Bratislavský chlapčenský zbor (BChZ) v spolupráci so Štátnou filharmóniou Košice uvedie 22. a 23. septembra v Dome umenia v Košiciach mimoriadny koncert z cyklu Príbeh hudby, autora a dirigenta Gabriela Rovňáka ml.


Po projekte Príbeh hudby – Tajomstvá ľudského hlasu, ktorý zbor pripravil v spolupráci so Slovenským národným divadlom v júni tohto roka, prichádza teleso so špeciálnym projektom – prvou časťou koncertu o slovenskej klasickej hudbe. Koncert si pozrie prostredníctvom live streamu takmer 15.000 žiakov a študentov slovenských škôl, ale aj diváci večerného koncertu v Košiciach.

"Slovenskej hudby je v programoch našich kultúrnych inštitúcií pomerne málo. Dramaturgovia často tento deficit obhajujú nízkym diváckym záujmom. Preto sme si v Bratislavskom chlapčenskom zbore povedali, že v rámci nášho vzdelávacieho cyklu Príbeh hudby podporíme práve tento segment našej kultúry a prinesieme ho prioritne mladým ľuďom. Mám nesmiernu radosť, že pozvanie na spoluprácu prijala práve Štátna filharmónia Košice, kde celý projekt Príbeh hudby v roku 2013 vznikol," hovorí autor podujatia a zbormajster BChZ, Gabriel Rovňák ml.

Na koncerte zaznie aj svetová premiéra skladby Na Svišťovom štíte, ktorú exkluzívne pre Príbeh hudby skomponovala hudobná skladateľka Haimoni Balgavá. Práve do uvedenia tejto skladby budú na koncerte 23. septembra o 10:30 zapojení aj diváci v sále a v školách na celom Slovensku a tak strojcovia tejto myšlienky veria, že sa im podarí, v spolupráci s Knihou slovenských rekordov, získať slovenský rekord v počte účinkujúcich pri uvedení skladby. Haimoni Balgavá patrí k najmladším predstaviteľom slovenských skladateľov. Na konte má uvedenia svojich diel v Španielsku, Česku i Slovensku. Za svoju skladbu Zvuky džungle získala ocenenie na medzinárodnej skladateľskej súťaži Generace 2021. Skladbu uvedie Štátna filharmónia Košice s Bratislavským chlapčenským zborom.

"Jednou z hlavných činnosti Štátnej filharmónie Košice je edukácia a vzdelávanie nielen mladého poslucháča. Veľmi citlivo pripravujeme hudobno-vzdelávacie projekty pre deti a študentov, no pre nový projekt zo série Príbeh hudby – Slovenská hudba som sa doslova nadchla. Som veľmi rada, že projekt bude mať premiéru s naším symfonickým orchestrom, Štátnou filharmóniou Košice a veľmi sa tešíme na spoluprácu s Bratislavským chlapčenským zborom pod vedením Gabriela Rovňáka ml.," uviedla Lucia Potokárová, riaditeľka Štátnej filharmónie Košice.

Unikátny projekt s veľkým dosahom

V rámci programu zaznie trinásť ukážok z diel slovenských autorov. Autor podujatia vyberal diela, ktoré svojou formou a obsahom majú potenciál zaujať mladých ľudí. Prvá časť koncertu, ktorá zaznie tento rok, sa venuje dominantne dielam už nežijúcich skladateľov.

Na koncerte sa spolu so Štátnou filharmóniou Košice predstaví renomovaný Bratislavský chlapčenský zbor (zbormajsterka Magdaléna Rovňáková) a sólisti Rastislav Suchan (trúbka) a Ján Hrubovčák (trombita). Projekt je unikátny aj svojím dosahom. Prostredníctvom audiovizuálneho prenosu je koncert prenášaný do škôl na celé Slovensko a teda aj do oblastí, ktoré sú vzdialené kultúrnym centrám. Aj vďaka tomu prináša nové poznanie tiež deťom z marginalizovaných komunít. Koncert sa v roku 2022 dočká aj bratislavskej reprízy. Zaznie 12. novembra, v spolupráci so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu.

"Vedeli ste napríklad, že jeden z najhranejších koncertov na svete pre trúbku skomponoval slovenský skladateľ? Viete, ako sa dá zhudobniť krása Tatier, či ako spojiť duchovný a svetský námet do jedného celku? Diela našich skladateľov sú mimoriadne živé, aktuálne a plné inšpirácie a krásy. Veríme, že aj prostredníctvom nášho koncertu oživíme záujem o diela našich skladateľom a tým o podstatnú časť našej kultúrnej identity," uzatvára Gabriel Rovňák ml.

Či skutočne hudobníci rekord získajú, sa budete môcť presvedčiť bezplatne v priamom online prenose koncertu, ktorý bude dostupný v piatok, 23. septembra o 10.30 na stránke www.pribehhudby.com. Diváci na východnom Slovensku si môžu koncert pozrieť tiež osobne, 22. septembra o 18.00 v Dome umenia.

Príbeh hudby je najväčší slovenský hudobno-vzdelávací projekt, ktorý organizuje Bratislavský chlapčenský zbor. Naposledy sa s ním mohli diváci v júni stretnúť v Slovenskom národnom divadle v projekte o tajomstvách ľudského hlasu. Koncert Príbeh hudby – slovenská hudba čaká v novembri bratislavská repríza a v decembri sa budú môcť diváci v Košiciach tešiť na premiéru nového koncertu Príbeh hudby – Vianoce vo filme.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Gabriel Rovňák ml.