Vo veku 90 rokov v sobotu 15. septembra zomrel legendárny kubánsky jazzový hudobník Generoso Jiménez.

Generoso bol so svojím trombónom veľmi výraznou osobnosťou zlatého veku hudby na Kube. Bol členom originálnej zostavy Orquesta Aragon a neskôr pôsobil v kapele Chica O'Farrilla. Najväčšie úspechy však zožal popri speváčke Beny Moré. Tá dokonca na jeho počesť zmenila text jeho slávnej skladby 'Que Bueno Baila Usted' na 'Generoso, que bueno toca usted' ("Generoso, ako dobre hráš"), čím sa jeho meno, nielen v radoch kubánskych fanúšikov, stalo nesmrteľným.

V roku 2002 vydal album, ktorým si pre zmenu on uctil Beny Moré. Nazval ho totiž práve jej výrokom 'Generoso, Que Bueno Toca Usted' a bol s ním nominovaný na cenu Latin Grammy. Z rodnej Kuby sa Jiménez v roku 2003 presťahoval na Miami, kde sa i napriek zdravotným ťažkostiam a pokročilému veku aj naďalej venoval svojej najväčšej vášni - hudbe.

Jeho poslednou kolaboráciou bola práca na novom albume Glorie Estefan s názvom '90 Millas', ktorý vyšiel práve tento týždeň vo vydavateľstve Burgundy Records. Jedno z posledných vystúpení tohto geniálneho trombonistu na verejnosti sa uskutočnilo 23. júna, kedy hral v Miami na koncerte s kubánskym spevákom Isaacom Delgadom.

Jiménez podľahol následkom zlyhania obličiek a zanechal po sebe šesť detí.

Zdroj: Billboard.com, Undercover.com.au