Po troch rokoch od vydania úspešného debutu Identity vydáva spevák a skladateľ Ondřej Gregor Brzobohatý svoj dlho očakávaný druhý autorský album. Medzitým odohral niekoľkrát predĺžené turné, za predaj prvotiny obdržal platinovú platňu a stihol aj spoluprácu s Richardom Müllerom na minuloročnom albume 55, na ktorý kompletne zložil hudbu.

Potom sa však už naplno venoval finalizácii piesní na vlastný album, ktorý má názov Universum a vychádza práve dnes. Hudobne sa, podobne ako na debute, pohybuje medzi popom, funkom, soulom a aj jazzom. V týchto "černošských" žánroch je zjavne čoraz viac doma a výsledkom je energickejšia nahrávka.

"V štýle muziky som sa snažil byť o trochu odvážnejší než pri albume Identity. Dalo by sa povedať, že Universum má vyšší hudobný tep. Chcem ale, aby tu išlo ešte o niečo iného než len o zábavu. Nemienim mentorovať, to vôbec nie, len sa mi v hlave vytvárajú a zoraďujú myšlienky a nápady, ktoré by som rád odovzdal. Myslím si totiž, že každý umelec by mal publiku ponúknuť práve to, čo sa v ňom odohráva, a nie kalkul, čo by sa asi tak mohlo masovo páčiť a predávať. Takže nikomu nič nevnucujem, ale budem rád, keď si ľudia moje nové pesničky vypočujú. Začujú, čo sa mi práve preháňa hlavou," hovorí Ondřej Gregor Brzobohatý.

Nové skladby vznikali priebežne od vydania predchádzajúceho albumu. Niektoré z nich už predstavil naživo v rámci Universum Tour, ktoré prebiehalo od decembra 2016 do apríla 2017. Základy nahrávok vznikali počas spoločného živého hrania v štúdiu, čo je na finálnom kompaktnom zvuku počuť. Nový album znie pozitívne, tanečne, a zároveň vďaka niektorým textom núti poslucháča premýšlať nad dianím okolo nás. Pilotným singlom je pieseň Dohoda, ktorá je jemnou narážkou na dnešné a zajtrajšie parlamentné voľby v Českej republike. K tým sa vyjadril aj v rozsiahlom statuse na sociálnej sieti s jasným posolstvom, ktoré má tisícky reakcií a zdieľaní.


Brzobohatého texty kombinujú zmysel pre rytmus a premenlivosť emócií, ktoré dávajú možnosť nahliadnuť do jeho osobného "vesmíru", (Universum) naplneného láskou, túžbou po slobode, ale aj sklamaním všedných dní. Charakter nahrávky podčiarkuje minimalistický obal, na ktorom je fotografia Ondřejovho oka, resp. dúhovky na čiernom pozadí. Ako sám podotýka, jeho oči sú špecifické tým, že každé má inú farbu dúhovky, čo korešponduje aj s obsahom albumu, ktorý je hudobne pestrý a súčasne veľmi osobný.

Spevák, klavirista a skladateľ piesne nahral so svojimi koncertnými spoluhráčmi a hudobnými priateľmi. Sú nimi bubeník Tomáš Kozelka, saxofonista Matouš Kobylka, basgitarista Jaroslav Pokorný a gitarista Ondřej Fišer. Sláčiky nahrával súbor Epoque Orchestra pod vedením Víta Petráška a dychovú sekciu viedol Miroslav Hloucal. Ako špeciálny hosť si zahral na organ Hammond frontman skupiny Monkey Business Roman Holý. Album obsahuje aj dva spevácke duety - v piesní Máme rádi jazz hosťuje Vojtěch Dyk a v pesničke Je toho moc Marta Jandová
    
Zoznam skladieb na albume Universum:

1. Dohoda
2. Vítám
3. Relativity
4. Tady a teď
5. Máme rádi jazz (feat. Vojtěch Dyk)
6. Jen se neposrat
7. Nomen Omen
8. Cherubín
9. Je toho moc (feat. Marta Jandová)
10. Universum

Celý album môžete počúvať na Deezeri:



Redakciu Hudba.sk informovala Adriána Čahojová z vydavateľstva Supraphon. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Benedikt Renč

Súvisiaci interpreti: Ondřej Brzobohatý