IC Culture Train – centrum súčasných umení ponúka metropole východu i širokému okoliu festival trvajúci od 14.9.2007 do 13.10.2007 pod názvom MoON Ride – Mesačná jazda.

Výnimočnosť tohto festivalu je v jeho dramaturgii. Prezentuje rôzne druhy súčasného umenia ako hudba, divadlo, tanec, multimédia, vizuál a práve to ho odlišuje od iných prehliadok či festivalov. Formu festivalu na prezentovanie špičky súčasného alternatívneho a nekomerčného umenia zvolili organizátori na úvod sezóny už druhýkrát. Hlavnou témou tohto ročníka je prezentácia umelcov z krajín "V 4", krajín nám blízkych a predsa nie celkom známych.

V Maďarsku, Čechách, Poľsku i na Slovensku existuje mnoho umelcov, ktorí sú viac známi v západnej Európe ako doma. Oficiálne otvorenie festivalu sa uskutoční v areáli bývalých kasárenských skladov na Kukučínovej ulici v Košiciach, ktoré boli pod názvom "KulturPark" zaradené medzi investičné projekty kandidatúry na európske hlavné mesto kultúry 2013. Predkladateľom projektu je práve IC culture train – koordinátor expertnej skupiny pre súčasné umenie, ktorý víziu navrhol a naďalej rozpracúva.

IC culture train v tejto vízii ponúka mestu a jeho občanom nové dimenzie v oblasti kultúrneho rozvoja. Spoluprácou viacerých neštátnych iniciatív, aktívnych v oblasti súčasného umenia a spoluprácou s Fakultou umení TU Košice, sa môže "KulturPark" stať miestom vzájomnej podpory, rozvoja a interakcie umeleckého potenciálu, ktorý doteraz nemal priestor na svoju činnosť.

Bohatá programová zmes festivalu MoON Ride určite priláka záujemcov o súčasné umenie do dobre známeho IC culture train, ako aj na Hlavnú ulicu a tiež do priestorov kasárenských skladov na Kukučínovej ulici, ktoré sa v deň otvorenia festivalu sprístupnia verejnosti prvýkrát. Tento nesporne zaujímavý a pestrý festival bude obsahovať 49 produkcií zo 6 krajín, z toho je 28 hudobných projektov, 5 divadelných vystúpení, 4 vystúpenia súčasného tanca, 5 podujatí vizuálneho umenia a 7 multimediálnych performance.

V hudobnom programe sa počas mesiaca predstavia Zero DB (Ninja Tune, UK), DJ Nookie & MC Five Alive (UK), Nina Hynes (IRL), Erik Sumo Band (HU), Másfél (HU), The Complainer (PL), české projekty Khoiba, Guma Guar, Skyline, či naše želiezka v ohni ako Chiki Liki Tu-a, Noise Cut, Abuse, Lazy Poets, Longital, Foolcut a mnohí ďalší.

Podrobnosti o festivale nájdete na stránke : www.moonride.sk. V sekcii program nájdete aj profily všetkých vystupujúcich.

Zdroj: LS production