Festival Nova Rock oznámil viacero veľkých headlinerov, aby nás pred Vianocami naladil na to, čo sa bude diať o sedem mesiacov v zaprášenom Nickelsdorfe. Medzi inými prídu aj Iron Maiden.

Magnet týždňa

Anglickí heavy metalisti sú v strednej Európe varení-pečení. V lete znovu prídu do našich končín s programom Legacy of the Beast inšpirovaným počítačovou hrou a komixom. V polovici júna ich uvidíme na obľúbenom Nova Rocku ani nie 40 kilometrov od Bratislavy a tiež v Prahe, na letisku Letňany. Na YouTube Iron Maiden tiež streamujú koncert The Book of Souls: Live Chapter, ktorý je kompiláciou viacerých živých vystúpení v Kanade, Írsku, Južnej Afrike či Argentíne. Nalaďte sa na leto.


Šrot týždňa

Úmrtie Malcolma YoungaAC/DC rodina oznámila v sobotu. Gitarista s vážnou chorobou bojoval roky, prvé oficiálne správy prišli v apríli 2014.

Zomrel tiež basgitarista amerických nu metalistov American Head Charge. Chad Banks bol zakladajúcim členom, ktorý kapelu v rodnom Minneapolise priviedol k životu pred dvadsiatimi rokmi. Jeho stav bol vážnejší už dlhšie - kapela si na európske turné, v rámci ktorého v septembri zahrala i v Ostrave, vzala náhradu.


Zomrel bývalý gitarista a spoluzakladateľ AC/DC Malcolm Young

Machine Head údajne ukradli riff Devinovi Townsendovi, respektíve jeho ex-kapele Strapping Young Lad. Nová skladba Beyond the Pale má ústredný riff nápadne podobný kultovej Love?. Tvorcovia jednotlivých songov sa ale na Twitteri veľmi priateľsky pobratali a Devin dokonca priznal, že sám vykradol kapelu Yes. Prečítajte si celú výmenu na Metalsucks. Niet pochýb, že sú tie gitarové motívy identické, je však fajn vidieť že medzi metalistami vládne takto prejavená spolupatričnosť.



Novinky

Novarock má v budúcoročnom programe uvedené už tri desiatky mien. Obľúbení Avenged Sevenfold, Volbeat či Stone Sour budú zdieľať pódium s Marilynom Mansonom, Meshuggah, Arch Enemy, Parkway Drive či spomenutými Iron Maiden. Nezaostáva ani Brutal Assault, ktorý budúci rok navštívia Ihsahn, Behemoth, Ministry, Saint Vitus, Origin či Broken Hope. Výčet účinkujúcich sa aj v Jaroměři utešene rozrastá.

Nový klip A Perfect Circle je detailnou štúdiou výrazov tváre piatich členov kapely. Ak sa však nechcete dívať do uprených očí starého múdreho indiána Maynarda, moc dobre vám neposlúži, keďže mu chýba akákoľvek dynamika či moment prekvapenia. Len uprené pohľady a poker face. Singel The Doomed je však aj naďalej skvelou skladbou.


Stoner metalisti Corrosion of Conformity vydajú 12. januára novinku No Cross No Crown. Po dvanástich rokoch je toto prvý album, na ktorom sa podieľal dlhoročný gitarista Pepper Keenan, v celkovej diskografii je desiatym zásekom. Vypočujte si singel Cast the First Stone, údernú gitarovku, ktorá perfektne plní nakopávaciu úlohu.


Pesnička A Solitary Reign od belgických okultných post metalistov Amenra je teda pekný ciťák. Tklivé intro novej klipovky rozbijú monštrózne riffiská a zranený ryk vokalistu Eeckhouta, spievajúceho o ranách a odcudzení. Čiernobiele video atmosféricky korešponduje svojou temnoto a náboženskými symbolmi. Ak hľadáte sugestívny emotívny zážitok, vychutnajte si ho na fullscreene a so slúchadlami.


Anneke van Giersbergen
vyrazí budúci rok so svojim projektom VUUR na európske turné. Tešiť sa na túto prog metalovú kapelu môžete v prípade, ak sa dostavíte 16. februára do Prahy, o deň neskôr do Krakova či o dva dni do Budapešti. Rakúsko v tomto prípade na zozname chýba. VUUR (po holandsky oheň) prekvapili dynamickým debutom In This Moment We Are Free – Cities, pojednávajúcim o mnohokrát skľučujúcej slobode života vo veľkých, anonymných mestách. Možno je to ale skrytý odkaz booking agentom, ktorým kapela komunikuje, kde všade by chcela hrať. Škoda, že nenahrala aj skladbu o Bratislave. Radi by sme si ju v našom meste pozreli. Na turné však nie sú hlavnými hviezdami – prídu ako support krajanov Epica.


In Flames pokryli Nine Inch Nails, Depeche Mode, Chrisa Isaaka a Alice in Chains. Respektíve nahrali ich cover verzie, aby sme boli presní. Vydaním piatkového mini EPčka Down, Wicked & No Good prekvapili a skladbám dali vlastnú veľmi nadľahčenú, až popovú tvár. Vypredaný koncert švédskych melodikov v Prahe 26. novembra bude poriadne elektrizujúci.


Poznáte lepšiu kombináciu než baby a heavymetal? Švajčiarske dievky z kapely Burning Witches v máji vydali svoj rovnomenný debut a teraz vypustili prvý videoklip a to k skladbe Black Widow. Je to poctivá žánrovka ako z osemdesiatych a dievčatá svojou energiou a nasadením prekonávajú mnohé chlapské kapely.


Bratia Cavalerovci v novom klipe upozorňujú na manipuláciu, ktorá sa ľudským pokolením tiahne stáročia. Spectral War je skladbou z nového albumu Psychosis, ktorý Cavalera Conspiracy vydali uplynulý piatok.


Basgitarista Black Sabbath Geezer Butler v rozhovore pre Rolling Stones povedal, že má v zásuvke cez 120 nových riffov, ktoré by chcel dať vonku. „Potrebujem len gitaristu s ktorým by som ich utriedil,“ povedal. Hudobník je tiež otvorený ďalším živým vystúpeniam sabbatov a keby to záležalo od neho, na turné by boli stále. Zdá sa, že ani na novom albume nestratia švédski metalisti Tribulation drajv. Ich gothic metal okorenený vrieskavými vokálmi má správnu jesennú atmosféru. Aj keď znie nový singel už trošku ako The 69 Eyes, stále je to veľmi, veľmi počúvateľné. Nový album Down Below vychádza 26. januára.


Haluz týždňa

Symfónia extrémov je veľmi zaujímavá PR akcia pre účel spopularizovania Fínska a jeho turizmu. Oficiálny sprievodcovský server Visit Finland pre jej realizáciu potreboval: 2 kusy erudovaných fínskych vedcov a 4 kusy členov skupiny Apocalyptica.  Vedci odobrali DNA rôznym osobám žijúcim v rôznych kútoch Fínska a dátový inžinier spoločne s hlavným skladateľom Apocalyptiky Eiccom Toppinenom tieto data previedli na hudbu. Apocalyptica tak z DNA viacerých Fínov zložila skladbu The Symphony of Extremes. Vďaka jej videoklipu teda fínski vedci zistili, že obyvateľstvu v žilách koluje predvídateľný symfonický metal začiatku nultých rokov. Ak sa chcete o Fínsku predsalen niečo dozvedieť, klikajte na YouTube linky v popise videí.



Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Adrián Kozák
Foto: billboard.com

Súvisiaci interpreti: Iron Maiden, Machine Head