Nekonvenčný (ne)festival JAMA, inšpirovaný umením a životom Milana Adamčiaka, sa už tento týždeň opäť odohrá v okolí Banskej Štiavnice a okolí. Uskutoční sa 22. a 23. októbra a jeho súčasťou bude aj dvojdňová vernisáž medzinárodnej výstavy Stratený človek v koncepcii vedúcej kurátorky Zbierok moderného a súčasného umenia v Slovenskej národnej galérii Lucie G. Stach.

JAMA – 75. ročník Milana Adamčiaka bude koncipovaná prevažne ako vonkajšie podujatie situované do krajiny v okolí Banskej Štiavnice a obcí Banská Belá a Podhorie. Hoci otvárací večer v piatok 22. októbra bude sústredený najmä do interiérov – ako obvykle do galérie Parter_BSC / Banská St a nica Contemporary a tento rok aj do obľúbeného štiavnického podniku Art Cafe – celú sobotu 23. októbra sľubujú organizátori program vonku. Tento deň bude mať charakter celodennej túry s umeleckými intervenciami a prednáškami po ceste.

Novými miestami, do ktorých JAMA tento rok zavíta prvýkrát, sú aj kultúrno-turistické centrum Hájovňa v obľúbenej vychádzkovej lokalite Červená studňa nad Banskou Štiavnicou, populárny štiavnický Antikvariátik vo svojich verejnosti bežne neprístupných skladových priestoroch a tiež príroda v okolí Štiavnice.

Celá JAMA bude zároveň vernisážou medzinárodnej intermediálnej výstavy Stratený človek v kurátorskej koncepcii Lucie G. Stach. Vernisáž so špeciálnym performatívnym programom počas piatka a soboty bude prístupná len pre návštevníkov JAMA, no výstava samotná ostane nainštalovaná a dostupná pre verejnosť v Parteri_BSC a na ďalších miestach v Banskej Štiavnici a okolí až do 26. novembra.

Prednášky, hudba aj performancie

Medzi umelcami v programe JAMA sa tento rok objavujú slovenské aj zahraničné osobnosti. Jedným z hostí bude prof. Rainer O. Neugebauer, organizátor projektu John Cage Organ Project. V rámci neho sa aktuálne v nemeckom meste Halberstadt realizuje na ploche 639 rokov organová skladba amerického skladateľa Johna Cagea Organ2/ASLSP (As Slow as Possible).

Ďalšími zahraničnými autormi v programe JAMA či performatívnej časti Strateného človeka budú český vizuálny a zvukový umelec Michal Kindernay zaoberajúci sa (nielen) akustickou ekológiou, filozofická dvojica Jozef CseresViktor Pantůček, ktorá sa predstaví s audiovizuálnou performance HľadaJ mA. MA, alebo český skladateľ a pedagóg Peter Graham.

Zo slovenských umelcov sa v programe predstavia Peter KalmusMichal Murin s performance Pokus o únik z času pôvodne z roku 1998, hudobník Slávo Krekovič, gitarista Michal Matejka so sólo projektom Utópia, architekt, výtvarník a performer Viktor Fuček, poetka a literárna vedkyňa Zuzana Husárová či vizuálna umelkyňa a spisovateľka Katarína Poliačiková. 

Súčasťou sprievodného programu budú workshopy pre študentov umeleckých škôl s Michalom Matejkom a Viktorom Fučekom, otvorený ateliér Svätopluka Mikytu a prednáška o tvorbe Milana Adamčiaka a jej kontextoch v súčasnej kultúre, spojená s diskusiou a vychádzkou v Banskej Belej, kde žil a pôsobil v posledných rokoch.

Stratený človek

Spojenie JAMA s medzinárodnou výstavou Stratený človek tento rok umožní rozšírenie intermediálneho zámeru organizátorov na väčšiu časovú plochu aj podrobnejšie skúmanie ich pôsobenia v regióne Banskej Štiavnice.

"Stratený človek je koncipovaný ako intermediálne prostredie presahujúce steny výstavnej siene, ktorá bude len jeho 'základným táborom'. Mnohé diela sa však odohrajú aj v iných priestoroch. Projekt aktívne pracuje s geniom loci 'vnútrozemia' mesta a okolia Banskej Štiavnice a Banskej Belej, kde žil v posledných rokoch Milan Adamčiak a dnes je preto domovom JAMA," vysvetľuje kurátorka výstavy Lucia G. Stach.

