Po niekoľkých turbulentných mesiacoch, plných personálnych zmien a prekonávania s tým spojených prekážok, sa bratislavská noise-rocková formácia 52 Hertz Whale vracia s novým singlom nazvaným Thin Skin.

Priamočiara pieseň sa nesie vo vodách post-punku a figurujú v nej nástroje, ktoré kapela dosiaľ na nahrávkach nevyužívala - ťažké a plné syntetizátory, akustická gitara či klavír.

Pre úplné pochopenie skladby je potrebné chápať jej kontext. Frontman Dominik Prok v nej chrapľavým, no zasneným hlasom spieva o tragickej smrti kamaráta, ktorý zahynul pri požiari. Opakujúce sa slová "How can disappearance affect my body" uzatvárajú text piesne, ktorej hlavným motívom bolo emocionálne vyjadrenie. Nahrávka končí krátkym rytmickým outrom, ktoré je pre 52 Hertz Whale nezvyklé. Silnú atmosféru dotvára čiernobiele video Petry Štefancovej z jej vlastného archívu.


Od konca apríla, kedy vyšla predchádzajúca pieseň Fish in the Dead Sea, prešla kapela významnou personálnou zmenou. Päťčlennú zostavu opustil zakladajúci člen, gitarista Renat Khallo (na Thin Skin sa však ešte autorsky podieľal), ktorého nahradil Patrik Nagy. Veľryba sa vynorila a zhlboka nadýchla, berúc tak sily na ďalšie putovanie vodami nahnevanej melanchólie.

Naživo môžete 52 Hertz Whale vidieť začiatkom februára 2020 v štyroch hlavných mestách - v pražskom klube Underdogs (3.2.), bratislavskej Fuge (4.2.) a budapeštianskom Dürer Kert (5.2.) ako support poľskej kapely Trupa Trupa a následne aj v slovinskej metropole na showcaseovom festivale MENT Ljubljana (5.-7.2.), kde budú slovenskú scénu reprezentovať aj Katarzia a Isama Zing.

Zdroj: 52 Hertz Whale (Hudba.sk edit)
Foto: Adam Terlanda