Slovenský spevák, hudobník a skladateľ Vlado Nosáľ vydáva nový singel, na ktorom sa podieľala prvá liga svetovej pesničkárskej scény: bubeník a producent Ken Coomer, ktorý spoluzakladal vplyvnú americkú kapelu Wilco, a britský pesničkár Boo Hewerdine, s ktorým už Nosáľ zverejnil niekoľko spoločných skladieb a vytvorili ich spolu oveľa viac.


Novinku s názvom Cold Cigarette však Vlado Nosáľ vydáva pod hlavičkou vlastnej novej kapely. Skupinu Queer Jane, s ktorou fungoval od roku 2013, sa totiž rozhodol ukončiť a pokračovať bude s novým projektom pod názvom Vlado Nosal & The Avedons.

"Už pred pandémiou som mal pocit, že škatuľka Queer Jane je pre niektoré z mojich nových pesničiek pritesná. Hrával som sólové koncerty, ktoré ma len utvrdili v tom, čo som tušil už dávno  že som v prvom rade pesničkár. Počas lockdownu som písal stále viac a viac osobne ladených skladieb a uvedomil som si, že nutne potrebujem zmenu. Zároveň ma odjakživa zvukovo fascinovali rôznorodé veci, ktoré som v Queer Jane nemal príležitosť vyskúšať. Starú kapelu som teda rozpustil a prefarbil si vlasy na červeno, hoci ani jedno z týchto rozhodnutí sa mi nerobilo ľahko," priznáva.

Zo "žiaka" spolutvorca

Talentovaného slovenského hudobníka veľmi ovplyvnil britský pesničkár Boo Hewerdine, s ktorým začal spolupracovať počas pandémie. "S Vladom som sa zoznámil na koncerte v Londýne. Počas lockdownu sa prihlásil na môj workshop, no takmer okamžite mi bolo jasné, že ho nemám čo naučiť. Ani neviem vyjadriť, ako rád s ním skladám. Je o polovicu mladší ako ja, no existuje medzi nami niečo ako telepatické porozumenie," zložil minulý rok slovenskému hudobníkovi poklonu Boo Hewerdine.

"Online sme sa stretávali týždeň čo týždeň a jedného dňa sme zistili, že máme napísaných zhruba 50 skladieb. Naše najobľúbenejšie z nich vyjdú budúci rok na našom spoločnom albume, ktorý plánujeme v Británii odprezentovať aj koncertne. Pár pesničiek je už aj vonku, odzneli napríklad na BBC, to je však iný príbeh. Boo ma podporoval aj v mojej sólovej kariére, povzbudzoval ma písať naďalej v angličtine, tvrdil, že mám čo povedať hudobne aj textársky, čo pre mňa ako dlhoročného fanúšika znamenalo naozaj veľa," teší sa Vlado Nosáľ.

"Po rozpade Queer Jane som sa teda rozhodol nájsť si novú kapelu. Šťastnou náhodou som sa zoznámil s Barbarou Vojtašákovou, všestranne nadanou umelkyňou, ktorá je ochotná ma sprevádzať na klavíri a dopomôcť mi s vokálmi. V rozšírenej, hlučnejšej zostave so mnou hrajú aj moji dlhoroční spoluhráči a kamaráti, basgitarista Lukáš Valter (bol tiež členom Queer Jane, pozn. red.) a bubeník a vokalista Jerguš Vyskočil. Tak vznikol projekt Vlado Nosal & The Avedons, ktorého názov je inšpirovaný Richardom Avedonom, výborným fotografom s rovnako výborným priezviskom. V kapele zatiaľ vládne uvoľnená atmosféra, odohrali sme už niekoľko koncertov, ktoré radím medzi tie najodviazanejšie," dodáva Vlado.


Singel Cold Cigarette vychádza dnes (20.10.) digitálne vo vydavateľstve Bruuder Records. Autorkou videoklipu je oceňovaná režisérka a fotografka Soňa Maletz, ktorá točili aj všetky klipy pre Queer Jane. "Natočili sme ho v Petržalke a ide o jednozáberovku, v ktorej si zahrala celá kapela, plus pár kamarátov a náš pes Ronda," hovorí Vlado Nosáľ. 

"Cold Cigarette je prvý singel, ktorý sme s novou kapelou nahrali. Je to v prvom rade (dúfam) chytľavá pesnička, ktorú si dokážem len tak zahrať na gitare, no mám tiež pocit, že atmosféra samotnej nahrávky je mojej zvukovej predstave bližšie než čokoľvek predtým. Je symbolické, že okrem The Avedons na nej hrá aj spomínaný Boo Hewerdine, ktorého vnímam ako kľúčovú postavu môjho hudobného vývoja."

