Projekt Nightlines vydal svoj debutový album Protisvit vo vydavateľstve Ajlavmjuzik len v septembri, no už sa hlási s ďalšou novinkou. Skladbou Vážnejší prispel na kompiláciu Ostrov hudby 2, ktorá je výsledkom spoločnej snahy niekoľkých domácich vydavateľstiev a hudobných značiek podporovať slovenskú nezávislú scénu doma i v zahraničí.

Ostrov hudby 2 a príslušné aktivity iniciátorov je možné podporiť v crowdfundingovej kampani v StartLabe ešte do zajtrajšieho dňa, no už pred jej ukončením sa podarilo zozbierať potrebnú sumu na vydanie fyzického nosiča. CD s výberom toho najzaujímavejšieho zo súčasnej nezávislej scény na Slovensku sa dostane na trh už 22. decembra. Od 5. januára bude potom kompilácia dostupná aj na všetkých streamovacích službách.

Jedným z osemnástich slovenských autorov, ktorí prispeli svojou skladbou, je aj elektronický producent a spevák z Bratislavy Dominik Kopsay. Pod hlavičkou svojho projektu Nightlines vydáva elektronické produkcie so spevom a slovenskými textami. Hoci ide o sólový projekt, 23-ročný hudobník má na debutovom albume Protisvit aj dve spolupráce so speváčkou Elou Tolstovou z kapely Tolstoys. Ženský element ponúka aj novinka Vážnejší, kde vokál do progresívneho elektronického podkladu okrem neho nahrala prvýkrát aj skladateľka a klaviristka Eva Tunová, s ktorou vo dvojici hrávajú Nightlines v živej verzii.

"Skladbu Vážnejší som napísal tento rok po tom, ako som dokončil album a jej zvuk sa opäť posúva od albumu niekam ďalej, pretože rád skúšam nové veci a inšpirujem sa v súčasnej elektronickej scéne. Skladbu sme potom hrali na pár koncertoch a na krste albumu v Nu Spirit Clube si ju vypočul aj Miro Gajdoš z vydavateľstva Ajlavmjuzik. Bol z nej nadšený a primäl nás k tomu, aby sme ju čo najskôr nahrali. Všetko sa udialo rýchlo, aj vďaka dobrej spolupráci s The Losh Studio v Bratislave, kde sa o nahrávanie, mix a mastering postaral Miloš Fedor. Skladbu sa potom rozhodli dať na kompiláciu Ostrov hudby 2, z čoho som nadšený," hovorí o novinke Dominik.

Odporúčame: Bulp, The Ills aj Máliková: Vypočujte si unikátnu kompiláciu našej hudobnej scény


Tvorba projektu Nightlines sa dá definovať ako nezvyčajný pop s experimentálnym charakterom. Nájdeme v ňom zmes úderných beatov, ale aj ambientných pasáží, elektroniky a orchestrálnych samplov. V skladbách sú badať prvky žánrov ako trip-hop, trap, či synthpop.

Debutový album Protisvit vyšiel v septembri digitálne a je dostupný ako free release na stránke Ajlavmjuzik.com a na všetkých streamovacích platformách. Skladbu Dievča, v ktorej hosťuje spomínaná Ela Tolstová, fanúšikovia posunuli opakovane na prvé miesto v rebríčku Osmička na Rádiu_FM a mohli ste ju počuť pravidelne vo vysielaní. Teraz v rebríčku boduje ďalšia skladba z albumu s názvom Prečo, prečo?. Vokály k albumu Protisvit vznikli v Lososound štúdiu, nahrávku mixoval a mastroval Adam Dekan z kapely Núku. Cover albumu vytvorila talentovaná študentka VŠVU Katarína Knežníková.

K významu svojich textov autor dodáva: "Texty a hudba na albume odrážajú komplikovanú celospoločenskú situáciu, narastajúcu nenávisť medzi ľuďmi, no všetko vyrozprávané cez optiku môjho vnútorného prežívania. V skladbe Vážnejší opisujem pohľad na generáciu ľudí ešte mladších odo mňa, ktorá mi občas príde akoby vážnejšia, no zároveň viem, že všetci sme to stále my - ľudia z mäsa a kostí, a každá generácia v sebe premieňa nový prúd energie na niečo nové a dôležité. Nerád by som sa v textoch utápal v jednostrannom marazme, mám rád pozitívnu pointu."

Naživo hráva Nightlines s Evou Tunovou a príležitostne s hostkou Elou Tolstovou. Album symbolicky pokrstili na koncerte v Nu Spirit Clube, nedávno odohrali koncert na Urban Markete a v roku 2018 chystajú ďalšie vystúpenia. Najbližšie obdobie Nightlines pripravuje materiál na nové EP a mal by vzniknúť aj klip k skladbe Vážnejší.

Vypočujte si album Protisvit na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Dominik Kopcsay. Správu sme upravili.