Tvorba tohto zoskupenia sa vyznačuje prepájaním rómskych a jazzových prvkov, rómskych harmónií a latinsko-amerických rytmov so zvukom jazzovej kapely.

Ida Kelarová tentoraz prizvala k spolupráci tých najlepších českých a slovenských profesionálnych hudobníkov. V ich osobách sa spája najlepšia tradícia rómskeho muzikanstva s otvorenosťou a novátorstvom mladých jazzmanov.

Okrem osvedčených skladieb z minulých albumov a ľudových rómskych piesní tvoria repertoár aj nové skladby, ktorých autorom je už tradične spevák, gitarista a kapelník Desiderius Dužda. Jednotliví hráči dostávajú v novej skupine veľa priestoru, a tak si môžeme ich hru, nabitú energiou a emóciami, vychutnať aj v niekoľkých sólach. Toľko výrazných osobností musí držať niečo silné pohromade.

Ida Kelarová vás ani na chvíľu nenechá na pochybách, kto je hlavou tejto skupiny. Svojou intuíciou a citom vedie celú kapelu od pomalých a smutných piesní až k záverečným čardášom. Jej schopnosť otvoriť svoje srdce a všetky emócie vložiť do svojho hlasu je už povestná. Emócie a ich odkazy, ktoré sú schopné osloviť aj toho, kto nerozumie textom v rómštine a podeliť sa s ním o pocity vlastné každému človeku. Koniec koncov už takmer 20 rokov vedie workshopy na túto tému v rámci svojej Medzinárodnej školy pre ľudský hlas.

Ida Kelarová pochádza z rómsko-moravskej hudobnej rodiny. Jej otec, Koloman Bitto, bol vynikajúci a veľmi známy rómsky muzikant. Hudbou žil a k hudbe priviedol aj dve zo svojich troch dcér – Idu a jej nie menej slávnu sestru Ivu Bittovú. On je dodnes najväčšou Idinou inšpiráciou.

Miesto konania: Spoločenská sála PKO
Dátum a hodina: 18.9.2007, 20:00 hod

www.kelarova.com

Zdroj: BKIS