Skladba Lúč už v čase zverejnenia znamenala dôležitý míľnik v živote košického speváka Tomáša Buranovského. Bola totiž prvou, ktorú vydal pod novým pseudonymom BuranoWski. Že pôjde až o taký výrazný reštart jeho kariéry však nemohol tušiť ani on sám. Úspech singla korunuje aktuálne umiestnenie na vrchole rebríčka IFPI.

Tohtoročná kapitola hudobného príbehu Tomáša Buranovského pripomína prelomový úspech Adama Ďuricu so singlom Neľutujem z roku 2014. Dovtedy nie veľmi úspešný superstarista po 10 rokoch na scéne vďaka romantickému vyznaniu so sviežim zvukom náhle vystrelil do prvej ligy slovenských popových spevákov. Podarilo sa mu to aj vďaka producentskému vkladu Petra "Ďuďa" Dudáka zo skupiny Hex. V prípade singla Lúč zase patrí kredit Petrovi Bičovi, s ktorým BuranoWski spolupracoval pri tvorbe pesničky.

"Peter Bič je vynikajúci hudobník, ktorý má veľké množstvo skúseností. Pohybuje sa v tomto biznise dlho, má jasnú predstavu o tom, ako majú veci znieť a to je dobre. Venuje sa mi už dlhšie, hráme si spolu moje piesne. Dá sa povedať, že je takým mojím prvým kritikom... Tým, že sa mu moja tvorba a aj spôsob jej interpretácie páči, je práca s ním jednoduchšia. Vidím, že ho to baví rovnako ako mňa. A keď niečo človeka baví, robí to rád a vo väčšine prípadov aj dobre. Vážim si, že mám možnosť komunikovať a byť v kontakte s hudobníkom, ako je on," priblížil Tomáš ešte v septembri, v čase vydania skladby, spoluprácu so známym gitaristom a producentom.

Odvtedy sa chytľavý singel s osobným textom postupne dostal medzi najhranejšie piesne v slovenskom éteri a v aktuálom týždni je dokonca na vrchole rebríčka IFPI v rámci slovenských a českých skladieb. V celkovom rebríčku v konkurencii zahraničných hitov patrí pesničke Lúč deviate miesto. Počet prehratí videoklipu na Youtube sa zároveň vyšplhal už na 330-tisíc, čo určite pred troma mesiacmi neočakával nikto, vrátane samotného speváka. Ako tieto úspechy vníma a aké sú jeho ďalšie plány, prezradil Tomáš v krátkom rozhovore.

Hudba nie je prioritne o zisku, je to o zapálení a entuziazme

Čo vravíš na to, že Lúč je v tejto chvíli najhranejšou domácou skladbou v našich rádiách?

Úprimne, som veľmi rád, že Lúč má také pozitívne ohlasy a dúfam, že sa na prvých priečkach udrží čo najdlhšie. Keď si predstavím, že zhruba pred rokom som bol v životnej fáze, v ktorej som sa rozhodoval, či vôbec má zmysel sa hudbe ďalej venovať, je to až neuveriteľné. Ale ako sa vraví, za svojím snom treba ísť tak dlho, až kým sa nestane realitou.

Pieseň Lúč je pre mňa z tej várky skladieb, ku ktorým mám špecifický vzťah. Vznikla totiž ako jedna z piatich pesničiek, ktoré som napísal minulé leto, keď som zacítil veľký hlad po hudbe. Rodinku som na týždeň "odložil" k svokre a ja som každý deň napísal jeden song. Určite som netušil, že to bude hit. Na druhej strane som mal vtedy také to namotivované obdobie, kedy som si nepripúšťal zlyhanie. A myslím, že sčasti aj preto Lúč už tak dlho a jasne žiari.


Kde a ako budeš tráviť Vianoce? Budeš oddychovať?

Sviatkovať budem doma s rodinou. Ale budeme aj u rodičov či u svokrovcov tak, ako to už býva, keď máte malé deťúrence. Každý si ich chce užiť a my niekedy polovicu sviatkov strávime v aute. Na druhej strane sme veľmi radi, že naše deti majú stále všetkých štyroch starých rodičov. Neskutočne nám pomáhajú a keď potrebujeme vypnúť, častokrát nás odbremenia. Máme v rodine veľmi dobré vzťahy, ktoré si naozaj vážim.

Kedy predstavíš svoj ďalší singel? Chystáš aj nový album?

Nový singel určite bude, otázne je kedy. Všetko závisí od toho, koľko trpezlivosti s Lúčom budú mať naše rádiá. Mám však odložených kopec piesní, ktoré sú v poradovníku a čakajú na svoj správny čas. Čo sa týka albumu, single sú určite jeho predzvesťou. Možno sa dnes albumy predávajú menej, ako kedysi, no hudba prioritne nie je o zisku. Je to o zapálení a entuziazme. Ak veľmi kalkulujete, môžete sa prerátať.

