Slovenská huslistka, speváčka a skladateľka Miriam Kaiser prezentuje svoju najnovšiu tvorbu novým videoklipom Horúca slza, ktorý vznikol počas živého nahrávania jej sláčikového tria v lesoch Manínskej tiesňavy pri Považskej Bystrici.

Miriam Kaiser s novinkou pokračuje v hudobnej ceste, na ktorú sa vydala albumom Tanec strún (2018). Vzdáva tak hold spievajúcim huslistkám, akou je napríklad česká umelkyňa Iva Bittová, ktorá pred rokom uvádzala do života spomínaný album.

Talentovaná hudobníčka novou piesňou dokazuje, že spievať a súčasne aj hrať na husliach sa dá a nemusí to byť vždy len autentický folklór. Nad zvukom sólových huslí alebo celého sláčikového tria, ktoré tvorí hudobný sprievod k piesni, sa nesie výrazná melodická linka. Nie je to však len akási vokálna zvukomaľba, ktorú autorka využívala už v predchádzajúcej tvorbe, ale pútavá melódia piesne, ktorá hneď chytá za srdce.

"Slovko horúca vyjadruje vášeň, odovzdanosť, zanietenosť, vrúcnosť a pravdivosť. Každá slza je iná. Ja teraz spievam o slze šťastia, ktorá sa vyplavuje z môjho vnútra ako živá voda," hovorí Miriam, ktorá je autorkou hudby, textu aj sláčikového aranžmánu piesne Horúca slza. Režisérom klipu bol Ľubomír Rechtorík, s ktorým autorka spolupracovala aj na vizuálnom koncepte albumu Tanec strún a režíroval aj videoklip k piesni Umelec.


Miriam Kaiser má na svojom konte tri autorské albumy Deň dňu (2014), Colour Sounds (2016) a Tanec strún (2018), ktorým sa jej výraznejšie podarilo preniknúť do sveta world music. Svedčí o tom úspešné účinkovanie jej skupiny na showcaseových koncertoch v rámci World Music Festivalu Bratislava (2018) a Czech Music Crossroads v Ostrave (júl 2019). Minuloročný album bol tiež nominovaný medzinárodnou porotou v rebríčku Radio_Head Awards a stal sa jedným z piatich finalistov v kategórii World Music/Folk za rok 2018.

Osobnejšia a komornejšia trojčlenná sláčiková formácia, ktorú autorka predstavila na albume Tanec strún, zostáva aj v novom projekte inštrumentalisticky nezmenená. Jej dlhoročným spolupracovníkom, huslistom a producentom je Milan Adamec, na violončele hrá Lujza Ďurišová. Miriam svoju hudbu charakterizuje ako fúziu modernej klasickej hudby a pesničkárstva inšpirovaného ľudovou melodikou.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Miriam Kaiser.