Legendárna česká kapela Support Lesbiens slávi 15 rokov od svojho založenia. Bohatú kariéru zosumarizujú v kompilácii Greatest Hits, ktorá vyjde už o niekoľko týždňov.

Patrili k zázrakom českej scény začiatku deväťdesiatych rokov. Provokatívny názov – veď prečo by mal niekto podporovať lesbičky, však? – hudba blízka v tom období populárnym Faith No More, a záujem zo strany vtedy v Európe najsledovanejšej televíznej hudobnej stanice MTV. V praxi to znamenalo, že ich klipy z prvého albumu sa dostali k divákom nielen na Slovensku a v Čechách. Táto skutočnosť okrem iného spôsobila, že Support Lesbiens v časoch svojej rastúcej popularity účinkovali na viacerých zahraničných festivaloch.

Skupina vznikla v roku 1992. O rok neskôr sa dostala až do semifinále hudobnej súťaže Marlboro Rock-In (tá v rokoch 1992 – 1995 objavila v oboch republikách bývalej federácie viacero zaujímavých interpretov), nahrala prvý album (So What?!), natočila prvý klip – a všimol si ju moderátor MTV Paul King. To ostatné je história...

Dnes majú Support Lesbiens pätnásť rokov. (Hoci to celkom nie je pravda, v roku 1996 prestala skupina existovať; o comeback sa pokúsili jej členovia po dvoch rokoch; ponávratový album Regeneration? vyšiel až v roku 2001 a zaujal kritiku i divákov; zlom znamenal až ďalší titul Tune Da Radio, za predaj ktorého Support Lesbiens získali zlatú platňu.)

15. októbra vychádza skupine výberovka tých najväčších hitov. Nemôže sa volať inak ako Greatest Hits 1993 - 2007. Nájdete na nej osemnásť pesničiek vrátane bonusov v podobe koncertných nahrávok. Kompiláciu uvádza na trh singel She’s So Complicated, ktorý rádiá v týchto dňoch nasadzujú do svojich playlistov. Na jeseň avizujú Support Lesbiens klubové turné. Termíny zatiaľ ešte nie sú známe, možno už čoskoro sa objavia na stránke skupiny.

http://www.supportlesbiens.cz

Peter Lehotský
Foto: Ondřej Pýcha, Roman Dietrich, Standa Merhout / supportlesbiens.cz