Myslím, že ľudia, ktorým sa Lúč páči, si zaslúžia album. Album, ktorý bude osobný a v ktorom zistia, kto skutočne som. Je to niečo, čo interpret robí nezištne a pre svojich fanúšikov. Ani manželka mi nemusí hneď vrátiť to, že jej dovolím pospať si a som ráno s deťmi. Je to však niečo navyše. Niečo, čo nemusím urobiť, no v konečnom dôsledku to robí ten rozdiel medzi priemerným a skvelým manželom. Tak je to vo všetkom. Aj v hudbe. A to si ani zďaleka o sebe nemyslím, že som skvelý manžel.

Čo vravia na tvoje úspechy rodina a priatelia?

Musím sa priznať, že dostávam denne mnoho správ a telefonátov, či už od bližších priateľov alebo aj od ľudí, s ktorými som nebol dlhšie v kontakte, a práve prostredníctvom mojej hudby si na mňa spomenuli. Človeku to dobre padne, počuť, že mu niečo vyšlo a že je v niečom dobrý. Aj rodina stojí pri mne. Maximálne ma podporujú a prežívajú so mnou každý jeden úspech.

Začiatkom decembra si sa zúčastnil nakrúcania vianočného koncertu Úsmev ako dar pre deti z detských domovov, ktorý sa bude vysielať na Jednotke v nedeľu 24. decembra o 11:35. Ako sa ti nakrúcalo a čo pre teba znamená rodina?

Úsmev ako dar má na Slovensku obrovskú tradíciu. Vnímam ho už od malička a aj vďaka nemu si stále pripomínam, aká vzácnosť je mať rodinu. Navyše teraz, keď mám vlastné deti, sa na celý projekt dívam inými očami. Keď som dostal ponuku vystupovať na koncerte, ani na sekundu som nezaváhal. Môcť zaspievať svoju skladbu deťom v Inchebe i všetkým deťom z domova pri obrazovkách, je pre mňa veľká česť, ba priam, je to moja povinnosť.

To, že som dostal talent od Boha, vnímam ako záväzok. Záväzok podeliť sa oň s ľuďmi, ktorí možno v živote nemali toľko šťastia a týmto im aspoň na chvíľu vyčariť úsmev na tvári. Vždy, keď budem zdravotne v poriadku a budem mať čas, rád podporím podobné projekty. Navyše, v tento vianočný čas sme všetci citlivejší na rôzne podnety, a práve preto by sme sa mali zamyslieť nad tým, ako vieme spríjemniť život ľuďom, ktorí to potrebujú.

Je niečo, čo by si chcel odkázať svojím fanúšikom?

Chcem nám všetkým popriať pokojné Vianoce plné lásky. Chcel by som nám všetkým pripomenúť, že aj keď je dnes hodnota vykreslovaná peniazmi, autami a majetkom, skutočný poklad je čas. Preto sa ho všetci, aj napriek hektickosti doby, snažme tráviť s ľuďmi, na ktorých nám záleží a ktorí sú ešte medzi nami. Ja sám mám rodinu a vidím, aký vzácny je ten čas strávený s nimi. A nielen teraz, počas sviatkov, ale vždy, keď je to čo i len trochu možné.

Biografia

Tomáš Buranovský sa venoval spevu od útleho detstva, kedy už ako päťročný začal navštevovať folklórny súbor. O tom, že má k hudbe blízko, hovorí aj to, že už počas školy sa zúčastňoval na rôznych hudobných súťažiach. V rámci nich sa neskôr aj zviditeľnil - v roku 2007 v tretej sérii Slovensko hľadá SuperStar skončil tesne pred bránami finále, v roku 2010 s piesňou Blízko cieľa vyhral Košický zlatý poklad a predstavil sa aj v šou Česko Slovensko má talent 2011, kde sa dostal do finálovej desiatky.

Svoju cieľavedomú prípravu na kariéru muzikanta spečatil výberom vysokej školy. V roku 2014 úspešne ukončil štúdium na Prešovskej univerzite, kde študoval kombináciu hudobná výchova a pedagogika. V rámci vlastnej tvorby spolupracoval s rôznymi hudobnými producentmi a vydal album s názvom Čas, ktorý v roku 2012 pokrstili Igor Timko a Karel Gott. Charakteristickou črtou jeho aktuálnej tvorby je spojenie akustickej gitary s prvkami elektronickej hudby. Okrem rodinných povinností a vlastnej hudobnej tvorby sa venuje aj výučbe hudobnej výchovy a hry na flautu na základnej škole v Košiciach.

Redakciu Hudba.sk informovala Ľuba Svatá z vydavateľstva Universal Music. Tlačovú správu sme doplnili a upravili.

Foto: Lenka Imrichová

Súvisiaci interpreti: Tomáš Buranovský