"Nosnou líniou sú autentické autorské vyjadrenia k prežívanej realite v rôznych obdobiach, od 60. rokov 20. storočia s odkazom na stratégie tvorivého prežitia umelcov a umelkýň po prelomovom roku 1968, revolučné 90. roky, až po mladú generáciu, vyrovnávajúcu sa s výzvou klimatickej krízy a ďalšími aktuálnymi globálnymi aj lokálnymi skúsenosťami v (post)pandemickej dobe, ktoré naplno obnažili západnou spoločnosťou dlho potláčanú naliehavosť radikálnych ekologických a socio-politických reforiem," dodáva.

Hlavnými výstavnými priestormi budú Parter BSC a kultúrno-turistické centrum Hájovňa, no viaceré diela sa objavia alebo budú trvalo umiestnené na rôznych miestach v Banskej Štiavnici, Banskej Belej a na Podhorí. Ich odkrývanie nechávajú organizátori na návštevníkoch, či náhodných okoloidúcich. Do výstavy sú zároveň zaradené aj diela situované v Košiciach, v slovinskej horskej dedinke Dovje, či v Spojených štátoch amerických. 

Medzinárodná výstava je viacgeneračným projektom a predstaví viac ako 40 autorov a autoriek. Medzi prezentovanými umelcami a umelkyňami bude napríklad maďarská poetka a performerka Adamčiakovej generácie Katalin Ladik, slovenská umelkyňa Jana Želibská, významní akcionisti a konceptualisti ako Peter Bartoš, Rudolf Sikora či Stano Filko, legendárny chorvátsky autor Vlado Martek, ale nebudú chýbať ani mená ako Milan Adamčiak, Ján Budaj či skladateľ Martin Burlas. Z mladších generácií výstava predstaví napríklad diela Pavlíny Fichta Čiernej, Zorky Lednárovej, Borisa Sirku, Kataríny Poliačikovej a Evy Priečkovej, Juraja Gábora, Ota Hudeca či Mateja Gavulu či dvoch amerických konceptuálnych umelcov Thomasa Laila a Tary Fracalossi.

Kultúrna udalosť ako realizácia grafickej partitúry

Rozhodnutie realizovať tento rok JAMA a vernisáž výstavy Stratený človek ako vychádzku má podľa organizátorov koncepčné aj pandemické dôvody. Tohtoročný program podujatia je koncipovaný ako realizácia novej grafickej partitúry, ktorú vytvoril jeden z organizátorov JAMA Fero Király.

"Keďže Adamčiak je najznámejší tvorbou grafických partitúr, vznikla idea vytvoriť grafickú partitúru, ktorá by neobsahovala len hudobné udalosti, ale aj rôzne iné performatívne situácie, podľa ktorej by sa JAMA uskutočnila. JAMA – 75. ročník Milana Adamčiaka sa tým stáva jednou veľkou intermediálnou kompozíciou, ktorú je možné interpretovať podľa tejto partitúry," hovorí Fero Király. Hostia aj návštevníci teda budú priamou súčasťou prvého uvedenia tejto skladby.

Dôvody tohto rozhodnutia sú však aj pragmatické – podujatie chceli organizátori realizovať kvôli bezpečnosti v čo najväčšej miere pod holým nebom. Využili aj fakt, že formát JAMA im to umožňuje. "JAMA sa z roka na rok mení v kontexte doby a tém, ktoré aktuálne riešime a výsledkom je, že máme väčšiu slobodu ako iné podujatia. Môžeme ju použiť na jednej strane ako dramaturgický nástroj, no zároveň napríklad aj na bezpečnejšie vysporiadanie sa s aktuálnou situáciou," vysvetľuje organizátorka Eva Vozárová.

Aj rozhodnutie spojiť tento rok JAMA s medzinárodnou výstavou bolo podľa nej čiastočne motivované uvažovaním o pandemickej situácii v jesennom období. "Je to spôsob ako zachovať niečo z umenia, ktoré sa snažíme prezentovať, o čosi dlhšie a sprístupniť ho aj ľuďom, ktorí sa nechcú alebo nemôžu zúčastniť jedného intenzívneho kultúrneho víkendu," dodáva Vozárová.

Obe podujatia sa budú konať v režime KZ, teda len pre zaočkovaných účastníkov. Kompletný program nájdete na oficiálnej stránke www.jama.ooo/#program.

Organizátorom JAMA – 75. ročník Milana Adamčiaka je združenie ooo. Spoluorganizátorom je Banská St a nica Contemporary. Podujatie podporil ako hlavný partner z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. JAMA je realizovaná s podporou Goethe Institut Bratislava a SOZA. Partnerom výstavy Stratený človek je Slovenská národná galéria.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Eva Vozárová. Tlačovú správu sme upravili.

Ilustračné foto: Natália Zajačiková (záber z podujatia JAMA - 74. ročník Milana Adamčiaka, 2020)