Prekvapujúcim víťazom ceny Mercury Prize sa stala nu-rave formácia Klaxons. Pred slávnostným vyhlásením víťaza zažiarila i Amy Winehouse so svojím úspešným návratom na koncertné pódium.

V prestížnej ankete porotcovia nehodnotia na 12 albumoch nahraných vo Veľkej Británii a Írsku za posledný rok nič iné ako kvalitu a prínos albumu / interpreta pre hudobnú scénu. Víťazstvo asi najviac prekvapilo samotných Klaxons. Pred včerajším vyhlásením víťazného albumu boli najväčšími favoritkami na zisk ocenenia Bat For Lashes a Amy Winehouse.

Porotcovia však za najdôležitejší album uplynulého roka vybrali debutový album Klaxons 'Myths of the Near Future', ktorý je kombináciou punku, elektroniky, disca a psychedelického rocku a zároveň definuje pojem nu-rave. Trio James Righton, Jamie Reynolds a Simon Taylor si prišli cenu vyzdvihnúť v mierne podnapitom stave a priznali, že víťazstvo nečakali.

"Toto je na nás skutočne priveľa" povedal Righton a Jamie Reynolds ho doplnil - "Boli to najhoršie dve hodiny, počas ktorým sme tu sedeli a nevedeli, či vyhráme. Znamená to pre nás veľmi veľa. Verili sme, že Mercury je o posúvaní hraníc hudby a to je právo to, čo sme spravili. Je skvelé, že to ľudia uznali. Album Amy Winehouse je skvelou retro nahrávkou, náš je však hudbou budúcnosti."

James Righton priznal, že ich motiváciou boli minuloroční víťazi Arctic Monkeys, ktorí tento rok v opätovnej nominácii neuspeli: "Pred rokom sme v štúdiu pracovali na našom albume a videli sme ako Arctic Monkeys vyhrali túto cenu. Povedali sme si, že musíme dokázať niečo podobné."

Gitarista Simon Taylor vzdal poctu favorizovaným albumom Bat For Lashes a Amy Winehouse a dodal: "Ani jeden z nás zatiaľ nie je schopný uvedomiť si čo všetko sa stalo za posledný rok. Začali sme ako vtip a teraz sme tu!"

Ešte pred vyhlásením a odovzdaním ceny každý z prítomných interpretov (neprišli len Arctic Monkeys) odohral skladbu naživo. Odznel 'Flex' od Dizzee Rascala, 'Salvador' od Jamie T, či 'Golden Skans' od víťazných Klaxons. Najväčší úspech a aplauz publika si však vyslúžila Amy Winehouse so svojou piesňou 'Love Is a Losing Game'. Speváčka, ktorej sa médiá v poslednom čase venujú viac v súvislosti so súkromným životom ako s hudbou, všetkých zrazila na kolená svojím hlasom doprevádzaným len akustickou gitarou a dokázala, že napriek zdravotným problémom i naďalej patrí medzi najväčšie skvosty britského jazzu a soulu.

Zdroj: Nme.com, Mtv.co.uk, wikipedia.org