Popularita speváčky a raperky Simony "Simy" Hegerovej v posledných rokoch stúpa priam raketovo. V súčasnosti patrí medzi najsledovanejšie Slovenky na sociálnych sieťach a svoj úspech potvrdzuje aj novým singlom Je mi jedno z nadchádzajúceho albumu Bombím. Videoklip má za tri dni od zverejnenia takmer pol milióna pozretí.

Vychádzajúca hviezda novej generácie v priebehu troch rokov vydáva už tretí album. Na trh sa dostane 2. decembra a podľa nedávno zverejneného tracklistu na ňom nebude chýbať letný hit Flirt (videoklip na konci článku). Ďalšou skladbou, ktorá fanúšikov navnadí na album Bombím ešte viac, je práve čerstvo vydaná novinka Je mi jedno.

Chytľavú popovú skladbu si Sima ako vždy otextovala sama, o hudbu sa postarali H0wdy a Tomáš "Gajlo" Gajlík. Na slovenské pomery má veľmi netypický zvuk, keďže ústredný hudobný motív nesie hravá basová linka, ku ktorej prispel aj mladý basgitarista Richard Csino.


Sebaakceptácia ako návod na hit

Podobné skladby by sme v repertoári slovenských speváčok a spevákov hľadali márne, vo svete sa ich však v ostatných rokoch objavilo niekoľko a vždy mali obrovský úspech. Medzi prvými, ktoré fanúšikom popu napadnú, sú určite Blurred Lines od trojice Robin Thicke, T.I. a Pharrell Williams a All About That Bass od speváčky a skladateľky Meghan Trainor.

Vplyv Pharrellovskej produkcie vo využití vokálov a perkusií je neprehliadnuteľný, s druhou menovanou skladbou zase Siminu novinku okrem iných podobností spája aj rovnaká téma. Sima ju síce poňala po svojom a do kontextu jej doterajšej tvorby perfektne zapadá, no ak by sa pri tvorbe pesničky inšpirovala práve hitom 25-ročnej Američanky, zrejme by to nikoho neprekvapilo.

Sima, videoklip Je mi jedno, 2019 Zdroj: Youtube

Meghan Trainor v piesni spred piatich rokov odľahčene spieva o svojich nedokonalostiach a o tom, že je na svoje krivky je hrdá. Popovú hymnu leta 2014, ktorej klip má dnes viac ako 2,3 milióna prehratí, oceňovali hudobní kritici aj spoločenskí komentátori za to, že nesie pozitívny odkaz sebaakceptácie a chytľavou formou popiera zaužívané očakávania toho, že popová hviezda by mala byť štíhla, konvenčne krásna a sexi.

Sima je síce úplne iná "váhová kategória", no aj ona sa na svojich stránkach na sociálnych sieťach či v rôznych životných situáciách pravidelne stretáva s hodnotiacimi názormi na to, ako by mala vyzerať a správať sa. V texte Je mi jedno preto spieva o tom, že má rada samú seba presne takú, aká je, a nehodlá sa kvôli očakávaniam spoločnosti meniť. "Lebo je mi jedno, dneska to mám v pííí. Mám vlastný svet a sa zaň nehanbím. Možno dnes nevyzerám najlepšie a nešajním. Tak prepáč, k dokonalým nepatrím," spieva v refréne.


Nervozita pred vydaním albumu

Či už išlo o priamu inšpiráciu alebo nie, v slovenčine sme podobný hit ešte nemali a pre mladých ľudí a najmä ženy, ktoré majú často problém so sebadôverou, môže byť z textovej stránky nielen zábavný ale aj inšpiratívny a povzbudzujúci. Myšlienku skladby Je mi jedno podčiarkuje sprievodný vizuál, v ktorom sa Sima ukázala s krátkymi vlasmi. Ide však len o dobre zvolenú parochňu, podobnú má aj na obale nového albumu. Režisérom klipu a spoluautorom scenára je Tibor Mészáros, no finálny strih videa si, tak ako v prípade svojich starších klipov, zobrala na starosť samotná Sima.

Na albume Bombím ponúkne speváčka celkovo jedenásť skladieb, pričom na troch z nich sa podieľali aj hostia. Pozvanie za mikrofón po boku mladej blondínky prijali Separ, Nerieš a Ego. Napriek dvojici popových singlov si tak určite prídu na svoje aj fanúšikovia, ktorí majú radi Simu v jej rapovej polohe.

"Cítim sa trochu nervózne - tak ako každý rok pred týmto pre mňa veľkým dňom, dokonca by som povedala, že najväčším v roku. Napriek tomu sa cítim fajn, lebo už viem po tých dvoch predošlých albumoch, že tento stav je prirodzený," priznala Sima na svojom Instagrame. "Verím a dúfam, že sa vám album bude páčiť, pretože ja a celý môj tím sme pre neho spravili to najlepšie, čo sme vedeli."

PS: Ak nemáte šajnu, čo znamená "nešajním", tak sa to možno na albume dozviete v skladbe Šajním :)


Autor: Dušan Marko
Foto: Youtube / screenshot