť než práve dnes. Internetové hrdinstvo, kritika a hejt sa stali symbolmi našej doby. Možno je to dobou, ale možno to niečo vypovedá o každom z nás. Je len jediná cesta, ako sa dá dnes kritike vyhnúť - nič nerobiť, nič nehovoriť a ničím nebyť. A preto sa poďme radšej všetci spoločne zaoberať tým, čím sme my, než písať na cudziu stenu, čím sú tí druhí..."

V jemne gýčovom závere videoklipu Kazma hovorí, že ide len o "malú ukážku toho, ako sa dá naložiť s desiatkami tisíc škaredých komentárov". Práve hejty smerované na jeho adresu sa totiž stali inšpiráciou pre samotný text piesne.


Kazma vs. Leoš Mareš

Pre tých, ktorí nevedia, o čo ide: Kazma musel za posledné mesiace ustáť obrovskú vlnu nenávisti po tom, ako na jar tohto roka nafingoval na svoj veľký šoubiznisový vzor Leoša Mareša strašidelne vyzerajúcu dopravnú nehodu so zakliesneným mužom. Tým ho donútil presadnúť do nabúraného auta a prehrať stávku o jeho osemmiliónové Ferrari.

Najpopulárnejší český moderátor totiž niekoľko týždňov pred svojím aprílovým koncertom v pražskej O2 aréne vyhlásil, že až do svojho "dňa D" si nesadne do iného auta ako do starého Trabantu. Zároveň sľúbil, že kto ho prichytí v inom aute, získa jeho luxusného tátoša. Kazmovi sa to podarilo necelé dva dni pred koncom stávky obzvlášť zákerným spôsobom, takže pobúrená česká verejnosť sa postavila na stranu Mareša a autor One Man Show zažil najväčšiu vlnu kritiky a odporu vo svojej kariére.

Napokon to Kazma minulý týždeň v najnovšom vydaní svojej relácie uhral tak, že cieľom celej epizódy bolo poukázať na to, že iba jeden z desiatich ľudí zastaví na pomoc pri dopravnej nehode (viac na webe 1z10.cz). Mareša tak napriek prehratej stávke napokon ukázal ako pozitívny príklad hrdinu a sám aspoň čiastočne očistil svoje meno tým, že fingovanú autonehodu nerobil len ako drsný vtip, ale s cieľom poukázať na dôležitú kampaň a vstúpiť ľuďom do svedomia.

Napriek tomu zostáva v ústach divákov nepríjemná pachuť, keďže verzie Kazmu a Mareša sa líšia a viacero dôkazov svedčí o tom, že vznešená myšlienka osvety do aktuálnej epizódy pribudla až dodatočne. Bližšie detaily a dôvody pochybností o Kazmovej motivácii, ale aj to, v čom bola problematická samotná Marešova stávka, nájdete v kvalitnom (a priebežne aktualizovanom) zhrnutí celej kauzy na webe Rexter.cz.

Septembrovú One Man Show uzatvára práve skladba, ktorou zase Kazma vstupuje do svedomia ľuďom, ktorí často s horúcou hlavou na internete súdia iných. "Všetko, čo vidíte, nemusí byť vždy tak, ako sa zdá. Spomeňte si na to, keď budete písať na cudziu stenu," odkazuje Kazma.

Zisky, ktoré prinesie skladba a videoklip Cizí zeď, pôjdu na pomoc obetiam dopravných nehôd a ľudia môžu prispieť aj cez transparentný účet. Za prvých sedem dní od zverejnenia videoklipu sa vyzbieralo takmer 420-tisíc českých korún (približne 16 500 eur). Nech teda prvotným cieľom Marešovho poníženia bolo čokoľvek, nakoniec z toho Kazma aj s pomocou hudobných hviezd vyšiel celkom dobre.

Text: Hudba.sk
Foto: reprofoto / koláž Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Lucie Bílá, Tomáš Klus