V bratislavskom divadle Aréna sa v stredu večer konal ceremoniál odovzdávania cien SOZA. Slovenský ochranný zväz autorský oceňoval domácich autorov už po sedemnásty raz, pričom za rok 2013 si sošky odniesli Ivan Tásler, Peter Bič Project, Kamil Peteraj, Vašo Patejdl, Boris Filan i Kontrafakt.

Ceny SOZA možno bez rozpakov považovať za objektívne kvantitatívne oceňovanie, keďže kritériom v hlavných kategóriách sú štatistické údaje z uplynulého roka na základe použitia hudby vo vysielaní rádií, televízií a na koncertoch. Hoci sa aj tentokrát zopakovalo niekoľko mien výhercov z minuloročného udeľovania, ani zďaleka nemožno akciu SOZA porovnávať napríklad so zaniknutým Slávikom. V prvom rade ide výpravne o omnoho menší galaprogram, v druhom rade bol samotný večer obohatený rôznorodým hudobným programom vyplnený nielen tými najpopulárnejšími menami.

Najhranejšími autormi sú Ivan Tásler, Kamil Peteraj a Peter Bič

Odovzdávanie cien moderoval, tak ako aj minulý rok, jazzman Peter Lipa. Prvú z bronzových sošiek Eurydiky, zhotovených sochárkou Janou Brisudovou, odovzdal skladateľovi najhranejších hudobných diel, ktorým sa za rok 2013 stal Ivan Tásler. Spevák populárnych IMT Smile sa však večera nezúčastnil a poďakoval sa prostredníctvom odvysielanej dokrútky. V nej okrem iného odkázal, že si ocenenie váži a verí, že ho bude inšpirovať k ďalšej tvorbe.

Trojica nominovaných textárov sa oproti minulému roku nezmenila a rovnako zostalo aj pri víťazovi - spomedzi tria Vlado Krausz, Boris Filan a Kamil Peteraj si sošku pre textára najhranejších hudobných diel prevzal posledný menovaný. "Ja mám štatistiku rád a to z jednoduchého dôvodu, že ona má rada mňa, to je taká láska jedna ku jednej. Som rád, že napriek tomu, že sa menia doby, pesničky zostali a ťaháme s Borisom Filanom 40 rokov niečo, čo možno nazvať úroveň slovenského popu a som veľmi rád, že sa to nepodarilo tak ľahko zgumovať," povedal pri preberaní ceny textár a spisovateľ. "Ďakujem aj redaktorom a všetkým, ktorí sa starajú o to, že ešte zostali nejaké kúsky slovenskej hudby v médiách. Ocenenia vôbec nerátam, beriem to ako celkom prirodzenú odmenu za to, že som po celý život bol týmto veciam verný, že som sa snažil robiť tie pesničky najlepšie, ako som vedel, že som mal dobrých interpretov, ktorí má počúvali a hlavne, že som oslovil tri generácie," dodal Peteraj.

Cenu SOZA za najhranejšiu skladbu si odniesla kapela Peter Bič Project, ktorej sa minulý rok darilo s piesňou Thinking About You. Výhernú skladbu odohrala kapela aj naživo a predviedla aj aktuálny singel All Those Places. "Mám z toho veľmi dobré pocity. Najväčší úspech je pre kapelu to, že jej pesničku chcú ľudia počúvať a rádia hrať. Som hrdý na to, že SOZA zorganizovala toto ocenenie, pretože je to štatistická cena a je to oficiálne. Ďakujeme všetkým ľuďom, ktorí za nami stále stoja, našim rodinám, fanúšikom, ľuďom z rádií, z médií. Táto cena je tak trochu aj vaša. Budeme sa snažiť aj naďalej," neskrýval radosť gitarista a hlavný skladateľ skupiny Peter Bič.

Peter Bič Project, Ceny SOZA, 19.11.2014 Zdroj: René MikoPeter Bič Project na odovzdávaní Cien SOZA za rok 2013 - viac fotiek

V predajnosti bezkonkurenční Kontrafakt a Spievankovo

Kde inde sa môžu stretnúť také dve mená ako legenda slovenskej hip-hopovej scény Kontrafakt a idoly malých detí Mária Podhradská a Richard Čanaky? SOZA umožnila kraľovať jednému pódiu obom predstaviteľom slovenskej hudby a to v kategóriách najpredávanejší nosič zvukového záznamu a najpredávanejší nosič zvukovo-obrazového záznamu.

Hip-hopové trio sa v súvislosti s predajnosťou svojich albumov nikdy nemalo na čo sťažovať, a preto nebolo žiadnym prekvapením, že najpredávanejším zvukovým nosičom sa stal jej album Navždy (2013). Cenu prišiel prevziať jediný prítomný člen skupiny DJ Anys, ktorý sa ospravedlnil za neprítomnosť Rytmusa aktuálne odcestovaného v Indii. Prítomným sa prihovoril aspoň cez videopozdrav, v ktorom poďakoval fanúšikom aj spolutvorcom najpredávanejšej nahrávky minulého roka. Neúčasť tretieho člena Ega bola vzhľadom na minulotýždňové udalosti celkom pochopiteľná, rovnako ako absencia jeho príhovoru vo videu.

Najpredávanejším DVD roka 2013 je Spievankovo 4 od spomínanej dvojice Podhradská - Čanaky. "Cenu si veľmi vážime, pracujeme naplno, koncertujeme a vymýšľame ďalšie DVD, ktoré pripravujeme už polroka a tešíme sa na nakrúcanie, ktoré bude v máji a júni," prezradila Mária Podhradská.