"Takisto mám radosť, že na nahrávke spolupracoval Ken Coomer, bývalý člen mojej najobľúbenejšej súčasnej kapely Wilco. Toho som si pred pár rokmi len tak z dlhej chvíle pridal na sociálnych sieťach a prekvapilo ma, keď mi jedného dňa sám napísal, že sa mu páčia moje pesničky a že by sme niekedy mohli spolupracovať. Samozrejme som sa veľmi potešil a navyše sme si zvukovo sadli, Wilco je predsa kapela, ktorá spája tradičné pesničkárstvo s alternatívou podobne, ako by som to chcel robiť ja. Napríklad aj na novom albume, ktorý sa už chystá," dopĺňa Nosáľ, ktorého môžete poznať aj zo spomienkových koncertov na Deža Ursinyho. Aj na tých tohtoročných bol súčasťou zostavy okolo Dežovho syna Jakuba.

Z novinky sa teší aj Branislav "Kalo" Kaľavský z vydavateľstva Bruuder Records: "Veľmi sa tešíme zo zmeny, ktorou Vlado prechádza, je to úžasné. Je to až z ríše snov, že ho v tvorbe podporujú a spolupracujú s ním veľké mená - legendy, veď asi každý by chcel spolupracovať s muzikantom z kapely Wilco alebo pracovať na spoločnom albume s britskou pesničkárskou ikonou. Je len veľká škoda, že tu doma na Slovensku si Vladove pesničkárske umenie zatiaľ nenašlo také uznanie a obecenstvo, aké sa za krátku dobu dostavilo v Británii a USA, a to aj medzi uznávanými hudobníkmi či producentmi. Snáď sa to podarí zlomiť novým zvukom, novými skladbami, albumami aj častejším koncertovaním možno práve aj s Boo Hewerdinom pri uvedení spoločného albumu. Vlado a jeho hudba si rozhodne zaslúži vašu pozornosť, aj pozornosť slovenských festivalov a hudobných médií, je to veľmi talentovaný a úprimný pesničkár."

Naživo si budete môcť skladbu Cold Cigarette vypočuť 23. novembra na koncerte Vlado Nosal & The Avedons v Kulturák klube v Bratislave.

Biografie

Vlado Nosáľ (nar. 1992) je spevák, multiinštrumentalista a bývalý frontman indie-rockovej skupiny Queer Jane. Skladba A Happy Drunk z ich albumu Amen Dolores si na Spotify získala viac ako 650-tisíc poslucháčov z celého sveta. Piesne kapely zazneli okrem slovenského éteru aj vo viacerých rádiách v Británii a USA vrátane BBC a Amazing Radio. Kapela bola niekoľkokrát nominovaná na Radio_Head Awards. Popri Queer Jane zaujal Vlado tiež spoluprácou s americkou kapelou The Brian Jonestown Massacre. Od roku 2022 hráva s novým projektom Vlado Nosal & The Avedons v zložení Vlado Nosáľ (spev, gitara), Lukáš Valter (basa), Barbara Vojtašáková (klávesy, spev, perkusie), Jerguš Vyskočil (bicie, spev).

Ken Coomer (nar. 1960) je americký hudobník a producent, ktorý bol trikrát nominovaný na cenu Grammy. Preslávil sa ako bubeník skupiny Uncle Tupelo a neskôr ako zakladajúci člen skupiny Wilco, v ktorej účinkoval na albumoch A.M., Being There, Mermaid Avenue, Summerteeth a Yankee Hotel Foxtrot. Coomer ako producent a multiinštrumtentalista spolupracoval s umelcami ako Al Green, Billy Bragg, Emmylou Harris, Steve Earle, Tim Finn, Billy Joe Shaver, Frontier Ruckus či Jars of Clay.

Boo Hewerdine (nar. v roku 1961) sa preslávil v osemdesiatych rokoch ako frontman kapely The Bible. Po jej rozpade sa vydal na úspešnú sólovú kariéru a napísal skladby pre svetoznámych interpretov ako sú Eddi Reader, Chris Difford, Natalie Imbruglia, Mel C, The Corrs, k.d. lang, Suggs alebo Sia. Jeho album Evidence s Dardenom Smithom z roku 1989 zaradil časopis Rolling Stone medzi 500 najlepších albumov všetkých čias. BBC ho označila za jedného z najvýznamnejších britských pesničkárov a The Guardian ho zas považuje za jedného z najviac nedocenených umelcov. Spisovateľ Nick Hornby na jeho adresu povedal: "Keby som dokázal písať knihy, ktoré znejú ako jeho hudba, bol by som... No, možno nie šťastný, ale veľmi, veľmi naplnený."

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Branislav "Kalo" Kaľavský. Správu sme upravili a doplnili.