Meno Júlia Mihalyiová vám pravdepodobne nehovorí nič, rovnako ani prezývka Julls, určite si však zapamätajte jej umelecký pseudonym Waterbased. Hneď prvým zverejneným videoklipom s názvom Flamed totiž mladá hudobníčka dokazuje, že slovenská nezávislá scéna je bohatšia o ďalšiu talentovanú a charizmatickú umelkyňu.

Rodáčka z Michaloviec sa po siedmich rokoch života v zahraničí, konkrétne v Dánsku a na Novom Zélande, prednedávnom presťahovala do Prahy, kde pokračuje v nahrávaní a produkovaní debutového albumu. Ako tvrdí, jej inšpiráciou sú kreatívne hudobníčky a textárky, resp. všeobecne ženy, pôsobiace nielen v umeleckej sfére, ktoré sa venujú spoločenským otázkam a kladú nové. Patria medzi ne Katarzia, Phoebe Bridgers, Hayley Williams či Marina Abramović.

Záujem o vážnejšie témy sa premietol aj do prvého videosingla, ktorý Júlia Mihalyiová vydáva v rámci svojho hudobného projektu Waterbased. Zobrazuje v ňom, ako môže rodinné prostredie aj negatívne zasiahnuť do duše mladého človeka a ako sa s tým človek v dospelosti vysporadúva. "To, čo sme ako deti počúvali, sme si osvojili a ovplyvňuje nás to aj v neskoršom živote, keď už dávno nebývame doma. Nedá sa to umlčať, ale dá sa s tým zmieriť a vyrovnať," hovorí Julls. Koncept vizuálu, ktorý si autorka režírovala sama, vznikal už pri nahrávaní skladby a navzájom sa dopĺňajú.


Pod zahraničným zvukom skladby Flamed je podpísaný producent Josh Frigo z Nashvillu, o mastering sa postaral Tomáš Karásek z Gargle & Expel Studio. Videoklip bol natočený v Kodani tesne predtým, ako sa speváčka a skladateľka presťahovala do Prahy. O produkciu a strih videa sa spolu s Julls postaral Sipho Xavier. "Sip ma veľmi podporoval a väčšinu času sme náš tím tvorili len my dvaja. Natáčanie bolo veľmi vtipné, aj keď atmosféra skladby a videa je dramatická," dodáva Julls. 

Pod umeleckým menom Waterbased zverejnila pred necelým rokom ako prvú ukážku svojej tvorby akustickú skladbu Silence and Sirens. Prihlásila sa s ňou do Demovnice Rádia_FM a pieseň odporúčalo aj dánske médium DR, ktoré objavuje nové talenty. Julls svoje skladby píše primárne v angličtine, no kamarát ju oslovil, aby napísala pieseň k študentskému filmu na FAMU, a tak vznikla jej druhá zverejnená skladba Žihľava, ktorú ste už taktiež mohli začuť v éteri Rádia_FM. Novinkou Flamed však talentovaná hudobníčka posúva svoju latku o úroveň vyššie a určite o nej ešte budeme počuť.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Júlia Mihalyiová. Správu sme upravili a doplnili.

Foto: Benjamin Tarp