Ocenili rádiá aj významné osobnosti

SOZA okrem autorov a interpretov oceňovala aj slovenské súkromné rádiá s najvyšším podielom domáceho repertoáru vo vysielaní. Za rok 2013 dosiahlo prvenstvo Rádio Modra. V rámci slávnostného večera sa odovzdávali aj honorárne ceny, ktoré sú vyjadrením prínosu osobnosti pre hudobnú kultúru Slovenska a o ich udelení rozhoduje Výbor SOZA.

Konkrétne išlo napríklad o cenu SOZA za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí, ktorej laureátom sa stal hudobník a skladateľ Vašo Patejdl, najmä vďaka svojmu muzikálu Jack Rozparovač, ktorý vypredával sály v Južnej Kórei i Japonsku. "Veľmi si to vážim a som rád, že svojou tvorbou, a tým, čo som robil a ešte snáď chvíľu budem robiť, som pomohol trošku zviditeľniť Slovensko v zahraničí," uviedol populárny spevák, skladateľ a klávesák skupiny Elán.

Oceňovalo sa aj in memoriam. Do Zlatej knihy SOZA 2013 boli zapísaní hudobný skladateľ, dirigent a pedagóg Alexander Albrecht a hudobný skladateľ, organista a pedagóg Štefan Németh Šamorínsky. SOZA si od roku 1996 uctila zápisom do Zlatej knihy 27 skladateľov a textárov a aj tohtoroční obaja ocenení patria k významným osobnostiam prvej polovice 20. storočia.

Záverečným vyvrcholením sa stalo odovzdanie Veľkej ceny SOZA za celoživotné dielo. Z rúk predsedu Výboru SOZA Matúša Jakabčica a riaditeľa SOZA Antona Popoviča si ju prebral známy textár, spisovateľ a dramaturg Boris Filan. "Ocenenia sú ako holuby, začnú na vás sadať, až keď sa stanete vlastnou sochou," zavtipkoval na pódiu, pričom v ďakovnej reči nezabudol spomenúť Paľa Hammela, Joža Ráža, Jana Baláža, Vaša Patejda, Kamila Peteraja a svoju rodinu. "Som rád, že som tu medzi vami a bol by som rád, keby ste tu boli všetci so mnou na pódiu, lebo už mám toľko rokov, že som zistil, že vzájomnosť je dôležitejšia ako úspech," dodal textár, dramaturg, spisovateľ a scenárista.

Boris Filan, Ceny SOZA, 19.11.2014 Zdroj: René MikoBoris Filan prijal cenu za celoživotné dielo s radosťou a pokorou

Večer v znamení pestrého hudobného repertoáru

Texty Borisa Filana na záver zazneli aj naživo. Legenda československej populárnej hudby Pavol Hammel za doprovodu klavíra a gitary zaspieval skladby Balada o smutnom Jánovi a Mladosť. Z ocenených vystúpili len spomínaní Peter Bič Project, zvyšok hudobného programu galavečera patril umelcom, ktorým štatistika až tak nepraje, no ich hudba si zaslúži pozornosť. Hudobné umenie pre náročnejších predviedli jazzová hudobníčka Ľudmila Štefániková a Ľuboš Šrámek s projektom East European Artsemble, huslista Milan Paľa, gitarista Juraj Burian, klavirista Peter Preložník a súbory súčasnej hudby VENI Ensemble a VENI Academy.

Počas večera, ktorý si budú môcť zo záznamu pozrieť aj diváci RTVS, vystúpila aj sopranistka Adriana Kučerová. So sprievodom renomovaného súboru Solamente Naturali predviedla slávnu áriu Georga Friedricha Händela z opery Xerxes, ktorá sa 25. decembra 1906 niesla ako prvá rozhlasovým éterom. Krásnu áriu dirigoval riaditeľ SOZA, dirigent, producent a hudobný skladateľ Anton Popovič, ktorému sa po nástupe do funkcie darí reputáciu autorského zväzu zlepšovať a na rozdiel od svojho často kritizovaného predchodcu robí organizácii dobré meno.

"Veľmi sa teším priazni publika, všetkých nominovaných aj ocenených, prišli nás podporiť významné osobnosti zo spoločensko–kultúrneho aj politického života. Práve v súvislosti s aktuálnym dianím sa ukazuje, že rámec Európskej únie je pre nás istotou a perspektívou. Musíme smerovať ku kompatibilite s rozvinutými krajinami Európskej únie aj v oblasti vytvárania podmienok pre rozvoj kultúry a kreatívneho priemyslu, musíme podporiť rozvoj kultúry u nás systémovo," uviedol riaditeľ SOZA.

Prehľad víťazov Cien SOZA za rok 2013 

Cena SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel: Ivan Tásler 

Cena SOZA pre textára najhranejších hudobných diel: Kamil Peteraj 

Cena SOZA za najhranejšiu skladbu: Thinking About You - Peter Bič Projekt 

Cena SOZA za najpredávanejší nosič zvukového záznamu tvorby slovenských autorov: Kontrafakt - Navždy

Cena SOZA za najpredávanejší nosič zvukovo-obrazového záznamu tvorby slovenských autorov: Spievankovo 4 

Cena SOZA za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní: Rádio Modra 

Cena SOZA za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí: Vašo Patejdl
 
Zápis do Zlatej knihy SOZA: Alexander Albrecht (1885 - 1958), Štefan Németh Šamorínsky (1896 - 1975)

Veľká cena SOZA za celoživotné dielo: Boris Filan

Text: Michaela Žureková (zdroj: TASR, SITA, Propaganda House, archív Hudba.sk)
Foto: René Miko

Súvisiaci interpreti: Kontrafakt, Peter Bič Project