Po zvolenskom festivale Download zo začiatku leta si Stredoslováci prídu na svoje aj týždeň pred koncom prázdnin. V dňoch 22.-26. augusta sa uskutoční multimediálny festival Barbakan, ktorý sa po šiestich rokoch vďaka agentúre Vresk vracia do Banskej Bystrice.

Jeho hudobná časť sa odohrá v piatok a v sobotu 24. a 25. augusta. Na šiestich pódiách sa tu predstaví vyše 30 interpretov, vrátane špičky kvalitnej domácej produkcie ako Tina, Puding Pani Elvisovej, Hugo D’Gen, Lazy Poets, Lavagance, či Ear Drum Kru. Svoj vlastný pohľad na hudbu predvedú elektronickí producenti Foolcut a Barbie Idijot, či DJi Junior a Daniel Baláž z Rádia_FM.

Ťahákom festivalu bude nepochybne britská kapela Dreadzone, ktorá do svojej elektronickej produkcie vnáša prvky dubu, reggae a folku a túto fúziu dokáže na pódiu úspešne pretaviť do energickej živej show. Pozvanie prijalo aj poľské DJské duo Skalpel, ktoré sa spája predovšetkým s pojmami Ninja Tune a nujazz. Vo svojej tvorbe dokonale spájajú atmosféru jazzu 50. a 60. rokov s najmodernejšími postupmi súčasnej elektronickej hudby.

Veľkým lákadlom pre návštevníkov je aj inovatívna maďarská formácia Másfél. Ich hudobný prejav sa v priebehu rokov neustále menil a vyvíjal a dnes sa dá len s ťažkosťami definovať ako alternatívny rock ovplyvnený drum’n’bassom, funkom a jazzom. Štvoricu silných headlinerov uzatvára etno-dubová partička Dubioza Kolektiv z Bosny a Hercegoviny. Českú republiku príde reprezentovať legendárna undergroundová kapela Psí Vojáci a s rakúskou vlajkou sa predstaví experimentálne trio Cidequa.

Súčasťou festivalu je aj premietanie nezávislých celovečerných aj krátkych filmov, ktoré bude prebiehať od 22. do 26. augusta v kinosálach Korzo a Múzeum SNP. Výtvarný Barbakan, v rámci ktorého sa už od 26. júna v parku Pamätníka SNP koná výstava diel študentov banskobystrickej Akadémie umení, bude taktiež trvať do nedele 26. augusta.

Hlad Banskobystričanov po hudbe a kultúre dokonale vystihuje aj vtipný reklamný spot festivalu.



Vstupenky na hudobnú časť je možné zakúpiť v predpredaji alebo na mieste, na jeden alebo na oba dni. Za filmové predstavenia možno platiť jednotlivo kúpou výhodnej permanentky. Predpredaj prebieha vo vybraných obchodoch, cestovných kanceláriách a agentúrach vo vyše 40 mestách po celom Slovensku. Rovnako si vstupenku môžete zakúpiť i prostredníctvom webu – http://anarchy.sk/vstupenky.php

Kompletný program, profily interpretov, ako aj ceny vstupeniek a zoznam predajných miest nájdete na stránke http://www.vresk.sk/barbakan.


Zdroj: Vresk.sk